Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 liepos 8d. Nr. 13 (85)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
Nauja kūrėjos iš Šilmeižių kaimo knyga
 
Saulius SODONIS

Vasaros pradžioje dienos šviesą išvydo nauja Teresės Leciūtės Lorenčienės poezijos knyga "Sugrąžink nors sekundę". Tai trečioji šios autorės knyga, kurioje ji eiliuota kalba perteikia savo pergyvenimus, įspūdžius, aprašo gimtųjų apylinkių grožį.

T.Lorenčienės parašyti eilėraščiai knyga tapo labai paprastai. "Labai norėjau ir pavyko", - į klausimą, kaip pavyko šiais nelengvais laikais išleisti knygą, atsakė kūrėja. Žinoma, tas norėjimas pirmiausia susijęs su lėšomis. Ši knyga pasirodė todėl, kad jai savo santaupas skyrė pati autorė, nes nepavyko rasti rėmėjų.

Šios knygos leidimo iniciatoriai buvo autorės anūkai Austėja, Gabija Agnė ir Matas bei sūnus Erikas, kurie visaip siūlė močiutei išleisti naują knygelę. Ypatingai devynmečiui Matui patiko eilėraštis "Volungė". Jis vis klausinėjo, kaip ir kodėl ta volungė čiulba tarp rasotų beržų šakų.

Šioje knygelėje yra įvairiais laikais parašyti eilėraščiai. Juose autorė perteikia savo potyrius, kuriuos pastebi čia pat gamtoje, supančiame pasaulyje. Eilėraštis "Rimžeidžių pušis" skirtas jau amžinaatilsį Jonui Juškai. Tai žmogus iš T.Lorenčienės gimtojo kaimo, kuris, perskaitęs daug poetės eilių, nustebęs klausė, kodėl rašydama apie įvairias vietoves ji neskyrusi dėmesio savo kaimui. Taip ir atsiradęs eilėraštis apie vieną iš šio kaimo žmonių pamėgtą medį.

Visi T.Lorenčienės eilėraščiai yra lengvi ir permatomi, tarsi debesėliai. Juos skaityti lengva dėl aiškaus ritmo ir rimo. Ilgus metus dirbusi mokytoja autorė eiliuoja paprastai, tarsi pasakotų apie labai įdomius dalykus. Knygelės pabaigoje yra ir du eiliuoti padavimai, kuriuose pasakojama apie Tenenio upę bei apie Žakainių piliakalnį. Autorė yra sakiusi, kad ji turi visą pluoštą eiliuotų padavimų apie įvairias šio krašto vietas. Vien apie Ventės ragą ji turi parašiusi tris padavimus. Juos ji yra girdėjusi iš savo močiutės. Vėliau ji juos sueiliavo. Dabar kūriniai laukia to laiko, kada galės išvysti dienos šviesą. Tie eiliuoti padavimai parašyti žemaičių dūnininkų tarme. Todėl šeimoje dar yra ginčijamasi, ar galima šia tarme žmonėms pateikti pasakojimus. Žinoma, norint ir šią knygelę išleisti vėl reikėtų pinigų.

Knygelė iliustruota pačios autorės karpiniais, kurie ne tik suteikia jai žavesio, tačiau ir papildo eilėraščius dar puikesne nuotaika.

               
                 Savo knygas T.Lorenčienė iliustruoja nuostabiais karpiniais.

 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.