Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 spalio 20d. Nr. 20 (92)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
S.Valužienės aforizmų knyga "Žodžiais į taikinį" - teisybės knyga
 
Svetlana JAŠINSKIENĖ

Pagėgių viešojoje bibliotekoje sutikta Stasės Valužienės aforizmų knyga "Žodžiais į taikinį", kurią Pagėgių savivaldybės mero pavaduotojas Remigijus Špečkauskas pavadino teisybės knyga.

Aforizmų knygos autorė S.Valužienė žinoma literatė Pagėgių krašte. Jos svarios mintys bei pamokymų pilni pasakymai nuolat girdimi Pagėgių krašto literatų sambūrių metu, kalbant apie kolegų parašytus kūrinius. Nors gimusi ne Pagėgiuose, tačiau didelę laiko dalį S.Valužienė skyrė šio krašto kraštotyros rinkimui. Ji yra apklausiusi bei pasakojimus užrašiusi iš apie trisdešimties šio krašto gyventojų. Ne kartą jos surinkta medžiaga buvo skelbta spaudoje.

S.Valužienės knygos sutiktuves pradėjo Pagėgių papildomojo ugdymo mokyklos gitaristų ansamblis, kuriame groja ir rašytojos vaikaitė Viktorija. Pasak bibliotekos direktorės Elenos Stankevičienės, S.Valužienė - ryškus žmogus Pagėgių padangėje ir dovanoja dar vieną, pasak direktorės, mokslo populiarinimo skyriui skiriamą aforizmų knygą.

Knygoje esama keturiolika skyrių, kuriuose atskleidžiama gyvenimiškoji išmintis, išplaukianti iš tvirtos gyvenimo patirties. Aforizmai apie gyvenimą, meilę, atleidimą, apie save, kitus ir apie tai, kas nepasakyta. Aforizmas, pasak rašytojo Stanislovo Abromavičiaus, - tai vaizdingas posakis, apibūdinantis reikšmingą mintį, patraukiantis gilumu ir netikėtais atspalviais.

Knyga iliustruota pagėgiškės Virginijos Karinauskienės. Pasak rašytojos, iliustracijos atitiko žodžių visumą. S.Valužienė - kuklus žmogus, apie save kalbanti be galo mažai, tad bibliotekos darbuotojų paruoštas fotografijų albumas, besisukantis rodomomis skaidrėmis, skirtas rašytojai, buvo puikus jos pristatymas susirinkusiai auditorijai.

Rašytoją sveikino šeimos nariai, draugai, bendraminčiai, artimieji bei didelis būrys Pagėgių krašto literatų. Čia pat renginyje užsimezgė nauji bendradarbiavimo su šio krašto dailininkais planai. Pagėgių Švento Kryžiaus bažnyčios kunigas Vytautas Gedvainis linkėjo rašytojai geradienių minėdamas, kad knygoje atsispindi gyvenimo nugludinta patirtis.

Dešimties metų autorės gyvenimiški stebėjimai nuo šiol gali būti ir ant jūsų darbo stalo, nes kiekvienas iš knygoje esančių aforizmų gali padėti jums rasti išeitį vienoje ar kitoje gyvenimo situacijoje. Keletas aforizmų:

* Jei kiekviena mintis taptų žodžiais, pasaulis būtų tik susipykimų ir atsiprašymų arena.
* Laikas - ne aitvaras, jis ir be vėjo skrenda.
* Ir klystantys "teisuoliai" propaguoja save uoliai.
* Geriau nuogam prieš saulę negu atviram prieš pasaulį.



Pagėgių krašto rašytoja B.Savickienė linkėjo S.Valužienei parašyti romaną.
 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.