Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 sausio 30d. Nr. 2 (25)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
 

"Smagu realizuoti save"

 
 

 

 
 

Loreta MCIVOR

"Šilainės sode" jau buvo išspausdintas kvietimas dalyvauti H.Zudermano literatūrinės kraštotyros klubo, Šilutės rajono savivaldybės Švietimo skyriaus ir Šilutės pirmosios gimnazijos organizuojamame jaunimo kūrybiniame konkurse. Jame gali dalyvauti visi nuo 12 iki 22 metų amžiaus. Konkurso tema - Mažosios Lietuvos kultūros reiškiniai, lietuvių ir vokiečių kultūros žymės šiame krašte, paribio žmonių, gyvenančių ir kuriančių kelių kultūrų krašte, kūrybos ypatumai. Tema nepaprastai plati - nuo šio krašto kultūros reiškinių iki asmenybių ir jų kūrybos. Konkursui galima pateikti pačius įvairiausius darbus: literatūrinius - rašinius, eilėraščius, esė, poemas (galima rašyti ne tik lietuvių, bet ir rusų bei vokiečių kalbomis); straipsnius; dailės ir muzikos kūrinius - piešinius, skluptūras, muziką dainoms ar kitus kūrinius; galima kurti inscenizacijas, spektaklius, vaizdelius, pjeses. Galima kurti ir individualius, ir grupinius darbus. Tereikia pasitelkti fantaziją.

Paskutinį kartą toks konkursas buvo organizuotas 2004 metais. Tada jis buvo pavadintas "Knygos kelio" vardu ir sulaukė nepaprastai daug dalyvių. Martynas Venckus, Rūta Junutytė, Marius Kivilis, Rasa Dragenytė, Edita Vaškaitytė, Daiva Macijauskaitė, Sandra Nausėdaitė, Goda Galinskaitė - tai tik nedielė dalis dalyvavusiųjų. Iš viso paskatinti artimųjų, mokytojų ar patys pamatę skelbimą spaudoje konkurse dalyvavo daugiau kaip šimtas moksleivių, konkursui buvo pateiktas net 71 darbas. Pateiktų darbų gausa įrodė, kad jaunimui reikia galimybės išreikšti save ir kad daugybė jaunų žmonių domisi savojo krašto kultūra, istorija ir jas kūrusiais žmonėmis.

Gal dalyvaujančiųjų buvo tiek daug it todėl, kad gana laisvai buvo galima pasirinkti ir darbo temą (ryšys su krašto kultūra ar istorija), ir darbo pobūdį. Naujai skelbiamam konkursui taip pat galima pateikti įvairius darbus. Būtent šia galimybe laisvai rinktis džiaugėsi ir viena iš 2004 metų leaureatų Rūta Junutytė. Mergina pateikė net tris darbus: knygą, keramikos dirbinį ir muzikinį kūrunį. Kitas laureatas Martynas Venckus sukūrė H.Zudermano literatūrinės kraštotyros klubo internetinę svetainę. Tada Šiluės pirmojoje gimnazijoje besimokiusi Rasa Dragenytė sukūrė firminį klubo ženklą ir daugybę su klubu susijusios atributikos. Kita Šilutės pirmosios gimnazijos moksleivė Daiva Macijauskaitė konkursui pateikė savo pačios maketuotą ir iliustruotą knygelę "Archeologinė vaikų vasaros poilsio stovykla". Tos pačios gimnazijos "Dizaino studijos" nariai sukūrė Šilutės pirmosios gimnazijos firminio stiliaus atributiką. Taigi svarbiausia yra turėti idėją

Dalyvaudami konkurse daugelis jaunų žmonių sužinojo daugybę naujų dalykų. Pavyzdžiui, Martynas, kurdamas internetinę svetainę itin daug bendravo su klubo nariais. Tai padėjo vaikinui suprasti, kaip svarbu saugoti krašto paveldą "ir rinkti istorijos likučius, kurių lieka vis mažiau". "Naujai pažvelgiau ir į savo krašto istoriją", - pasakojo Martynas. Beje, dirbdamas su šiuo projektu Martynas daug sužinojo ne tik apie krašto istoriją ar kultūrą, bet ir apie technologijas, interneto svetainių kūrimo ypatybes. Daugiau apie ypatingas krašto asmenybes sakė sužinojusi ir Ruta. Be to, kaip sakė mergina, "Smagu save realizuoti".

Ir pasibaigus konkursui daugelis dalyvavusiųjų taip paprastai visko nepamiršo. Pavyzdžiui Rasa, kaip pasakojo jos dailės mokytoja K.Blankaitė, dar ilgai dirbo prie savo projekto - vis rasdavo ką dar galima padaryti. Martynas pats kartais padeda tvarkyti klubo interneto svetainę. Rūta ir toliau domisi mūsų krašto asmenybėmis. Geri įspūdžiai, likę po dalyvavimo konkurse, paskatino jaunuolius nepamiršti nei savo darbų, nei savo krašto kultūros.

Šilutėje kūrybinių jaunimo konkursų tikrai nėra daug... O kūrybingų žmonių tikrai netrūksta. Todėl ir Rūta, ir Martynas sakė, kad šis konkursas labai reikalingas: jauniems žmonėms jis svarbus kaip galimybė ir paskatinimas išreikšti save ir savo mintis, sužinoti daugiau apie savojo krašto kultūrą ir istoriją, įgyvendinti savo idėjas. Kaip sakė Rūta: "Kūryba - prasmingiausias dalykas". Todėl visus kuriančius ir mėgstančius ieškoti naujų idėjų kviečiame dalyvauti ir šių metų konkurse.

Jei susidomėjote ir nusprendėte išbandyti jėgas, apie savo dalyvavimą iki 2007 m. kovo 1 d. praneškite Šilutės rajono savivaldybės Švietimo skyriui telefonu 8-441-79281 arba elektroniniu paštu Nijolei Rimkuvienei - nr@pamarys.lt. Beje, tai nereiškia, kad iškart reikės pristatyti ir savo darbus. Juos Šilutės rajono savivaldybės Švietimo skyriui reikės pateikti nuo 2007 m. birželio 15 d. iki rugsėjo 5 d. Norėtųsi palinkėti tik daugybės gerų idėjų ir sėkmės.

  

Šilutės pirmosios gimnazijos "Dizaino studijos" nariai - Giedrė Januškevičiūtė, Linas Auskelis, Dovilė Kuraitė, Simona Kainovaitytė, Marius Kivilis, Lina Jakštaitė, Rasa Dragenytė (nuotraukoje nėra Vaidos Januškevičiūtės ir Linos Balčytytės) - pristato pačių sukurtą Šilutės pirmosios gimnazijos firminio stiliaus atributiką.

Daugiau skaitykite čia:
H.Zudermano literatūros
klubas skelbia konkursą

 
     
             Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.