Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 gegužės 19d. Nr. 10 (82)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
Švėkšnos bažnyčioje - vargonų muzikos koncertas
 
Saulius SODONIS

Šeštadienio pavakare į Švėkšnos šv. apaštalo Jokūbo bažnyčią rinkosi vietos gyventojai, atvyko daugybė svečių. Čia klasikinius M.K.Čiurlionio, M.Gulbins, J.Naujalio ir kitų kompozitorių kūrinius vargonais atliko jaunas perspektyvus muzikantas Vilimas Norkūnas. Šis koncertas - tai kelias dienas vykstančio tarptautinio simpoziumo "Karaliaučiaus vargonų meistrystės menas XVIII-XIX a." dalis.

Švėkšnos šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje yra unikalūs Karaliaučiaus meistro Bruno Goebelio sumeistrauti vargonai. Tai 24-ių balsų romantinis instrumentas - vienas vertingesnių Lietuvoje šio vargonų meistro darbų. Instrumentas buvo specialiai pagamintas šiai bažnyčiai 1905 metais. Iki šiol pneumatinė registrų ir klaviatūrų traktūra, dumplės, kėgelinės oro skirstymo dėžės ir beveik visi vamzdžiai išliko autentiški. O neogotikinis vargonų fasadas įsilieja į vieningą bažnyčios interjerą. Romantinio instrumento garsas puikiai pripildo didingos šventovės erdvę. Vargonininkams suteikia galimybę ne tik atskleisti šių vargonų didybę, bet ir tinkamai atlikti romantinę muziką, kuo ir mėgavosi šeštadienio pavakare susirinkusieji į koncertą Švėkšnoje.

2007 metais instrumentą restauravo Panevėžio meistras Antanas Šauklys. Dabar jie puikios būklės. Kaip po koncerto sakė jais grojęs V.Norkūnas, tai nuostabus instrumentas, kuriuo galima išgauti įvairius garsus ir jų atspalvius. Jis labai dėkingas likimui, kad teko išbandyti ir pagroti šiais unikaliais vargonais. O palyginti jis turi su kuo, nes po studijų Lietuvos muzikos akademijoje bei Zalcburgo universitete, šiuo metu studijuoja chorvedybą, bažnytinę ir senovinę muziką Graco (Graz) menų universitete Austrijoje ir per tą laiką teko išbandyti nemažai instrumentų. Jo grojimas - puiki dovana susirinkusiems klausytojams.

Prie šių istorinių B.Goebelio vargonų Švėkšnoje savo karjerą pradėjo vienas profesionaliausių tarpukario Lietuvos vargonininkų Jonas Žukas. Jis iš savo tėvo gavo pirmąsias muzikos pamokas. Čia įvyko ir jo paskutinis koncertas Lietuvoje prieš traukiantis į emigraciją 1944 m. 2008 metais buvo išleista kompaktinė plokštelė "Lietuvos istoriniai vargonai". Joje yra ir J.Žuko mėgstamiausias kūrinys L.Vierne "Venstmisterio varpai", įrašytas šioje bažnyčioje.

Vargonų muzikos koncertas Švėkšnoje - tai Kretingoje vykusio tarptautinio simpoziumo dalis, kuris buvo skirtas Johano Preuso (1785) evangelikų liuteronų bažnyčių Kretingoje vargonų restauracijai. Į jį susirinkę Pabaltijo, Vokietijos ir kitų šalių vargonų meistrai apžiūrėjo unikalius vargonus, aptarinėjo jų restauracijos galimybes. Tuo pačiu jie aplankė ir kitų žymių vargonų meistrų instrumentus Lietuvoje, klausėsi jų skambesio. Šį simpoziumą surengė Lietuvos evangeliškos bažnytinės muzikos sandrauga kartu su Kretingos evangelikų bažnyčios liuteronų parapija ir Baltijos vargonų centru.


Švėkšnoje vargonais grojo V.Norkūnas.


B.Goebelio vargonai Švėkšnos šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje puikiai dera su aplinka.
 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.