Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 lapkričio 6d. Nr. 21 (44)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  Kalbos pamokėlė  
 
Loreta MCIVOR

Užsienio kalbos visada daro mažesnę ar didesnę neigiamą įtaką gimtajai kalbai. Ne taip seniai lietuvių kalboje buvo gausu rusizmų. Kurtkės, bulkos, neužilgo, kažkas tai ir daugybė kitų žodžių vis dar yra vartojami ir sukelia nemažai galvos skausmo kalbininkams.

Dabar rusizmų vartojama vis mažiau ir mažiau. Tačiau juos pastaruoju metu keičia iš anglų kalbos ateinančios svetimybės. Lengviau pastebėti ir išvengti paprastų žodžių. Pavyzdžiui, tokių kaip marketingas, menedžeris, hamburgeris ir pan. Sunkiau yra su žodžių formomis, tarkime, būdvardžių laipsniais. Ypač kai tos pačios klaidos skamba net per televiziją.

Štai jau senokai vienos dantų pastos reklamoje kalbantys stomotologai tvirtina, kad pavalgius tam tikrų produktų žmonių dantų emalė tampa labiau pažeidžiama. Taisyklingai reikėtų sakyti taip - dantų emalė tampa pažeidžiamesnė.

Reikia prisiminti, kad aukštesniojo ir aukščiausiojo laipsnio neišvestinių būdvardžių ir iš jų padarytų prieveiksmių samplaikinė forma yra neteiktina. Vietoje jos reikia vartoti vientisinę formą. Pavyzdžiui: ne Ligonis darėsi labiau tvirtas, o Ligonis darėsi vis tvirtesnis; ne Nuspręsta kviesti labiau populiarų dainininką, o Nuspręsta kviesti populiaresnį dainininką; ne Labiausiai keista, kad ir Petras sutiko važiuoti, o Keisčiausia, kad ir Petras sutiko važiuoti.

Reikia vengti vartoti aukštesniojo ir aukščiausiojo laipsnio išvestinių būdvardžių, subūdvardėjusių neveikiamųjų ir reikiamybės dalyvių samplaikines formas. Vietoj jų taip pat reikia vartoti vientisines formas. Pavyzdžiui: ne Pradinukai pradėjo spręsti labiau sudėtingus uždavinius, o Pradinukai pradėjo spręsti sudėtingesnius uždavinius; ne Gydytojai tvirtino, kad naujasis gydymas yra labiausiai veiksmingas, o Gydytojai tvirtino, kad naujasis gydymas yra veiksmingiausias; ne Žurnalas greitai tapo labiausiai perkamu, o Žurnalas greitai tapo perkamiausiu; ne Mokytojo manymu, labiau tikėtini prasti egzaminų rezultatai, o Mokytojo manymu, tikėtinesni prasti egzaminų rezultatai.

Tad neskubėkite tikėti visagale televizija ir kartais patikrinkite girdėtą ar matytą informaciją - tai niekada nekenkia.
 
     
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.