Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 gegužės 29d. Nr. 10 (33)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
 

"Kino busas" Šilutėje

 
 

 

 
 

Loreta MCIVOR

 
 


Šeštadienį, birželio 9 dieną, Šilutėje lankėsi edukacinio - kultūrinio keliaujančio kino projekto "Kino busas" komanda. Jie vaikams ir jaunimui pasiūlė nemokamai pasižiūrėti trumpametražių ir pilnametražių filmų bei papasakojo apie kiną ir jo gamybą.

Kultūrinių projektų centras kartu su partneriais - Švedijos ambasada Lietuvoje ir BUFF Tarptautiniu vaikų ir jaunimo kino festivaliu, vykstančiu Malmėje, Švedijoje - šių metų gegužės birželio mėnesiais Lietuvoje vykdo projektą "Kino busas".

Projekto idėja atsirado pastebėjus itin didelį vaikų ir jaunimo susidomėjimą įvairiais kino festivaliais bei apskritai kino menu. Todėl ir buvo nuspręsta surengti projektą "Kino busas", kurio pagrindinė misija būtų padaryti kiną prieinamą vaikams ir jaunimui ne tik didžiuosiuose šalies miestuose, bet ir visoje Lietuvoje. Taip pat projektu siekama skatinti jaunimą rinktis ne populiariuosius, o geros kokybės filmus. Tam bendradarbiaujant su BUFF festivaliu buvo sudarytas nemažas lietuviškų ir įgarsintų lietuviškai užsienio filmų, skirtų vaikams ir jaunimui, sąrašas.

Tad šių metų gegužės menesį, prasidėjus moksleivių atostogoms, "Kino busas" pradėjo savo žygį per dvidešimt septynis Lietuvos miestus. O praėjusį šeštadienį jis lankėsi ir Šilutėje. 13 val. Šilutės kultūros ir pramogų centre rinkosi vaikai nuo septynerių iki vienuolikos metų amžiaus. Jie pirmiausia pažiūrėjo itin gražų ir tapybišką trumpametražį filmą "Dovana". Tada vienas "Kino buso" komandos narys vaikams paaiškino šio filmo reikšmę bei papasakojo apie 1895 m. Prancūzijoje pirmą parodytą filmą, kuris tada labai išgasdino žiūrovus, nes rodė važiuojantį traukinį. Vaikai sužinojo, kad filmai skirstomi į vaidybinius, dokumentinius, animacinius ir eksperimentinius, kad filmą kuria apie du šimtus žmonių neskaičiuojant aktorių, kad norint sukurti gerą filmą Lietuvoje reikia turėti milijoną litų bei kokios meno šakos naudojamos kuriant filmus. Vaikams buvo papasakota kas yra filmo kadruotė, kad pavadinimas filmui duodamas jį nufilmavus ir kad sudėtingiausia kino kūrėjams yra dirbti su vaikais, žvėreliais ir gyvūnėliais, nes visi jie labai greitai pavargsta, o žvėreliai kol kuriamas filmas dar ir smarkiai paauga. Po pasakojimo apie kiną vaikams buvo parodytas pilnametražis filmas "Netikėtas įlaipinimas" apie labai panašius berniuką ir mergaitę, kurie oro uoste susikeičia vietomis ir vėliau patiria daug nuotykių.

16 val. tą pačią dieną filmų žiūrėti buvo pakviesti ir dvylikos - aštuoniolikos metų jaunuoliai. O vėliau "Kino busas" išvyko į dar daugiau kaip dešimtį Lietuvos miestų.

 
 

 

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.