Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 gegužės 27d. Nr. 10 (58)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  Janina Šveikauskienė pristatė pirmąją savo knygutę  
 
Vilma JUODEIKYTĖ

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje gegužės 22 d. įvyko Janinos Šveikauskienės pirmosios knygelės "Sodo šeimynėlė" sutiktuvės.

Knygelės "Sodo šeimynėlė" pristatymas prasidėjo Šilutės pradinės mokyklos mokinukų teatralizuotu prisistatymu. Mokiniai buvo persirengę įvairiausiomis daržovėmis ir tai padėjo svečiams suprasti, apie ką yra ši knygutė. Vaikų deklamuojamos eilės iš šios knygelės virto tikru spektakliuku. Knygos pristatyme susirinkę svečiai buvo nustebinti mokinukų kostiumais ir aktoriniais sugebėjimais.

Knygelės "Sodo šeimynėlė" autorė J.Šveikauskienė džiaugėsi, kad ši knyga atsirado pavasarį, kai atgimsta gamta ir viskas aplinkui žydi bei kvepia. Taip pat autorei svarbu, kad knygelės pristatymas įvyko būtent tokiu metų laiku, nes ne už kalnų ir miesto šventė bei Tarptautinė vaikų gynimo diena. Ši knygelė yra skirta mažiesiems. Autorė pasakojo, kad jos sukurtų eilėraščių, skirtų tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, yra nemažai, bet norėjosi, kad jie atsidurtų pirmojoje knygelėje. Autorei norėjosi, kad vaikai priartėtų prie gamtos, pamatytų tą grožį. Taip ir gimė ši pažintinė knygutė. J.Šveikauskienė sakė: "Aš matau kažką daugiau nei kiti žmonės. Pamačius daržovę, pastebiu jos grožį ir jei pasaulis pasidarys gražesnis nuo šios knygutės, reiškia, jog viską dariau gerai". Autorė prisipažino, jog sudėjo daug meilės į šią knygutę, o beprotiška meilė vaikams ir gimdė šiuos kūrinius.

Knygelę "Sodo šeimynėlė" autorei padėjo iliustruoti dailininkė Ramutė Baltrūnienė ir dizainerė Gitana Jurkienė. Knygelės pirmajame puslapyje parašyta, jog ji skirta brangiausiems gyvenimo perliukams - mažiesiems anūkėliams. Knygelėje "Sodo šeimynėlė" parašytos lengvai suprantamos ir žaismingai iliustruotos eiles vaikams:

Susirišus kuodą ilgą,
šypsosi saulytėj smilga,
Kviečia linksmą boružėlę,
Gerti mėtų arbatėlę.

Danguje karšta saulytė
Ima neramiai dairytis,
Kviečia žydrą debesėlį
Gelbėt sodo šeimynėlę.


Autorė pasakojo, jog pabudusi vieną rytą pagalvojo, kad reikia rašyti knygelę. J.Šveikauskienės pirmoji knygelė jau yra išleista 5 000 tiražu. Knygelių bus galima įsigyti ir Šilutės knygyne. Autorė minėjo, jog ruošiasi ir kitos knygelės gimimui, bei planuoja, kad tai bus pasakų knygelė, skirta vaikams. Paklausta, kada kita jos knygelė išvys dienos šviesą, autorė atsakė, kad šiais metais jos dar nebus, bet tikisi, jog jau kitais metais galės džiaugtis naujos knygelės pristatymu. Savo draugėms autorė taip pat norėtų dovanoti rimtų, gyvenimiškų ir emocingų eilių knygą, bet tai - tik ateities planai.

Po knygelės "Sodo šeimynėlė" pristatymo autorę pasveikino jos dvi dukros, kurios nenuslėpė susijaudinimo ir vos laikė ašaras. Dukros minėjo, kad mama per visą savo gyvenimą yra sukūrusi daugybę eilių, mintys apie poeziją ir knygelę mamai gimė anksčiau nei ji pati sakė. Kiti knygelės pristatymo svečiai prisipažino, kad sužinojo labai daug naujų dalykų apie autorę. Visiems J.Šveikauskienė yra žinoma kaip griežta, reikli verslo moteris, kuri dabar parodė kitą savo veidą ir pomėgį - eilių kūrimą.

Autorė palinkėjo ir kitoms moterims pažadinti savo svajones, troškimus, jausmus ir visa tai išpildyti, nes tik moters viduje slypi giluminis grožis, kurį turime nešti pasauliui, nes tik moterys turi teisę gimdyti... Paklausta, kaip J. Šveikauskienė visur suspėja, moteris atsakė, jog jai laikas yra labai brangus, todėl visada jį planuoja. O moterys gali ir sugeba viską spėti, jos gali dirbti 6 darbus vienu metu ir neleisti sau galvoti apie nieką. J.Šveikauskienė keliasi su paukščių giesme, su atbundančia gamta, o gulasi su nusileidžiančia saule, nes labai branginą gyvenimą. Ji prisipažino, jog darbe yra labai reikli. Grįžusi iš darbo autorė dažnai nori pabūti viena, nes tada ji turi tokį pasaulį, be kurio negalėtų gyventi - tai kūryba.   

            
                                J.Šveikauskienė ir jos naujoji knygutė

 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.