Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 lapkričio 25d. Nr. 22 (70)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
Sunki vaikystė - mediniai žaislai
 
Didesniuose miestuose augantiems vaikams dėl laisvalaikio problemų nekyla. Yra daugybė įvairiausių sporto būrelių, šokio ir dailės studijų bei kitų užsiėmimų. Tereikia turėti noro ir netingėti pusvalandį kitą pasėdėti miesto autobuse.

O ką daryti mažuose kaimeliuose gyvenantiems vaikams?

Užsienyje tai nebūtų problema. Štai, pavyzdžiui, mažame Škotijos kaimelyje vaikams organizuojamos baleto ir kitų šokių pamokos. Greičiausiai nė vienas vaikas baleto šokėju netaps, bet pramoga puiki. Taip pat vietiniai ūkininkai už nedidelį mokestį rengia jojimo pamokas. Yra ir kitokių užsiėmimų. Patiems mažiausiems ir jų mamoms organizuojamos įvairios arbatėlės. Ir niekas nesijaudina, jei pamokas veda ne žinomiausi specialistai. Svarbu, kad vaikas užimtas. Dėl to tėveliai netingi ir į didesnius aplinkinius miestelius vaikus vežioti.

Na, mūsų kaimeliuose nei baleto, nei jojimo pamokomis negresia. Kaži, kaip pavyktų toks sumanymas... Ar nepasipiktintų tėvai tinkamo išsilavinimo neturinčiu organizatoriumi bei kelių litų mokesčiu? Nelabai tikėtina ir tai, kad tėvai vaikus vežiotų į kitus miestelius.

Tai ką daryti vaikams? Žinoma, yra televizorius ir kompiuteris su visagaliu internetu, kompiuteriniais žaidimais ir kitomis pramogomis. Tačiau mūsiškiai vaikai turi vieną pranašumą prieš didmiesčių ir užsienio šalių gyventojus - jie vis dar leidžia laiką lauke. Vasarą kiauras dienas mirksta upėse ir ežeruose - gerai, kad jų yra beveik prie kiekvieno kaimelio. Dažnas pavakarys prabėga su meškere rankose, žaidžiant slėpynių ir kitus žaidimus. Berniukai vis dar žaidžia futbolą ir krepšinį, mergaitės vasarą į lauką iškrausto savo lėles. Rudenį laikas grybauti ir uogauti. Yra ką veikti net žiemą - sniego seniai ir sniego mūšiai. Štai praėjusį šeštadienį, iškritus pirmam sniegui, kaime teko matyti tokį vaizdą: keliu važiavo mašina, o prie jos buvo prikabintos dvejos rogės, kuriose sėdėjo vaikinai su galvas saugančiais šalmais... Tam turbūt neprilygs jokios baleto pamokos.
 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.