Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 rugsėjo9d. Nr. 17 (65)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
  Trečiasis miniatiūrų konkursas  
 
Saulius SODONIS

Nors ir sakoma, kad trečias kartas nemeluoja, tačiau trečią kartą paskelbus miniatiūrų konkursą darbų buvo sulaukta labai nedaug. Kokios to priežastys, įvardinti šiandien nėra lengva. Gal per mažai informacijos buvo, gal mažoka raginimų ir kvietimų dalyvauti šiame kūrybiniame jėgų išbandyme. O gal tiesiog tai nėra įdomu. Iš atsiųstųjų sulaukta ir labai neblogų bandymų.

Šiandien, kada aplinka tiesiog kunkuliuoja informacija, žinios brukamos kas kelios minutės, vyksta daugybė kvietimų dalyvauti visokiose viktorinose, konkursuose, realybės šou - tiek daug, kad tiesiog imi žmogus ir pasimeti tame sraute. Gal tai ir buvo priežastis, kodėl nedaug buvo atsiliepusiųjų į šį konkursą.

Šiemet, kviečiant dalyvauti šiame jėgų išbandyme, skirtingai nei ankstesniais kartais buvo pasiūlyta tema. Tai buvo ištrauka iš Mintaro Smelevičiaus eilėraščio "Gyveno kartą pasaka. Seniai seniai... Dabar tokių nebūna". Toks buvo siūlymas, tačiau jį panaudoti nebuvo privalu. Kaip ir ankstesniais metais, konkurso sumanytojai norėjo sulaukti kelių sakinių miniatiūrų, tačiau tikrai nebuvo nieko prieš eiles. Gal kam jomis tiesiog pavyksta tiksliau ir taikliau išsakyti trumpą, tačiau plačią mintį.

Šiais metais daugiausia miniatiūrų buvo sulaukta iš Traksėdžių pagrindinės mokyklos. Kūrybinga lietuvių kalbos mokytoja bei mokyklos direktorė Birutė Morkevičienė pasiūlė savo mokiniams dalyvauti šiame konkurse. Pasiūlymas buvo priimtas ir mokiniai bandė kurti. Tai nėra labai lengva, nes trumpai pasakyti mintį yra labai sunku. Tačiau, kaip vėliau matysite iš tos mokyklos mokinių darbų, ne vienam tai labai šauniai pavyko. Tačiau geriausiai sekėsi praėjusių metų laureatei, šios mokyklos mokinei Jūrate Žulkutei. Mergina jau labai neblogai yra įvaldžiusi žodį bei įvairias priemones minčiai nusakyti. Savo darbus ji pateikė dienoraščio pavidalu, kur beveik kiekvieną dieną rašė savo trumpus bei jautrius pastebėjimus iš tos aplinkos, kurioje ji gyvena. Lyginant su praėjusių metų jos darbais, šiemet juntamas dar didesnis ir jauresnis žvilgsnis į supančią aplinką. Labai norėtųsi palinkėti, kad šie kūrybiniai bandymai bei noras kiekvieną dieną aprašyti įspūdžius neliks tik šio konkurso bandymus, bet taps ir poreikiu.

Šiandien siūlome taip pat praėjusių metų laureatės Dalios Žibaitienės pluoštelį miniatiūrų. Gal ne visi žino, tačiau jau galima pasakyti, kad D.Žibaitienė netrukus išleis atskirą knygą, kurioje bus jos miniatiūros. Šiai autorei taip patiko mintis rikiuoti proza, kad po kelių poezijos knygelių dienos šviesą išvys jos miniatiūrų knyga. Konkurso rengėjai džiaugiasi, kad pavyko išjudinti naujos kūrybos klodus.

Gražius bandymus atsiuntė Agutės Agnietės vardu pasirašiusi kūrėja. Jos darbai - labai nuoširdūs, nors dar kartais kiek pritrūkta raiškesnio bei tikslesnio žodžio. Tačiau jau ir šie bandymai rodo kūrybingą bei jautrią asmenybę.

Darbų pluoštą atsiuntė taip pat praėjusių metų laureatas Dovydas Pancerovas. Jo darbai pagal apimtį kiek peržengia miniatiūrų rėmus. Šį kartą darbai yra artimesni novelėms, kuriomis autorius, turintis labai lakią vaizduotę bei neblogai valdydamas žodį, perteikia savo refleksijas į supantį pasaulį. Toliau tokiu kūrybiniu keliu eidamas šis kūrėjas turėtų pateikti ir daugiau įdomių darbų, kuriais galėtų džiaugtis jau ne tik Šilutės žmonės.

Įdomų bandymą atsiuntė "Šilokarčemos" redakcijos kaimynystėje gyvenanti autorė, pageidavusi likti anonimiška. Jos darbai - tai labai įdomus požiūris į vidinį pasaulį, kuriame ši autorė gyvena. Tai - savotiška išpažintis bei noras pasidalinti savo išgyvenimais su kaitais. Darbus atsiuntė ir daugiau praėjusių metų šio konkurso dalyvių.

Šiais metais buvo nuspręsta neskirti apdovanojimų, tačiau daugelį darbų publikuoti "Šilainės sode". Gal tai taip pat bus paskata ir kitiems, kurie iki šiol nesiryžo viešai pasakyti savo minčių. O atsiuntusiesiems savo darbus konkurso rengėjai labai dėkoja ir paaiškina, kad apie darbus nebuvo rašoma tik todėl, jog daugelis dalyvių yra moksleiviai, kurie vasarą nebūtų pamatę išspausdintų savo darbų.
 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.