Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 rugsėjo 23d. Nr. 18 (66)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
  Ir Pagėgių krašte lankosi Mūzos  
 
Svetlana JAŠINSKIENĖ

Graikų mitologijoje mūzos yra devynios Dzeuso ir Mnemosinės dukterys. Kiekvienai iš jų priskiriama tam tikra meno rūšis, kurią jos globoja. Siūlome pakeliauti po Pagėgių kraštą Mūzų pėdomis ir įsitikinti, ar globoja mūzos Pagėgių krašto menininkus bei kūrybingus žmones. Šiame rašinyje pabandysime bent akies mirksniu pažiūrėti, kaip ir kuo gyvena Pagėgių krašto žmonės.

Vilkyškių seniūnija ribojasi su Jurbarko rajonu. Nė vienoje Pagėgių savivaldybės seniūnijoje nesutiksite tiek tikrųjų šio krašto gyventojų. Vilkyškiuose jų gyvena daug. Kiekvienas iš jų yra unikalus savo prisiminimais, išgyvenimais bei patirtimi. Reikėtų atskiro "Šilainės sodo" puslapio Onos Blankienės, Mykolo Klimo, Zofijos Galbuogienės, Bronislavos ir Geniaus Mirauskų šeimos bei kitų šišioniškių pasakojimams aprašyti.

Prieš keletą metų stebino visus šišioniškiai, susirinkę draugėn ir subūrę kolektyvą "Jaunimėlis", kuriam vadovavo Virginija Bubelienė. Energijos "Jaunimėliui" pavydėjo visi. O štai naujai atgimstančioje šio miestelio liuteronų evangelikų bažnyčioje yra rengiami profesionalios klasikinės muzikos koncertai. Vilkyškių miestelio šventės kasmet išsiskiria naujais sumanymais. Šio miestelio gyventojai pirmieji įsigijo seniūnijos vėliavą, herbą, net proginius pinigus. Sveikintinas seniūno Sigito Stonio požiūris į kultūros naujoves.

Vos keletą kilometrų link pajūrio - Lumpėnų seniūnija. Nuo gyvenvietės kilęs kapelos "Lumpelė" pavadinimas. Tai kaimiškas muzikos entuziastų kolektyvas, kuriam vadovauja Virginija Bubelienė. Pasak kapelos dalyvių, "dainuoti nepakanka, norėtume ir šokti". Koncertinis šių metų sezonas buvo itin aktyvus. "Lumpelei" plojimų negailėjo Tauragės, Klaipėdos, Šilutės, Šilalės rajonų gerbėjai.

Išaušus pavasariui Lumpėnų Enzio Jagomasto vardo pagrindinė mokykla sukvietė dainuojančius savivaldybės švietimo įstaigų darbuotojus į renginį "Dainuojantys mokytojai". Dainingi Pagėgių krašto pedagogai, beje, dainavo iš visų švietimo įstaigų, net vaikų darželio-lopšelio pedagogų kolektyvai. Organizatoriai buvo įžvalgūs, pasirūpino, kad torto, papuošto renginio inicialais, pakaktų visiems renginio dalyviams bei svečiams.

Beje, Lumpėnai turi savo dailininkus Egidijų Kriaučiūną, Renatą Kasiulytę.

Piktupėnuose prieš porą šimtmečių lankėsi Prūsijos karalienė Luizė, tad kaip gi neaplankyti ir neišsakyti šiltų žodžių bendruomenės pirmininkei Nijolei Jogienei. Šios moters iniciatyva kasmet rengiamas Tėvo dienai skirtas renginys.

"Niekuomet nedirbčiau renginių organizatoriaus darbo", - pasakojo Nijolė pačiame darbų sūkuryje. Tačiau kitais metais metams vėl įsisuka į organizacinę veiklą, rašo projektus ir vėl Piktupėnuose pirmąjį birželio sekmadienį pagerbiami tėvai, seneliai bei proseneliai.

Visas būrys meno žmonių gyvena Pagėgiuose. Pradinė mokyklos bendruomenė stebina laimėjimais respublikiniuose konkursuose. Neabejinga ši bendruomenė ir Pagėgių miesto šventėms, talkina, įsijungia, bendradarbiauja.

