Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 kovo 14d. Nr. 5 (53)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  "Mane domina viskas, kas yra pasaulyje"  
  - sako jau 70 metų įvairias kolekcijas renkantis H.Bundorfas

Dovydas PANCEROVAS

Turbūt kiekvienas vaikystėje ar paauglystėje ką nors kolekcionavo: vieni rinko pašto ženklus, kiti "niokojome" laikraščius, ieškodami pamiltų aktorių ar muzikantų nuotraukų, treti rinko muzikinius albumus, tušinukus, kalendoriukus ir t.t. Tačiau retas kuris galėtų pasigirti dešimtimis tūkstančių ženkliukų, 6 tūkstančiais tušinukų, tiek pat pašto ženklų. O tai yra tik 3 iš 65 Henriko Bundorfo kolekcijų... Pirmąją kolekciją pradėjęs rinkti prieš 70 metų pašnekovas juokavo, kad dabar jį domina viskas, kas yra pasaulyje.

Pirmasis eksponatas – dėdės dovanotas pašto ženklų albumas

H.Bundorfą aplankėme sekmadienio popietę. Šeimininkas nieko nelaukdamas pakvietė korespondentą į kambarį, kuriame eksponuojamos kolekcijos. Įžengus į šią "šventovę" sukasi galva, panašiai kaip Russell Crowe herojui filme "Gladiatorius", kada jis pirmą kartą pasirodė Romos koliziejuje ir buvo apakintas dydžio bei erdvės. Tušinukai, ženkliukai, kalendoriukai, medaliai, kvepalų buteliukai, knygos, alaus kamšteliai ir dar daug daug eksponatų pasitinka kiekvieną H.Bundorfo namų svečią. Tiesa, tai yra lyg ledkalnis, mat didžioji kolekcijos dalis "slepiasi" stalčiuose, spintose, spintelėse, po lova. Priblokštas kolekcijų gausumo ir dydžio, šio rašinio autorius trumpam pamiršo paruoštus klausimus... Kiek atsitokėjus, po trumpos H.Bundorfo įžanginės kalbos, kuria pristatė kolekcijas, pradėjome pokalbį.

Pašnekovas pasakojo, kad pirmąją kolekciją pradėjo rinkti 1938 metais, todėl šiemet sukanka lygiai 70 metų, kai H.Bundorfas tapo kolekcionieriumi. "Tais metais dėdė padovanojo pašto ženklų albumą, – rodydamas pirmąjį eksponatą kalbėjo garsusis kolekcininkas. – Aš gimiau ir augau Kaune, o tuo metu Lietuvoje nieko gero kolekcionieriui nebuvo. Kolekcija didėti pradėjo vėliau".

Antrasis pasaulinis karas nusiaubė Europą, sugriovė valstybių ūkį, tad parduotuvių lentynos ištuštėjo. Lietuva tapo SSRS pakraščio valstybe, todėl ekonomikos atkūrimas mūsų šalyje vyko kiek lėčiau nei, tarkime, sovietinėje Rusijoje. Tvyrojusią atmosferą prisiminė ir mūsų istorijos herojus: "Po karo nebuvo nieko įdomaus, ką būtų galima kolekcionuoti. Vienintelis dalykas, kurio netrūko – grožinė literatūra. Todėl pradėjau kolekcionuoti knygas". Dabar pašnekovo kolekcijoje galima rasti knygų apie futbolą, krepšinį, tarpukario Lietuvos meilės romanų, lietuvių literatūros klasikos, o viena vertingiausių knygų – 1928 metais išleista Vydūno knyga.

Kolekcionavimas padeda susipažinti su istorija

Rimtai kolekcionavimu H.Bundorfas susidomėjo 1951 metais, kai baigęs studijas buvo paskirtas dirbti Piktupėnuose (dabartinis Pagėgių r.). "Tuomet prasidėjo kelionės po visą Tarybų Sąjungą. O ką vežti grįžtant iš kitos šalies? Perki suvenyrus. Taip ir prasidėjo – suvenyrų neišmesdavau, todėl jų vis daugėjo, - kolekcionavimo užuomazgą prisiminė pašnekovas. – Vėliau surinktus suvenyrus pradėjau klasifikuoti, aprašinėti". H.Bundorfas šypsodamasis sakė, kad dabar jį domina viskas, kas yra pasaulyje.

Laikydamas senovinį vokišką alaus kamštelį, kolekcionierius prabilo apie tai, kaip kolekcionavimas leidžia pažvelgti į istoriją, laikotarpio dvasią: "Kiekvienas eksponatas turi savo istoriją. Jei tik šiaip rinkčiau alaus kamštelius, būtų neįdomu. Tačiau pirma aš užrašau visą alaus istoriją, o istorijos paįvairinimui renku alaus kamštelius, bokalus, butelius, etiketes, padėkliukus bokalams". Kitas pavyzdys, kaip kolekcionavimas supažindina su istorija, "slepiasi" limonado etikečių kolekcijoje – iš vieno eksponato H.Bundorfas sužinojo, jog dabartinės "Gintaro" vaistinės vidiniame kieme kažkada buvo įsikūrusi Šilutės limonado gamykla.

