Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 rugpjūčio 25d. Nr. 16 (88)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
Pagarbos pagarba
 
Pagarba - sunkiai nusakomas dalykas. Vieniems kažkaip jaučiame ją net iš toli, kitus turime gerbti iš įvairių paskatų, pavyzdžiui, dėl padėties visuomenėje ar užimamų pareigų. Netekus to - paprastai gali nelikti ir aplinkinių pagarbos.

Tai apie gyvuosius. Tačiau kaip su išėjusiais Anapilin? Čia irgi panašiai - vienus dar ilgai prisimenam po jų mirties, kitus - tik esant būtinai progai ar reikalui. Vieni visuomenei palieka daug nuveiktų darbų, kiti tiesiog gražiai ir garbingai nugyvena. Tai taip pat didelė vertybė, kuri perduodama iš kartos į kartą.

Iš pagarbos už didžius ir kilnius darbus statomi ir paminklai. Dažniausiai didesni ar mažesni jie iškyla žmonių gausiai lankomose vietose. Kartais prie jų gyvenamųjų vietų. Taip šilutiškiui dvarininkui, dideliam miesto mecenatui H.Šojui (Hugo Scheu) dėkingi miestiečiai pastatė paminklą prie jo dvaro. Vienoje iš gražiausių miesto vietų yra pastatytas paminklas ir rašytojui H.Zudermanui. Diskutuojama ir svarstoma paminklu įamžinti Vydūno atminimą Šilutėje. Kituose miestuose pagerbtas kunigas M.Mažvydas ar kunigaikštis Gediminas.

Pasitaiko, kad gyvųjų rodoma pagarba yra smarkiai iškreipiama. Pavyzdžiu gali būti senosiose Nidos kapinėse neseniai atsiradęs antkapinis paminklas vienam čia palaidotam buvusiam šių vietų vadovui. Didingas ir įspūdingas paminklas, kuris būtų puošmena įprastose kapinėse, o labai subtilioje ir kuklioje šių vietų amžino poilsio vietoje atrodo kaip akibrokštas. Ypatingai šalia nemažiau (gal net ir daugiau) nusipelniusio šiuolaikinės Nidos kraštovaizdžio architekto įamžinimo, kuris nepaprastai subtiliai susilieja su senąja šių vietų kapinių dvasia. Čia lankydamasis bei visą tai matydamas ir imi suvokti, kas yra tuštybė ir menkumas prieš Amžinybę.

Turime ir savo kraštuose panašų akibrokštą Bitėnų kapinaitėse. Čia pastatytas paminklas K.Donelaičiui. Jis ne tik smarkiai kertasi su šių vietų aplinka, bet ir iškreipia esmę. Be to, ir istorinių klaidų jame nemažai esama. Tad belieka baigti moralu - būkime atidūs ir jautrūs ne tik gyviesiems, bet ir šią Žemę jau palikusiems. Tai bus pagarba mums patiems.
 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.