Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 liepos 15d. Nr. 13 (61)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
  Sprendimas - Šilutės krašto ženklo tarp pasiūlytųjų komisija neįžvelgė  
     
 

Baigė posėdžiauti Šilutės krašto ženklui išrinkti mero sudaryta komisija. Savo darbą ji baigė nematydama tarp gautų 88 siūlymų Šilutės kraštui tinkamo ženklo, todėl jo ir neišrinko. Komisijos nariai mano, kad Šilutės kraštą galėtų atstovauti jau ne vienerius metus Šilutės miesto šventėje naudojamas ženklas - stilizuota žuvis. Galutinį sprendimą turėtų priimti Šilutės r. savivaldybės taryba.   

Sprendimas vienbalsis - tarp gautų siūlymų Šilutės krašto ženklo nėra
 
Savo darbą komisija komentavo tam reikalui sušauktoje spaudos konferencijoje. Žiniasklaidos atstovai buvo supažindinti su priimtu komisijos sprendimu - ženklas neišrinktas. Komisijos pirmininkė, mero pavaduotoja Stasė Skutulienė papasakojo apie vykusius keturis komisijos posėdžius, kurių metu po ilgų diskusijų buvo bandoma surasti tokį ženklą, kurį pamatęs bet kuris Lietuvos, o gal net ir užsienio žmogus pasakytų - tai Šilutė, jos žmonės. Tačiau tarp gautų siūlymų tokio ryškaus ir aiškaus ženklo nebuvo. Buvo keletas labai profesionaliai atliktų darbų, tačiau jie komisijos nariams pasirodė labai taisyklingi ir šaltoki. Todėl vargiai ar jie galėtų tapti mūsų vietovę žyminčiais ženklais. Juo labiau, kad nesunkiai jie gali būti suprantami ir kaip kito regiono žymenys. Buvo keletas ir šiltesnių darbų, kurie galėtų atstovauti mūsų kraštui. Tačiau ir vėl jie nebuvo pakankamai aiškūs ir iliustratyvūs, kad atspindėtų Šilutę. Vienas jų komisijos narių buvo priimamas kaip galimas variantas, tačiau atidžiau jį panagrinėjus, kaip jis atrodytų ant marškinėlių, raktų pakabukų ar investicinių Savivaldybės projektų pasirodė, kad jo grožis dingsta jį naudojant įvairiose pozicijose. Kitas labai nuotaikingas ženklas, kuris taip pat buvo svarstomas kaip galimas, taip pat galėtų būti įvairiai interpretuojamas. Jo žaismingumas komisijos nariams pasirodė pernelyg laisvas, kad galėtų atstovauti mūsų kraštą.

Susitikime su žurnalistais dalyvavę komisijos nariai apgailestavo, kad šio ženklo nuostatai pernelyg griežti, todėl neleidžia bendrauti su autoriais ir pareikšti savo pastabas, kad siūlymas viena ar kita kryptimi būtų tobulinamas. Tai labai susiaurina galimybes išrinkti patį geriausią variantą. Dėl to vienbalsiai baigdama savo darbą komisija pasiūlė Savivaldybės tarybai patobulinti konkurso nuostatus.

Komisija baigė darbą taip ir nesužinojusi, kas yra darbų autoriai, nes visi darbai buvo pažymėti kodais, o autoriai tokiu pat kodu buvo įvardinti pažymėtame voke. Nei vienas jų nebuvo atplėštas, todėl kas buvo kokio darbo autorius, taip ir liko paslaptis. Pagal nuostatus turėjo būti atplėštas tik nugalėtoju paskelbto darbo autoriaus vardas. Tačiau tokio nebuvo, todėl autoriai kviečiami atsiimti savo darbus, nes kur juos išsiųsti taip pat nėra aišku.

Siūlymas vis dėlto yra

Posėdžiavusi komisija vis dėlto siūlymą Tarybai pateikė. Kadangi iš patirties jau ne vienas žino, kad Šilutė ir jos kraštas nuo seno asocijuojasi su žuvimis, todėl ir gimė siūlymas miesto šventėje naudojamą žuvies ženklą įteisinti kaip Krašto ženklą. Šį ženklą 1991 metais 480 metų miesto įkūrimo jubiliejui sukūrė Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos dizaino katedros studentas. Tada, pamatę šį ženklą, tuometiniai Šilutės vadovai aiktelėjo - koks tobulas, paprastas ir kartu aiškus ženklas buvo sukurtas. Natūraliai jis tapo Šilutės miesto šventės simboliu. Todėl komisija ir pasiūlė Tarybai šį ženklą paversti visi krašto ženklu.


Sprendimą komentuoja komisijos pirmininkė Šilutės mero pavaduotoja Stasė Skutulienė, šalia jos Savivaldybės administracijos planavimo ir plėtros skyriaus vadovė Rasa Bičkauskienė bei Salos etnokultūros ir informacijos centro direktorė Birutė Servienė. 

 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.