Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 gruodžio 8d. Nr. 23 (95)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 
"Šilainės istorijos" - pasakojimai apie Mažąją Lietuvą
 
Saulius SODONIS

Gruodžio pirmąją dienos šviesą išvydo knyga "Šilainės istorijos". Joje - dauguma 2003-2005 metais "Šilokarčemos" laikraščio istorijos priede "Šilainė" spausdintų straipsnių Mažosios Lietuvos krašto praeities tema.

2003 metų gegužės 7 dieną prasidėjo naujas "Šilokarčemos" projektas - iš pradžių kartą, o nuo tų pačių metų rugsėjo mėnesio jau du kartus per mėnesį vienas laikraščio puslapis buvo skirtas šio krašto istorijai aprašyti, kuris pavadintas "Šilainė". Pamažu tai tapo tradicija, kuri tęsiasi ir iki šiol. Per tuos keletą metų nemažai autorių savo darbais užpildė ne vieną iki šiol mažai žinomą šio krašto istorijos laikotarpį. Šis projektas tapo kultūros įvykiu, kuriuo gali pasigirti tik Šilutė, nes nė viename rajono laikraštyje nėra straipsnių, kuriuose nuosekliai būtų aprašoma šio krašto praeitis. Tai svarbu ir todėl, kad Mažosios Lietuvos istorijai dar ne taip seniai trūko reikiamo dėmesio. Todėl nė vienas įvykis ar praeities asmenybė nebuvo reikiamai ir deramai įvertinti. Šią spragą pamažu imta užpildyti rašiniais "Šilainėje".

Šiam puslapiui tekstus rengti ėmėsi Šilutės kraštotyros draugijos nariai. Ir daugumą straipsnių parašė istorijai savo laisvalaikį skiriantys šilutiškiai. Pamažu į šį darbą įsitraukė ir daugiau žmonių. Ne vieną darbą parengė ir šio krašto senbuviai. Jų rašiniai ar atsiminimai taip pat buvo publikuoti šiame priede. Per tuos metus buvo spausdinta ir iš kitur paimtų įdomių bei vertingų straipsnių.

Per keletą metų spausdintos medžiagos susidarė nemažas pluoštas. Ne kartą į šio priedo sudarytoją kreipėsi žmonės, prašydami padėti surasti jau publikuotų straipsnių. Taip ir kilo mintis jau skelbtą medžiagą išleisti atskiru leidiniu.

"Šilainės istorijose" sudėti patys reikšmingiausi ir įdomiausi straipsniai. Iš viso čia yra išspausdinti 54 rašiniai. Juos parašė 24 autoriai. Darbai pagal temas yra sugrupuoti į 7 skyrius.

Knygą Šilutės kraštotyrininkams išleisti padėjo klaipėdiečio Kęstučio Demerecko vadovaujama leidykla "Libra Memelensis". Jos leidimas paremtas Šilutės kultūrinės plėtros programos lėšomis.

Visuomenei leidinį ketinama pristatyti artimiausiu metu. 
 
 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.