Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 spalio 14d. Nr. 19 (67)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
  Skaitymo šventė  
 
Loreta MCIVOR

Prancūzų kultūros centras, esantis Vilniuje, nuo 1999 metų kasmet spalio mėnesį organizuoja renginių ciklą "Lire en Fete" (skaitymo šventė). Renginiais siekiama populiarinti prancūzų literatūrą ir įtraukti bibliotekas į veiklą, skatinančią paauglius skaityti. Šiemet projektas neapsiribojo Vilniumi ir svečių iš Prancūzų kultūros centro buvo sulaukta ir Šilutėje.

Šių metų projekto "Lire en Fete" pagrindinė tema buvo: "Ar lengva būti savimi?". Todėl buvo pristatomos knygos iš serijos "Išpažintys". Seriją sudaro apysakos, kuriose prancūzų jaunimo literatūros autoriai pasakoja apie paauglystėje patirtus išgyvenimus, iškilusius sunkumus ir jų sprendimo būdus. Šiuo metu į lietuvių kalbą yra išverstos septynios serijos knygos.

Geriausias serijos knygas perskaitė ir visiems susirinkusiems Šilutės F.Bajoraičio viešojoje bibliotekoje pristatė Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos mokinės, padedamos mokytojos Nijolės Kungelienės. Keturios merginos pasidalino įspūdžiais apie perskaitytas knygas. O knygų turinys įvairus: nuo berniuko, bandančio išsiaiškinti šeimos paslaptis, išgyvenimų iki dviejų jaunų merginų tarpusavio meilės, kurios viena kitai jos taip niekada ir neprisipažino. Kalbėjusios mokinės tvirtino, kad knygos buvo itin įdomios ir visus ragino patiems jas perskaityti.

Renginio metu paaugliams ne tik buvo pristatytos knygos. Jie turėjo galimybę susipažinti su Prancūzų kultūros centro bibliotekininku Loic Salfati. L.Salfati papasakojo, kad centro darbuotojai organizuoja renginius, moko prancūzų kalbos, padeda leidykloms versti knygas. Lietuvaitę vedęs ir septynerius metus Lietuvoje gyvenantis L.Salfati su mokiniais bendravo lietuviškai. Nors vėliau prisipažino, kad lietuvių kalbą išmokti jam buvo labai sunku. Be to, vyriškis dirba Prancūzų kultūros centre, kur kalba vien prancūziškai.

L.Salfati pasidalino ir įspūdžiais apie bibliotekas. Jo manymu, jaukių bibliotekų yra visur: ir Lietuvoje, ir Prancūzijoje. Inžinieriaus specialybę turintis L.Salfati prisipažino, kad jo pirmasis darbas Lietuvoje buvo knygyne. Bet jam buvo labai gaila, kad parduotos knygos iškeliauja ir nebegrįžta. Todėl jis ir pasirinko bibliotekininko darbą.

Skaitymo šventė buvo smagi: mokiniai dainavo, dalinosi įspūdžiais, klausėsi pasakojmų. O svečias iš Vilniaus taip pat padovanojo bibliotekai knygų. Beje, su prancūzų literatūra bei knygų serija "Išpažintys" galimybę susipažinti turėjo ne tik centrinės bibliotekos lankytojai, bet ir Kintų, Vilkyčių bibliotekos filialų lankytojai.

L.Salfati popietės dalyvius sužavėjo lietuvių kalbos žiniomis.


Knygų pristatymų įdėmiai klausėsi susirinkę mokiniai.

 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.