Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 balandžio 13d. Nr. 7 (30)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

Kalbos pamokėlė

 
     
 

Apie įmonių ir parduotuvių pavadinimus

 
     
 

Loreta MCIVOR

 
 

 

 
 

Kiekvienas verslininkas žino, kiek daug lemia įmonės ar parduotuvės pavadinimas. Svarbu, kad jis būtų aiškus, paprastas, lengvai įsimenamas ir tuo pačiu išskirtinis bei, žinoma, atitinkantis lietuvių kalbos taisykles. Tad mes ir nusprendėme pasižiūrėti, kaip visa tai sekasi įgyvendinti Šilutėje.

Kalbėsime tik apie vietinių Šilutės įmonių ir parduotuvių pavadinimus. Didžiųjų prekybos tinklų ar tarptautinių kompanijų pavadinimų, kurie jau yra tapę visuotinai žinomais ir atpažįstamais prekės ženklais, neaptarinėsime.

Malonu yra tai, kad Šilutėje dar nejaučiama didelė anglų kalbos įtaka kaip, pavyzdžiui, Vilniuje. Visas Vilniaus senamiestis, ir ne tik, pilnas tokių pavadinimų kaip "Forum Palace", "Steak house", "Barbacan Palace", "Latino pub" ir t.t. Beje, Tilžės gatvėje, Šilutėje, vieną tokį pavadinimą jau turime ir mes - ant pastato sienos puikuojasi užrašas "Park Palace". Visiems aišku, kad taip taikomasi prie turistų. Žinoma, tada nelieka jokios autentikos ir krašto savitumo ženklų.

Šilutiškiai, beje, taip pat galėtų pataikauti dažnai kraštą aplankantiems vokiečiams. Tačiau, kaip ir minėjome, čia tokių bėdų kaip Vilniuje bent kol kas nėra. Šilutėje dažniausi yra trumpi, vieno žodžio pavadinimai: Liepa, Laimė, Gilija, Vasarė. Yra ir įmonės ar parduotuvės specifikai pritaikytų pavadinimų: Raganė, Kvietkelis, Žiogelis - gėlių parduotuvės, Gundė, Kleopatra - grožio salonai, Ažūras - juvelyrikos parduotuvė.

Dar viena nemaža grupė pavadinimų - tai savininkų arba šeimos narių vardai. Pavyzdžiui, Nora, Mantė, Alfa (anksčiau buvo Pas Alfonsą - a. p.). Yra ir krašto savitumą atspindinčių pavadinimų, pavyzdžiui, Rambynas, Magnolija. Šiems galima priskirti ir Deims.

Savaime suprantama, su trumpais ir paprastais žodžiais sunkumų dėl gramatikos dažniausiai nekyla. Bėdos prasideda, kai šalia pavadinimo pradedamos vardinti teikiamos paslaugos ar kai tenka parašyti truputėlį "sudėtingesnį" žodį. Turbūt todėl kai kuriose iškabose atsirado "šildimą" vietoj "šildymą", "išnuomuojamos" vietoj "išnuomojamos"...

Gerai yra, kad tokių klaidų nėra daug. Būtų dar geriau, jei nebūtų pagailėta pinigų ir šios klaidos būtų ištaisytos.

O kitiems tiesiog palinkėsime ruošiant ilgesnį tekstą kreiptis ir į specialistus, kurie tikrai patars, padės ir vėliau gerų paslaugų neteks reklamuoti iškabomis su gramatikos klaidomis.

 

 
 

 

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.