Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 vasario 26d. Nr. 4 (27)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
 

2007 metų "Sidabrinės nendrės" laureatai - Angelė ir Vytautas Raukčiai

 
 

 

 
 

Praėjusią savaitę posėdžiavęs "Sidabrinės nendrės" komitetas paskelbė 2007 metų laureatą. Jais tapo žinomi tautodailininkai Angelė ir Vytautas Raukčiai.

Džiugu, kad A. ir V.Raukčiai jau svečiavosi "Šilainės sodo" puslapiuose. Čia buvo apžvelgtas jų gyvenimo ir kūrybos kelias, kuriuo einant jiems teko nemažai išbandymų ir prakaito lašų nuo kaktos nubraukti. Šiandien jie ir jų kuriamas grožis pastebėtas ne tik rajone, bet ir respublikoje. Neseniai jie tapo Žemės ūkio ministerijos skelbto konkurso "Lietuvos kaimo spindulys 2006" laureatais, iškovoję Lietuvos kaimo menininkų nominaciją.

Trumpas pasakojimas apie Angelę ir Vytautą.

Darbas, sulaukęs nemažai dėmesio ir susidomėjimo, buvo metų darbas, kai kiekvieną dieną buvo marginamas kiaušinis. Taip gimė unikalus ir savotiškas margučių kalendorius. Jiems skutinėti buvo naudojami įvairių paukščių kiaušiniai - nuo vištos iki stručio. Tai buvo palankus laikas pasigilinti į senoviškus lietuvių mėnesių vardus. Taip buvo rasta, kad sausis - pusčius, vasaris - ragutis, toliau kovų, sultekis, žiedis, visjavis, liepžiedis, pjūtis, paltlekis, visagavis, vėlius ir gruodis - siekis. Gaila, kad nors šiandien ir turime unikalius ir skirtingus nuo kaimynų mėnesių vardus, bet pamiršome dar senesnius ir labai gražius vardus. Apie tai margučių margintoja Angelė galėtų pasakoti labai daug. Kaip daug turi pasilikusi ir kiekvienų metų išdailintų kiaušinių kolekcijų pavyzdžių. Turi iš kiekvienų metų pasilikusi dailiausius. Per daugelį metų ji žino, kad kiaušinį galima padalinti į erdvę 22 būdais. Todėl reti jos margučiai yra panašūs vieni į kitus.

Marginimo paslapčių ji išmoko vaikystėje. Dabar tai vienas iš pragyvenimo šaltinių. Dažniausiai ji margina vyro Vyto ištekintus medinius kiaušinius. Per dieną "susitvarko" su trims - keturiais kiaušiniais. O kad nesikartotų, dažniausiai klausosi radijo. Įkvepia dažnai transliuojami įvairūs debatai.

Vytautas vietinis - kilęs iš Kiškių kaimo. Vaikystėje patiko stebėti gamtą. Nors pilnas tvartas buvo gyvulių, bet pirmą arklį nupiešė, kai į namus prie gyvulių buvo pakviestas veterinaras. Labai patikdavę gulint žolėje besimainančius debesis stebėti.

Kai stojo į meninio gintaro apdirbimo specialybę, nežinojo, kas yra kompozicija. Tačiau pastebėjus jo gabumus buvo priimtas. Po truputį pradėjo linkti prie medžio. Šiandien ne tik daro būsimų medinių margučių ruošinius, bet ir kitus medžio darbus - kryžius, skulptūrėles, senovines kraitines skrynias. Margina, žinoma, žmona Angelė. Ji sugalvojo jas unikaliu numeriu žymėti. Tad turintieji tokią, gali žinoti, kokiu metu ji buvo pagaminta. Tokią skrynią atvykę iš Vilniaus žinomai politikei, dabartinei Švietimo ir mokslo ministrei Romai Žakaitienei vestuvių proga bendradarbiai nupirko. Tokia skrynia puikuojasi ir žymusis violončelininkas Mstislavas Rostropovičius.

Šiuo metu Balčių kaime, kur juodu gyvena, ūkiniame pastate įrengė savo darbų muziejų. Jame atvykusius supažindina su savo darbais.

Sveikiname Angelę ir Vytautą Raukčius tapus "Sidabrinės nendrės" laureatais ir linkime naujų kūrybinių sumanymų ir gražių darbų.

 
     
             Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.