Viešoji Pagėgių savivaldybės biblioteka - ašis, apie kurią sukasi krašto poetai, dailininkai, akademinių renginių mėgėjai. Kai kurių Pagėgių menininkų pavardes pagėgiškiai išgirdo bibliotekos darbuotojų dėka. Tai yra dailininkės: Irena Ramanauskienė, Ieva Ramanauskaitė, Lina Ambarcumian, Virginija Kariniauskienė, Irena Jurgaitienė.

Pagėgiškiai jau keletą metų betarpiškai bendrauja su profesionaliais aktoriais, poetais-klasikais, madų industrijos žinovais. Ir visa tai - šios bibliotekos darbuotojų iniciatyvos dėka. Biblioteka - tai kol kas vienintelė parodų salė Pagėgiuose, kurioje nuolat atnaujinamos fotografijos, dailės meno bei rankdarbių parodos.

Pagėgių Algimanto Mackaus gimnazijai vadovauja žodžio meistras Vaclovas Navickas. Poetinės kompozicijos, kurios gimdavo Navickų šeimoje, turėjo puikias sekas. Sukvietė tuomet dar vidurinės mokyklos kolektyvas visos Lietuvos dailiojo skaitymo meistrus. Konkursas vyko tris dienas ir tris naktis kaip toje pasakoje. Jis ir buvo panašus į pasaką.

Daug ko pradžia - Pagėgių miesto vaikų lopšelyje-darželyje. Sukasi metų ratas, kartu su juo - ir spalvinga vaikystė, kurią puošia kalendorinės ir valstybinės šventės. Neaplenkia mažieji nė vienos iš jų. Stebina vaikučių nuoširdumas, noras. Vadovaujant nuoširdžioms auklėtojoms ir vadovėms viską padaryti dėmesingai nėra sunku ir neprireikia suaugusiųjų gyvenimo tempo. Viliamės, kad neužilgo mažieji koncertuos ir Pagėgių krašto visuomenei naujuose kultūros rūmuose, ne tik mažam tėvelių ratui darželio patalpose.

Televizijoje suskambusios pagėgiškių pavardės prikausto prie ekranų didesnę dalį krašto gyventojų. Mes maži, bet susitelkę ir vieningi. Televizijos žvaigždėmis galime vadinti vaikų kolektyvą "Voriukas" bei didžiųjų grupę "Spider". Merginos prieš kamerą jaučiasi puikiai, mat jau 10 metų filmuojamos įvairiuose televizijos konkursuose. Darbui atsidavusios šių kolektyvų vadovės Irenos Ubartienės dėka, Pagėgių miesto pavadinimas žinomas ne tik daugelyje šalių, bet ir kaimyninėje Rusijoje. Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus matė šių kolektyvų koncertus ir taip pat neslėpė susižavėjimo.

Televizijos laidų herojai taip pat yra: krašto poetė, rašytoja Bronė Savickienė, drožėjas Vytautas Būdvytis. O kiek dar kultūros herojų, kurie verti to, kad apie juos žinotų visa Lietuva, yra likę už kadro. Tai rašytoja Stasė Valužienė, unikalių rankdarbių meistrės Ada Gėrikienė, Irena Čiužauskienė.

Vienintelė neformaliojo ugdymo mokykla Pagėgių krašte yra Papildomo ugdymo mokykla. Įsikūrus Savivaldybei, kaip daigelis išdygo atsiskyrusi nuo Šilutės muzikos mokyklos. Ėmėsi pagrindinių instrumentų, populiariausių sporto šakų ir kibo į darbą. Argi kūrybai gali būti nurodytos ribos?! Nėra ribų ir šios mokyklos bendruomenės iniciatyvoms. Sparčiai plečiasi mokyklos veiklos sritys ir jų apimtys.

Kultūros centro darbuotojams šis straipsnis - tai galimybė pasiguosti. Nesant kultūros skyriui Pagėgiuose didelė dalis biurokratinio darbo tenka Kultūros centro darbuotojams. Šis straipsnis - tai įrodymas, kad Mūzos myli kraštą. Įveikę biurokratizmą kultūros darbuotojai skuba nuveikti kažką meniško. Beje, kasmet organizuojama apie 50 renginių. Kiekvieną jų pradeda ir užbaigia Gražinos Paliokienės vadovaujamų kolektyvų atliekamos kompozicijos. Norintiesiems šokti pas šią vadovę tenka palūkėti eilėje, kol atsilaisvins vieta viename ar kitame kolektyve. Toks krūvis, koks tenka Gražinai Paliokienei, sunkiai įveikiamas.

