Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 vasario 24d. Nr. 4 (76)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
Kafkiška istorija apie auksinę žuvelę, moterį ir... picą
 
Dovydas PANCEROVAS

…kai tik salėje užgeso šviesos, nuo žiūrovų kėdžių pakilo trys keistos žmogystos. Dar nespėjus nusistebėti tokiu įžūlumu, viskas paaiškėjo – trys siluetai, sėdėję tarp žiūrovų, buvo spektaklio „Sankirta su pagrindiniu keliu, arba pasaka apie auksinę žuvelę“ aktoriai. Istorija pakilo nuo žiūrovų kėdžių, pakilo iš eilinių nūdienos namų kasdienybės ir nusileido Šilutės dramos teatro scenoje.

Toks režisieriaus Sergėjaus Paciuko sprendimas, kai žiūrovai tampa istorijos dalimi, dar labiau sustiprino temos aktualumo pojūtį - tarp trilerio ir pasakos žanrų įstrigusioje pjesėje nagrinėjamas materialių vertybių poveikis žmogui, kai pinigais matuojami net jausmai.

Viliojantis pasiūlymas – milijardas už širdies damą

Šilutiškio režisuotame spektaklyje vaidino garsūs vilniečiai aktoriai Ramūnas Abukevičius, Linas Mikuta, Rūta Papartytė. Tik epizodiškai vaidinęs aktorius iš Panevežio Vidmantas Fijalkauskas sužavėjo charizmatiškomis manieromis, kurios pažįstamos iš rusiškų serialų apie nusikaltėlius.

Jaunuolių porelė, slėpdamasi nuo nakties šalčio ir lietaus, užsuka į miške stūksančią žvejo trobelę. Paprašytas priimti nakvynės, žvejys sutinka priglausti tik merginą… Šioje vietoje pasakojimas tampa nepaprastu, kvepiančiu kafkiška šizofrenija.

Senis žvejys pradeda jaunajai damai pasakoti apie tai, kad jos jau seniai laukęs – matė merginos nuotrauką žurnale ir suprato, kad ji ateis. Ji skirta žvejui.

Laikas bėga, šiltoje troboje atstumas tarp senio ir merginos tirpsta.

Į trobelę įsiveržia sušalęs merginos širdies draugas. Tarp keturių trobos sienų kaupėsi įtampa, užsimezgusi tarp herojų. Mergina užmiega, o vyrai pradeda… derybas!

Pasirodo, žvejys nėra pamišęs skurdžius, kaip buvo galima spręsti iš jo rūbų – vaikinui senis siūlo milijardą dolerių už tai, kad jis savo jaunąją širdies draugę atiduotų žvejui. Vaikinas sutinka. Mylimajai pabudus, jis vaidina esą merginos nepažįsta.

Ji supranta, kad kažkas ne taip, tačiau esmę sužino tik vėliau – dabar ji priklauso žvejui, kuris savo sandeliuke slepia dar tris milijardus dolerių! Dabar ir mergina „pagimdo“ jausmus seniui... Žvejys paaiškino, kad pinigus gavo pagavęs auksinę žuvelę. Žmogus, kuris visą gyvenimą norėjo būti laimingu, gavęs progą to pareikalauti iš likimo, ištarė tik vieną frazę: „Noriu keturių milijardų dolerių”…

Žuvelę jis paleido, o grįžęs namo, ant pirkios grindų randa tvarkingai sudėtas dėžes su pinigais.

Pirkioje kunkuliavo emocijos, dėliojosi pasirinkimo galimybės, kol pamišimas pratrūko smurtu… Tada į pirkią įsiveržė charizmatiškas vyriškis su... pica! Godžiai rydamas patiekalą jis šmaikščiai ir žvaliai atsakinėjo į užgaulius trijulės klausimus. Baigęs valgyti, jis išsitraukė ginklą ir pareikalavo atiduoti jam priklausančius keturis milijardus dolerių – pasirodo nusikaltėlis, neseniai nuo kažko sprukęs, ir žvejo troboje, ant grindų, paliko dėžes su pinigais.

O kaip Jūs pasielgtumėte?

Istorija baigės. Pasaką sugriovė karti realybė.

Jaunuolių porelė ir žvejys liko prie suskilusios geldos. Neteko visko, o silpnumo akimirką apnuogino savo juodąsias puses.

Tai istorija apie išbandymą pinigais, jų teikiamą galią manipuliuoti kitais žmonėmis ir vartotojiško mentaliteto keliamas problemas. Režisierius savo viziją pasakoja pasitelkęs modernias dramaturgijos priemones, kai jungiami trilerio ir pasakos žanrai, organiškai pereinama nuo lyrikos iki farso ar juodosios komedijos elementų. Žiūrovams siūloma pasitikrinti - o kaip jie pasielgtų tokio pasirinkimo akivaizdoje?!

Pjesė buvo pastatyta Estijoje bei daugelyje užsienio šalių, didžiausio pripažinimo sulaukė Vokietijoje, kur buvo pavadinta „Bungee Jumping“. Pagal ją Estijoje pastatytas tuo pačiu pavadinimu kino filmas.

Pabaigai. Gal režisierius S.Paciukas ir nežinojo, tačiau sankirtoje tarp materialinių vertybių ir tikros kūrybos buvo atsidūrusi ir spektaklyje vaidinusi R.Papartytė – aktorė dabar vaidina teatre, bet neseniai jai teko vaidinti ir komerciniame seriale “Moterys meluoja geriau”.


Aktoriai Linas Mikuta ir Ramūnas Abukevičius


Vidmantas Fijalkauskas

 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.