Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 sausio 30d. Nr. 2 (25)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
 

Knyga Mažosios Lietuvos paveldo išsaugojimo klausimams spręsti...

 
 

 

 
 

Sausio 23 dieną Vilniaus universiteto Senato salėje buvo pristatyta knyga "Mažosios Lietuvos kultūros paveldas". Joje sudėta 2005 metų rugsėjo 22 - 24 dienomis tokiu pat pavadinimu Vilniuje, Klaipėdoje, Šilutėje ir Pagėgiuose vykusios konferencijos metu skaitytų pranešimų medžiaga. Ir konferencija, ir dabar išėjusi knyga yra labai svarbus įvykis prisimenant ir įamžinant kažkada didelės etninės grupės, kitokios kultūros ir dažnai per keletą šimtmečių susiformavusios kitokios pasaulėžiūros gyvenusių čia mūsų giminaičių ir protėvių atminimą.

Šio kilnaus ir svarbaus darbo ėmėsi profesorius Domas Kaunas, savo darbais jau seniai fiksuojantis ir analizuojantis Mažosios Lietuvos kultūros reiškinius, čia vykusių žmonių gyvenimus ir likimus. Šį kartą jis į pagalbą pasitelkė didelį būrį talkininkų ir ėmėsi misijos apibendrinti ir išanalizuoti esamą padėtį. Tuo buvo siekiama užfiksuoti esamą šio paveldo būklę, aptarti nuveiktus darbus bei suplanuoti būsimus darbus ir veiksmus ateityje, atkreipti dėmesį į svarbiausius žingsnius. Tai labai reikalinga saugant dar išlikusius buvusių gyventojų kultūros ženklus.

Sumanymas gimė seniai, bet realizuoti jį profesorius D.Kaunas ėmėsi prieš 2003 metus. Po ilgo ir kruopštaus parengiamojo darbo, kai pervažiavus buvusį Mažosios Lietuvos Klaipėdos kraštą buvo užfiksuoti ryškiausi likę pavyzdžiai ir surengta kilnojama paroda. Ji ir šios situacijos aktualumas buvo pristatytas 2003 gegužės 21 - 25 dieną Lemonte (JAV, Ilinojaus valstija) vykusio XII pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumo plenarinės sesijos "Mažosios Lietuvos aktualijos" metu. Buvo atkreiptas "dėmesys į politinių, kultūrinių ir ekonominių interesų buvusioje Rytų Prūsijoje turinčių šalių, ypač Lietuvos, Rusijos Federacijos, Lenkijos ir Vokietijos, nevienareikšmišką požiūrį į jo dalies - Mažosios Lietuvos daugiakultūrį paveldą. Jis labai išskaidytas, o dabartinių turėtojų, valstybių, visuomeninių organizacijų ir privačių asmenų dėl vienokių ar kitokių priežasčių nepagrįstai atsiejamas nuo istorinės, kultūrinės praeities ir tautinio tapatumo, kartais net slepiamas nuo kitų šalių tyrinėtojų ar žiniasklaidos. Paveldą tinkamai apsaugoti, panaudoti mokslo, kultūros ir švietimo reikmėms taip pat trukdo materialiniai nepritekliai, informacijos, paminklosaugininkų ir paveldosaugininkų kompetencijos stygius. Šios aplinkybės ir tapo svarbiausia paskata surengti mokslinę konferenciją, kurioje dalyvautų ne tik Lietuvos, bet ir Vokietijos, Lenkijos, Rusijos Federacijos, Latvijos bei kitų šalių mokslininkai ir specialistai, Šiaurės Amerikoje (JAV ir Kanadoje) veikiančio Mažosios Lietuvos fondo atstovai", - sakoma tik ką dienos šviesą išvydusios knygos pratarmėje.

Vykusioje konferencijoje buvo siekiama: "a) išanalizuoti būklę ir parengti prielaidas universaliai, suinteresuotas šalis tenkinančiai buvusios Rytų Prūsijos lietuvių ir kitų tautų kultūros istorijos paveldo apsaugos koncepcijai sukurti, b) išanalizuot ir įvertinti Lietuvos teritorijoje esančio paveldo būklę ir parengti jo išsaugojimo rekomendacijas, c) pateikti informaciją apie Mažosios Lietuvos kultūros istorijos šaltinių telkinius Lietuvoje ir užsienio šalyse, d) išanalizuoti galimybes ir suformuluoti siūlymus dėl Mažosios Lietuvos kultūros istorijos paveldo duomenų bazių ir informavimo sistemų sukūrimo, e) išanalizuoti padėtį ir teikti siūlymus dėl jaunimo ir visuomenės švietimo tobulinimo Mažosios Lietuvos kultūros istorijos paveldo klausimais, f) aptarti būklę ir pateikti pasiūlymus dėl Mažosios Lietuvos kultūros istorijos paveldo tyrinėtojų, paminklosaugininkų ir muziejininkų bendradarbiavimo plėtros ir tobulinimo".

