Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 kovo 16d. Nr. 5 (28)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
 

Kitokia kovo 11-oji
 

 
 

Loreta MCIVOR

 
 

 

 
 

Kovo 9 dieną, penktadienį, Šilutės viešojoje F.Bajoraičio bibliotekos konferencijų salėje vyko literatūriniai skaitymai "Pripildė mus Lietuvos", skirti paminėti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną - kovo 11.

Penktadienio popietę bibliotekoje rinkosi tie, kuriems kovo 11-oji yra svarbi ir reikšminga Lietuvos istorijos diena. Šį kartą niekas susirinkusiųjų nevargino ilgomis oficialiomis kalbomis, kurios dažniausiai vis tiek neperteikia to nerimo ir džiaugsmo, visus lydėjusio prieš 17 metų. Buvo nuspręsta šią ypatingą datą paminėti kitaip.

Idėją padėjo įgyvendinti Šilutės turizmo ir paslaugų verslo mokyklos dramos studijos nariai, vadovaujami Mintaro Smelevičiaus, ir Šilutės rajono vaikų meno mokyklos stygininkų ansamblis, vadovaujamas Albinos Kazlauskytės.

Tad kovo 9-ąją bibliotekininkė Virginija Veiverienė visus pakvietė pasiklausyti jaunųjų smuikininkų grojamų klasikinių muzikos kūrinių ir dramos studijos narių skaitomos J.Marcinkevičiaus poezijos - būtent šio poeto tekstais buvo papasakota istorija.

Muzikiniai kūriniai keitė itin išraiškingai vaikinų ir merginų skaitomus tekstus. Įtaigiai skaitomi tekstai tikrai paliko gilų įspūdį: tėvynės gamtos grožis, supratimas, išsaugojimas ir kruvini istorijos pėdsakai... Turbūt niekas šių jausmų geriau neatskleis kaip poezijos žodis - o ypač jausmingai ištartas poezijos žodis.

Po dramos studijos narių J.Marcinkevičiaus tekstus skaitė ir studijos vadovas Mintaras Smelevičius. Poeto baladėse žodžiu išsakytos nuotaikos ir būsenos atsiskleidė pačiomis įvairiausiomis spalvomis ir pačiais ryškiausiais vaizdiniais. Susikaupę klausėsi net ir mažieji meno mokyklos smuikininkai.

O galiausiai susirinkusieji sulaukė ir debiuto - dramos studijos nariai, padedami M.Smelevičiaus, pirmą kartą išdrįso užtraukti liaudies dainą. Jau po pirmųjų eilučių kartu dainavo ir lingavo visi salėje sėdėję žmonės. Pažįstami tekstai ir melodijos netruko įtraukti ir niekas nepastebėjo, kaip buvo sudainuotos net kelios liaudies dainos.

Rajono kultūros skyriaus vedėjai Vilmai Griškevičienei beliko padėkoti mokytojams - M.Smelevičiui ir A.Kazlauskytei - už nepastebimai prabėgusią popietę, vyresniems priminusią, o jaunesniems iš naujo atskleidusią kovo 11-osios prasmę.

 
 

 

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.