Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 liepos 10d. Nr. 13 (36)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
 

Japoniškas haiku menas Traksėdžių mokykloje

 
 

 

 
 

Traksėdžių pagrindinėje mokykloje šalia bibliotekos veikia neįprasta paroda. Joje fotografijos ir nedideliuose rėmeliuose - tekstai. Visi šie darbai - tai iš Japonijos kilusio haiku meno pavyzdžiai. Juos sukūrė dailės mokytoja Rita Užgalienė ir lituanistė Virginija Baronienė.

Visi žino, kad japonai minimalistai, kurie daiktuose ieško ne tik prasmės, bet ir įvairių dvasių. Jie gali grožėtis žydinčia vyšnios šakele ir jos grožiui bei trapumui ar laikinumui išreikšti gali skirti didžiausius apmąstymus. Haiku menas taip pat gimė iš šalia esančios gamtos harmonijos ir minties. Tai poezija inspiruota šio grožio. Ji gali būti išreiškiama poetinėje eilutėje ar vaizdo poezijoje. Taip mokytoja R.Užgalienė ir pabandė fotografijose užfiksuoti gamtos akimirkas. Tačiau ne taip, kaip mes įpratę, o pagal haiku meno taisykles. Darbuose mums pažįstami gamtos elementai, kuriose gėlės žiedai, akmenys, medžio lapai ir kiti šalia mūsų esantys dalykai. Jie visur po tris - tokios šio meno taisyklės. Šiame magiškame skaičiuje yra visa paslaptis ir raktas į aplinkos tvarką. Tačiau netikėtai lyg ir paprastai pateiktos suskamba visai netikėtu grožiu, kuris sukuria naujus impulsus mintimis klajoti. Lyg ir paprastai išdėlioti ir nufotografuoti akmenukai kalba apie gamtos tvirtybę, o šalia trys lapeliai sako apie gamtos trapumą. Ir tai visose fotografijose.

Šalia poezijos eilutės. Gal greičiau ne taip, kaip mes įpratę, tačiau netikėtai į tris eilutes sudėtas lyg paprastas sakinys suskamba nauja prasme. "Didžiuliais sparnais/ apglėbė gandras/ savo vaikų norą gyventi", "Vabalai/ar vaikai/ laksto pievoje linksmai?". "Žiedlapių/ tylą suspaudė/ rasa". Nors tai nėra visai tiksliai laikomasi haiku eiliavimo taisyklėmis, tačiau labai ir nedaug nuo jų nutolstama. Apie tai daugiau gali papasakoti haiku kūrusios mokytojos, kurios labai nemažai perskaitė ir daug sužinojo pradėjusios gilintis į šitą vis plačiau Europoje populiarumo sulaukiantį iš tolimosios Japonijos atėjusį meną. Į šio meno grožį atkreipti dėmesį mokytojas pastūmėjo šios mokyklos direktorė Birutė Morkevičienė.

                
                 Dailės mokytoja Rita Užgalienė prie savo darbų.

 
 

 

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.