Vykusioje ir per visą Lietuvą keliavusioje konferencijoje buvo prašoma pasiūlyti, kokių darbų ir veiksmų reikėtų imtis, siekiant kiekvieną dieną vis mažėjantį paveldą apsaugoti ir padaryti jį dabarties gyvenimo savastimi. Tokie siūlymai buvo gauti, aptarti ir vėliau išplatinti atskiru pranešimu. Kaip pristatant knygą sakė profesorius D.Kaunas, labai dažnai (gal dažniausiai) tokius gautus siūlymus asmenys, nuo kurių priklauso daugelis galimų sprendimų, įdeda į stalčių, kur jie ilgam ir lieka. Todėl šį kartą buvo sumanyta visus konferencijoje parskaitytus pasisakymus, pranešimus sudėti į knygą ir ją išleisti. Taip pasisekė padaryti ir į Vilniaus universitetą suvažiavusieji pirmieji ir bemaž vieninteliai gavo prie šios knygos prisiliesti. Ji išleista labai nedideliu tiražu ir viešai nebus platinama. Ją turės tik oficialios įstaigos - bibliotekos, muziejai - ir tie, kam nusišypsojo laimė patekti į jos pristatymą, nes visiems atvykusiems ji buvo dovanota.


Konferencijos medžiagą tvarkė ir knygą planavo redaktorių kolegija, kurią sudarė žinomi Mažosios Lietuvos, istorijos ir kultūros tyrinėtojai ir žinovai: profesorius Jurgis Anysas iš JAV, filosofijos mokslų daktaras Vacys Bagdonavičius, Athur Hermann iš Vokietijos, Iveta Jakimavičiūtė, profesorius, habilituotas daktaras D.Kaunas ir daktarė Silva Pocytė.

Knygos turinį sudaro straipsniai, apžvalgos ir sprendiniai. Čia randame žinomų mokslo vyrų, istorikų, dvasininkų, kultūros veikėjų straipsnius. Tarp jų ir šilutiškių požiūris bei siūlymai. Reda Švelniūtė, Šilutės savivaldybės paminklosaugininkė, atkreipė dėmesį į urbanistinio paveldo būklę Minijos kaimo pavyzdžiu. Jos nuomone, aklai sekant gal ir vykusiais pavyzdžiais, netrukus daugelyje ir šio Kuršių marių kranto vietoje turėsime Nidos spalvas ir architektūrą. Tokių pavyzdžių jau yra. Šilutės muziejaus istorikas Darius Barasa perskaitė pranešimą apie tai, kad dar likusiose buvusio krašto gyventojų kapinėse gali suskubti rasti daug neįkainojamos etnografinės istorinės medžiagos. Tereikia tik suskubti. Šilutės evangelikų bažnyčios kunigas Remigijus Šemeklis pristatė Šilutės rajono ir Pagėgių savivaldybės evangelikų bažnyčių ir kitų statinių būklę ir problemas.

Nedideles apžvalgas padarė ir Šiltės rajono meras Arvydas Jakas bei Pagėgių savivaldybės vadovas Kęstas Komskis. Pirmasis supažindino su Šilutės rajono kultūra, švietimu ir paveldu, antrasis - su Pagėgių savivaldybės veiklos strategija saugant paveldą. Yra čia ir Šilutės muziejaus direktorės Rozos Šikšnienės Šilutės (Šilokarčemos) dvaro dabarties ir ateities apžvalga. Jau minėtos R.Švelniūtės pasisakymas yra Kristupo Jurkšaičio kapo apsaugos Rusnėje klausimu. Pagėgių paminklosaugininkas Petras Vaišvilas atkreipia dėmesį į urbanistinio paveldo klausimą šioje savivaldybėje, Eugenijus Skipitis apžvelgia Pagėgių savivaldybės kultūros paveldo būklę. Visi knygoje esantys pranešimai ir pasisakymai yra labai svarbūs ir reikšmingi.

Knygoje yra ir daugiau įdomių straipsnių ir pastebėjimų.

Atskirai norėtųsi pasidžiaugti išėjusios knygos išvaizda. Beveik 400 puslapių knyga yra nepaprastai daili, solidi ir iškilminga. Ją rengė gerai leidinius, o ypač knygas, išmanantis profesoriaus D.Kaunas. Todėl visi, kam teks prie jos prisiliesti ir vartyti, tikrai pajus čia sudėtų minčių svarbą ir meilę šiam jau užmarštin išeinančiam kraštui, kurį visiems mums puoselėti primena profesorius Domas Kaunas.

   
     
 

Ieva Jankutė, Ariana Bortkevičienė Grigaitytė ir Birutė Žemgulienė knygos sutiktuvėse.

 

Knygoje pasirašo Algirdas Matulevičius ir Vacys Bagdonavičius.

 
     
  Šilutiškių delegacija.   Knygos sutiktuvės vyko sausakimšoje Vilniaus  universiteto Senato salėje.  

 
             Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.