Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 kovo 10d. Nr. 5 (77)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
Nepriklausomybė
 
Ryt, kovo 11 d., minėsime Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 19-ąsias metines. Prisimenate, kaip tuo metu visi, vakare prigludę prie televizorių ekranų, džiaugėsi šiuo žingsniu ir didžiavosi savo išrinktos Aukščiausios valdžios lemtingu sprendimu. Šiandien, po tiek metų, toks džiaugsmas jau nebeima. Kilo mintis šiek tiek palyginti tą dabartinį devyniolikos metų laikotarpį su XX a. pradžioje priimta Nepriklausomybe. Gal ir ne viską galima palyginti, tačiau pabandykime.

Anuo metu laikai taip pat buvo sunkūs, jei ne sunkesni. Istorinę Lietuvos sostinę Vilnių valdė Lenkija. Kaune, laikinojoje sostinėje, vyko visavertis politinis ir kultūrinis gyvenimas. Buvo įkurtas valstybės teatras, veikė universitetas. Lietuvos inteligentija domėjosi savastimi ir kūrė krašto kultūrinį įvaizdį. Ėjo daugybė žurnalų, kur vyko poleminės diskusijos įvairiais klausimais. Rašytojai leido knygas, kurios būdavo aptarinėjamos, dėl jų ginčijamasi. Salomėjos Nėries poezijos knyga "Diemedžiu žydėsiu" 1938 metais apdovanota valstybine premija, už kurią poetė nusipirko namą Palemone. Žmonės buvo vertinami.

Šiais laikais taip pat pilna žurnalų, tačiau didžioji jų dalis yra atvežtiniai, t. y. mėgdžiojant pasaulinius žurnalus juose kalbama apie pramogas, laisvalaikio praleidimo formas ar aptarinėjamos įvairios "žvaigždžių" intrigos. Knygų šiais laikais leidžiama žymiai daugiau nei anais laikais. Tačiau dažnas, užsukęs į knygyną, tik pasidžiaugia ir dažniausiai išeina jų neįpirkęs, nes ir taip aukštas kainas padidino šoktelėjęs valdžios įvestas PVM. Nevyksta jokia atvira visuomenės diskusija. Gal tik būsimo LR Prezidento kandidatūra aptarinėjama, nes visi labai viliasi, jog šis žmogus padės atsirasti sąlygoms oriai gyventi.

Anuometėje visuomenėje, tarpukaryje, užaugo daug tvirtų žmonių. Jie pasireiškė pokaryje, kai į miškus išėjo Tėvynės ginti. Mes taip pat augame...
 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.