Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2010 spalio 13d. Nr. 17 (113)

 


Pradžia

Komentarai

Kultūros ženklai

Kūryba

Šilainė

Kultūros naujienos

Archyvas

Kontaktai


Jubiliejus

Planuojami kultūros renginiai


            

            

    

 

Penktadienį Šilutės Fridriko Bajoraičio vardo biblioteka minės savo 65 metų gyvavimo jubiliejų. Nors tai lyg ir nėra labai didelis skaičius, tačiau nežiūrint to, šios Šilutės institucijos reikšmė mūsų dabartiniame kultūros gyvenime yra labai didžiulė.

 

Jei norėtumėm įvardinti jos darbus rajono kultūros kontekste, tai reikėtų parengti labai ilgą sąrašą. Tačiau be pagrindinės savo funkcijos – knygų mainų – pagrindinė veiklos dalis – bendravimas su žmonėms, jų skonio ir nuotaikų formavimas. O galimybes tam bibliotekininkai turi iš ties neblogas. Šilutės F.Bajoraičio biblioteka turi filialus ar skyrius beveik visuose didesniuose seniūnijų miesteliuose ar kaimuose. Nežiūrint visą laiką jų atžvilgiu vykusios ir tevykstančios „krizės“, nors ir šaltyje, mažose patalpose bei beveik visą gyvenimą su minimaliu atlyginimu, bibliotekininkai ir bibliotekininkės visą laiką buvo ir yra su savo skaitytojais. Visur buvo mažinimai, reorganizacijos, tinklų „optimizavimai“, tačiau biblioteka daugeliu atveju sugebėjo atsilaikyti tam ir išlikti. Ir kaip bebūtų liūdna, ne vienoje rajono vietoje ji beliko vienintelis vietos kultūros židinys. Teisingiau – švyturys. Visų pirma čia užsuka patys mažiausieji – mokiniai ar tik busimieji  mokinukai. Ne vienoje vietoje, kaip tik nedidelėje kaimo bibliotekėlėje, ir prasideda pirmoji pažintis su supančiu pasauliu. Teisingiau su tuo, kas jau nebetelpa į „supančio pasaulio“ apibrėžimą, nes išradingieji bibliotekininkai rengia įvairias parodas, susitikimus su žmonėmis, kurie gali papasakoti apie savo keliones, perteikti patirtį ar įspūdžius. Dažnai visa ir pradeda ugdyti vaizduotę, nes kitokios „spalvotos“ iliustracijos kaimuose tiesiog nebėra – viskas uždaryta.

 

Greičiausiai nedaug suklysime pasakę, kad Šilutės mieste F.Bajoraičio biblioteka yra tapusi pagrindiniu kultūros židiniu. Nenorint menkinti kitų mieste esančių institucijų veiklos, galima konstatuoti, kad daugiausiai renginių: susitikimų, parodų ar įvairių švenčių vyksta kaip tik čia Tilžės gatvės 10 numeriu pažymėtame pagrindiniame minimos bibliotekos pastate. Retą savaitę žmonės prie įėjimo neišvysta kvietimo į kokį nors vakarą, parodą ar poezijos skaitymus ar šiaip į susitikimą su įdomiu žmogumi. Toks intensyvumas ir išradingumas tiesiog stebina ir džiugina. Paprastai tokie renginiai ne itin daug kainuoja (o išradingai veikiant - iš vis dažnai nieko). Tačiau nepaprastai tai labai daug duoda žmonėms, kurie nuvarginti įvairių nepriteklių, per visus galus sklindančios neigiamos informacijos, čia gali šiek tiek gauti dvasinės atgaivos, ar bent atitrūkti nuo kasdienybės.

 

Šiandien biblioteka yra ir informacijos šaltinis. Šiuo atveju netenka kalbėti apie pagrindinę funkciją – knygų išdavimą. Čia visi norintys gali ateiti paskaityti įvairių laikraščių ir žurnalų. Šiuo metu visuose bibliotekos filialuose yra įrengtas internetinis ryšys. Tad akiratį atėjus čia galima praplėsti ypatingai daug. Ir ne bėda, jei vyresnio amžiaus žmogui kompiuterinė technika yra sunkiai valdoma – bibliotekininkai yra pasiryžę padėti, pamokyti.

 

Teko girdėti, kad Šilutės F.Bajoraičio viešosios bibliotekos vadovai – teisingiau direktorė Dalia Užpelkienė – turi ir daugiau įvairių sumanymų ir ateities planų. Tad ir jai ir visam šios įstaigos darbuotojų kolektyvui šį iškilmingą ir jubiliejinę savaitę linkime stiprybės ir ištvermės visus numatytus ir suplanuotus darbus įgyvendinti. O labiausiai linkime, kad pagaliau ir jiems kada nors pasibaigtų „krizė“, ir jie galėtų labai gerai jaustis ir darbe, ir namie. Tad sėkmės ir būkite laimingi. Su švente, darbštieji bibliotekininkai ir bibliotekininkės!

 


 

 

 


                                                                                                "Šilainės sodas"  ©  2010 m.