Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 rugpjūčio 7d. Nr. 15 (38)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
 

Apie nevykusius naujadarus

 
 

 

 
 

Loreta MCIVOR

Naujadarai – tai naujai sukurti žodžiai tam tikriems reiškiniams ar daiktams pavadinti. Naujadarais galime iš dalies vadinti ir tuos senoviškus žodžius, kuriems buvo suteikta nauja reikšmė. O ką apie naujadarus mano jų vartotojai?

Neseniai Valstybinės lietuvių kabos komisijos interneto svetainėje buvo paskelbta diskusija. Svetainės lankytojai buvo kviečiami sliūlyti juokingus ir nevykusius naujadarus.

Paaiškėjo, kad tokių yra nemažai. Daugeliui vis dar kelia juoką taip ir neprigijęs troleibuso pavadinimas vielabraukiu, futbolo – spirdalu, futbolininkų – spirdžiais, teatro – vėpsone, rankinės – nešmenimis.

Tačiau daugiausia tokių, vargu, ar prigysiančių naujadarų yra kompiuterijos srityje: vaizduoklis, tinkinti, rašybos tikrintuvė, šešeliuoklė, planuoklė, vykdyklė, prižiūryklė, doroklė ir t.t. Tikrai nedaugelis vartojame šiuos terminus kalbėdami apie kompiuterį. O daugiausia diskusijų sulaukė žodžio hakeris atitikmuo programišius. Vien išgirdę šį žodį su, ką jis reiškia tikrai nepasakysime. Aišku, priprasti galima prie visko, bet greičiausiai ir šis naujadaras liks tik juokelių objektu.

Savaime suprantama, niekas nesiginčija dėl to, kad reikia vengti iš kitų kalbų ateinančių barbarizmų. Tačiau, ar verta juos keisti naujadarais, kurie tik sukelia juoką ir taip niekada ir nepritampa?

 
 

 

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.