Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 gruodžio 22d. Nr. 24 (96)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
Baigiant 2009 metus
 

 

Nuo ateinančių metų Šilutės rajono ir Pagėgių savivaldybės laikraštyje „Šilokarčema“ 2003 metais pradėtas projektas „Šilainė“ skelbia pertrauką: laikraštinis variantas bent jau laikinai stabdomas.

 

Labai apmaudu, bet šiandien, kai prastas ir vis sunkėjantis gyvenimas lyg ir verstų žmones būti artimesnius bei atlaidesnius vieni kitiems, yra priešingai – kasdien vis labiau norima girdėti (mūsų atveju skaityti) blogas žinias. O dėl tos pačios priežasties vis labiau piktėjantys žmonės krečia aibes ir nusikaltimus. Laikraščio leidėjai, vykdydami priedermę apie tai informuoti, netenka vietos kitiems dalykams aprašyti. Tokia šiandien realybė, nes didžioji dauguma skaitytojų perka laikraščius tik norėdami tai sužinoti. Dėl to kultūriniams dalykams nelieka vietos tiesiogine to žodžio prasme.

 

Istorijai skirtas puslapis, vietos kraštotyrininkų pavadintas pasirinktu žodžiu Šilainė, „Šilokarčemos“ laikraštyje (pavadintu senuoju miesto vardu) ėjo iki 2005 metų pabaigos. Nuo 2006 metų sausio 17 dienos šis projektas išaugo į „Šilainės sodą“, kuriame pradėta pasakoti ne tik apie praeitį, bet ir apie nūdienos kultūros dalykus. Buvo vietos skelbti ir kūrybai.

 

Per tuos šešerius metus Mažosios Lietuvos praeičiai aprašyti išėjo bemaž pusantro šimto puslapių. Neseniai dalies jų pagrindu išėjo atskira knyga „Šilainės istorijos“. Nuo 2007 metų pradžios „Šilainės sodas“ yra matomas ir internete. Pasaulinio tinklo pagalba atsirado galimybė skelbti pilnus, istorijai skirtus rašinius, nes dėl laikraščio specifikos dažnai visas darbas tiesiog netilpdavo. Jis tapo išsigelbėjimu, kai nuo šios vasaros vidurio „Šilainės sodo“ plotas laikraštyje sumažėjo. Todėl norintieji perskaityti pilnus straipsnius, turėjo jų ieškoti šioje interneto svetainėje.  

 

Istorijos puslapio „Šilainė“, vėliau „Šilainės sodo“ medžiagos rengimą, vėliau ir skelbimą internete rėmė respublikinis Spaudos, radijo ir televizijos fondas. Finansinės paramos skyrimas rodo, kad šioje svetainėje publikuojama medžiaga yra verta būti viešinama ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Pagal lankomumo statistiką matome, kad „Šilainės sodu“ yra domimasi ne tik mūsuose, bet sulaukiame smalsuolių iš viso pasaulio: bent 10-15 procentų lankytojų sulaukiame iš JAV, nemažai svetainės svečių yra iš Vokietijos, Didžiosios Britanijos. Silaine.lt lankomumas pastaruoju metu padidėjo iki 5-6 tūkstančių per mėnesį, t.y. 230 vizitų per dieną. Tai taip pat savotiškas pripažinimas.

 

Taigi – baigiame 2009 metus. Nelengvi jie buvo. Tačiau ir ne tokie, kurie vertė labai dejuoti. Rašėme apie gražius ir prasmingus, turinčius išliekamąją vertę dalykus. Bandysime tai daryti ir ateityje.

 

Sveikiname su artėjančiomis šv. Kalėdomis ir Naujaisiais 2010 metais. Šis laikas – tai naujų vilčių, darbų ir minčių pradžia.

 

Sėkmės mums visiems!     

 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.