Folkloro kolektyvas "Kamana" kasmet ruošia temines programas ir reprezentuoja savivaldybę renginiuose, perteikdamas šio krašto tradicijų savitumą. "Kamanos" ansamblio dalyviai - Šilgalių gyventojai. Beje, kolektyvo nariai ir jų vadovė Aksavera Mikšienė yra ne vienos kalendorinės šventės sumanytoja ir organizatorė.

Šilgalių pagrindinėje mokykloje nuostabiai skudučiais groja mokinių ansamblis, kuriam vadovauja mokytojas Vygantas Jurkutaitis.

Šilgalius bei Pagėgių kraštą ne taip seniai garsino suaugusių žmonių teatras "Malūnas", kuriam vadovavo režisierė Jūratė Daugalienė. Profesionalūs darbai būdavo skirti visoms amžiaus grupėms. Prieš porą metų atsisveikinusi su kultūros centro darbuotojais režisierė kalbėjo, kad pedagoginis bei visuomeninis darbas atima daug laiko ir jėgų, todėl teatro veiklą laikinai sustabdo. Viltis, kad "Malūnas" suksis, išliko. Gal jau kaip Šilgalių bendruomenės teatras, tačiau suksis.

Rukų kaime, Stoniškių seniūnijoje, gyvena dailininkė Liucija Bungardienė. Jos darbais ne tik grožisi mūsų krašto gyventojai, bet jie papildo menininkų kolekcijas Vokietijoje, Švedijoje, Anglijoje, Lenkijoje ir kitose Europos šalyse.

Gal yra negerai, kad Stoniškiuose neliko kultūros darbuotojų. Dabar tiek daug kūrybingų žmonių neturi kaip save išreikšti. Ilgametė šokių kolektyvų vadovė Danutė Paškauskienė dabar moko tik mažuosius stoniškiečius šokio meno. Antanas Pužas padėjo į šoną savo solo saksofoną. Bet lakštingala negali nečiulbėti. Tikimės, kad šie žmonės dar suteiks Mūzoms peno. Sueidavo apylinkių vyrai - krašto poetas, dailininkas, puikus akordionistas Gediminas Kačiulis bei dainų atlikėjas Robertas Maziliauskas - užtraukdavo dainą, širdis uždainuodavo.

Natkiškiuose nuolat šviečia vaivorykštė. Jei tai - ne tranki kapela "Vaivorykštė", tai įvairiausių meno žanrų kolektyvų veikla. Natkiškiečiai kasmet sukviečia humoro mėgėjus ir krečia pokštus su humoro grupe "Viedaras". Kultūros darbuotojai Valdas ir Rasa Armonai kas mėnesį sukviečia natkiškiečius į vieną ar kitą renginį. Reikia paminėti, kad ši gyvenvietė gali pasigirti susitelkimu. Jiems tinka liaudies patarlė: "Kur stos du trys - viską padarys". Bendruomenės rengiamose šventėse visuomet pirmosiose gretose stovi kultūros, seniūnijos, mokyklos atstovai ir įveikia visas užduotis.

M.Jankaus muziejus Bitėnuose nėra gausus darbuotojų skaičiumi. Tačiau ne ūgis, o smūgis yra svarbiausia. Organizuoja muziejaus darbuotojai vieną kitą metuose renginį. Bet pataiko į dešimtuką. Įdomu ir vietos gyventojams, ir pagėgiškiams. O dažnai čia suvažiuoja ir visa Lietuva.

Ir kas gali teigti, kad Mūzos nesilanko Pagėgių krašte?

Tai tik pirmas žvilgsnis į šiame krašte vykstančius reiškinius bei kuriančius ir dirbančius čia žmones. Ateityje atidžiau susipažinsime su kiekvienu iš jų, nuodugniau panagrinėsime jų kūrybą bei veiklą.


Kultūros centro meno kolektyvas "Marguva"


A.Jakubauskienę dažnai aplanko Mūzos.


V.Žąsytis ir jo muzika.


Muzikai neabejingas A.Bajoras.

 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.