Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 gegužės 27d. Nr. 10 (58)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  "Pamario" orkestras Paryžiuje susilaukė išskirtinio dėmesio  
 
Dovydas PANCEROVAS

Šilutės meno mokyklos pučiamųjų orkestras "Pamarys" ir šokėjų grupė dalyvavo Paryžiuje vykusiame orkestrų festivalyje, kuris buvo rengiamas Sekminių šventės proga. Jaunieji šilutės muzikantai per tris dienas surengė keturis koncertus skirtinguose Paryžiaus regionuose. Koncertinėje-pažintinėje kelionėje "Pamario" orkestro nariai apžiūrėjo Prancūzijos sostinę, aplankė Olandiją, užmezgė draugystę su orkestrais iš visos Europos.

Per tris dienas - keturi koncertai

"Tas tris dienas, šeštadienį-pirmadienį, nedirbo visa Šiaurės Prancūzija. Paryžiuje buvo jaučiama šventinė nuotaika, gatvėse buvo daugybė žmonių", - prancūziškas Sekminių šventės tradicijas apibūdino orkestro vadovas Gražvydas Raila. Šia proga surengtame festivalyje dalyvavo kelios dešimtys orkestrų iš visos Europos. "Buvo labai įdomu, nes dieną grodavome viename miestelyje, o vakare važiuodavome už kelių šimtų kilometrų į kitą miestą. Taip keliavo visi orkestrai. Pavyzdžiui, vieną vakarą grojome kartu su čekų orkestru. Po koncerto mes išvažiavome koncertuoti į kitą miestą, o jie - priešinga kryptimi į kitą", - įspūdžiais dalinosi orkestro vadovas.

Pirmasis šilutiškių pasirodymas Prancūzijoje vyko gegužės 10-osios vakarą, kai vos atvykę į meilės šalį jaunieji muzikantai koncertavo Alivei mieste. Iš viso per tris dienas Šilutės muzikantai koncertavo trijuose, aplink Paryžių išsidėsčiusiuose miestuose. "Miestų gatvės buvo pilnos žmonių, visi labai šiltai sutiko koncertuojančius orkestrus. Mes susilaukėme išskirtinio dėmesio, nes buvome jauniausias ir iš toliausiai atvykęs orkestras", - pasakojo G.Raila. Pašnekovas sakė, kad jaunuosius Šilutės muzikantus sužavėjo vaikščiojimai Prancūzijos miestų gatvėmis vėlai vakare: "Į eisenas įsiliedavo miestų gyventojai, kurie mus lydėdavo rankose laikydami degančius deglus".

Didžiausią įspūdį paliko afrikietiškų ritmų orkestras

Didysis paradas ir šventės uždarymas vyko Estaires mieste, kuriame dalyvavo 25 orkestrai iš įvairių valstybių. Paradas truko apie 4 valandas, o šilutiškiai prancūzus žavėjo lengvu grojimu. Be abejo, daugiausia dėmesio ir komplimentų susilaukė orkestro šokėjos.

Kelionės į meilės šalį metu "Pamario" muzikantai susipažino ir su Paryžiumi. Šilutiškiai aplankė Eifelio bokštą, apžiūrėjo Triumfo arką, Luvrą, Teisingumo rūmus, Notre-Dame katedrą. Tiesa, jaunuoliams labiausiai įsiminė "ateities miestas" - Paryžiaus dangoraižių ir plieno konstrukcijų rajonas "Le Defans", kuriame stovi Didžioji triumfo arka.

"Buvo naudinga kelionė. Užmezgėme kontaktus su įvairiais orkestrais, pamatėme kokių jų būna. Pavyzdžiui, labai didelį įspūdį paliko juodaodžių orkestras iš Prancūzijos, kuris grojo vien mušamaisiais. Apsikeitėme kontaktais su vienu Čekijos orkestru, prancūzų orkestras prašė juos pasikviesti koncertuoti į Šilutę", - apibendrindamas kalbėjo G.Raila.

Pabaigoje norėtųsi pasidžiaugti, kad "Pamario" orkestras garsina Šilutę jau ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.



Per tris dienas, praleistas Prancūzijoje, "Pamario" orkestras surengė keturis koncertus skirtinguose miestuose, apžiūrėjo meilės miestą - Paryžių.
 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.