Tušinukų kolekcijoje - eksponatai iš kosmoso, tautodailininkų darbai

Tušinukų kolekciją, kuri yra viena iš gausiausių, kolekcionierius pritaikė mokymo tikslams – naudodamas savo eksponatus buvo surengęs parodą moksleiviams, kurioje svarstoma, kaip per amžius kito raštas. "Aišku, pirmoji rašymo priemonė buvo akmuo, – prie lentelių pritvirtintus parodos eksponatus rodė pašnekovas. – Kiek vėliau žmonės pamatė, kad medžio degėsiai tepa ir pradėjo naudoti anglį". Tarp rašto istorijos parodos eksponatų yra ir anksčiau naudotų švininių pieštukų, ir tuščiavidurių plunksnakočių, taip pat - pirmųjų tušinukų pavyzdžiai. Tarp eksponatų yra ir 1560-aisiais pagaminto modernaus pieštuko kopija. O tušinukų kolekcijoje – autentiškas 1945 metų JAV gamintas tušinukas. Peržiūrėjus visas lenteles, galima suvokti, kaip kito raštas, rašymo priemonės, o kartu galima pamatyti, kaip tobūlėjo išradimai.

Pašnekovas juokais pripažino: "Kolekcionieriui svarbi kiekviena kolekcija. Man, kaip inteligentiškam žmogui, labai artima tušinukų kolekcija". Išties, šioje kolekcijoje, tarp daugiau nei 6 tūkst. eksponatų, galima rasti labai įdomių, unikalių pavyzdžių. Vienas jų - NASA astronautų naudotas tušinukas. "Tai - vienas vertingiausių eksponatų. Lietuvoje tokio niekas neturi. Tuo metu, kol rusai kosmose naudojo pieštukus, NASA sukūrė specialius tušinukus. Šis tušinukas pagamintas iš titano, jis rašo po vandeniu. Jo gamyba kainavo milijonus dolerių, – įdomaus eksponato istoriją pristatė H.Bundorfas. - Man šitą tušinuką padovanojo vienas verslininkas iš JAV. Eksponatas turi ir savo pasą, patvirtinantį, kad jis tikrai buvo kosmose".

Gausioji tušinukų kolekcija yra suskirstyta pagal temas: tušinukai su medicinos, farmacijos logotipais; politinių partijų ir veikėjų tušinukai; įvairių Šilutėje veikusių ar veikiančių įstaigų tušinukai ir t.t. Kolekcionierius turi ir rankų darbo tušinukų, kurių korpusas yra pintas iš vytelių, papuoštas tautodailininkų, pagamintas iš bambuko. Rodydamas vieną tokių eksponatų H.Bundorfas pasakojo: "Šį darbą kūrė vienas neįgalus žmogus. Jis su niekuo nešnekėdavo, buvo užsidaręs savyje ir per dienas droždavo visokius "baibokus". Aš paprašiau ir jis man padarė šitą tušinuką-"baiboką".

Kolekcijoje - ir neišleista ženkliukų serija

Panašių unikalių eksponatų pašnekovo kolekcijose yra ne vienas. Jų atrastume ir H.Bundorfo ženkliukų kolekcijoje, kuri yra gausiausia. "Negaliu pasakyti, kiek tiksliai ženkliukų turiu. Reikėtų skaičiuoti dešimtimis tūkstančių. Pradžioje dar bandžiau skaičiuoti, bet dabar jau nebežinau", - prisipažino H.Bundorfas. Už šią kolekciją gautas ne vienas apdovanojimas. Pavyzdžiui, Pabaltijo parodoje su savo surinktų Lenino ženkliukų ekspozicija kolekcionierius užėmė pirmąją vietą.

Bene įdomiausi ženkliukai - tai 1883 metų eksponatas, skirtas futbolui ir Lietuvos Tautininkų Sąjungos ženkliukas (A.Smetonos, A.Voldemaro partija). H.Bundorfas rodė ir Lietuvos aukštųjų mokyklų ženkliukus, sovietinių mokyklų, komunistinių švenčių, lyderių ženkliukus. "Turbūt niekas Lietuvoje neturi štai šios ženkliukų serijos, – prie lentelės pritvirtintus ženkliukus su miestų pavadinimais rodė H.Bundorfas. – Sovietmečiu buvo nuspręsta išleisti seriją ženkliukų su sovietiniais Lietuvos miestų herbais. Tačiau pagaminus eksperimentinius egzempliorius, buvo nuspręsta neleisti šitų ženkliukų, nes herbai prieštaravo sovietinei ideologijai. Todėl šita serija nebuvo išleista. Tačiau man pavyko gauti eksperimentinius egzempliorius".

Nuotraukoje pažino tėvą

Ši kolekcija, kaip ir tušinukų, yra suskirstyta pagal temas. Šio rašinio autorius pastebėjo, kad kolekcijoje labai daug sporto ženkliukų. Galbūt todėl, kad H.Bundorfas yra buvęs garsus Lietuvos futbolininkas. Tarp gausybės eksponatų ant sienos kabo Lietuvos futbolo čempionato čempiono apdovanojimas, diplomas Lietuvos "Tiesos" futbolo taurės nugalėtojui. "Štai, aš esu čia", - kolekcionierius parodė nuotrauką knygoje apie futbolą. Nuotraukoje - 1954 metų Kauno "Inkaro" komanda, kurioje ir žaidė garsusis kolekcionierius. "Kažkada pas mane lankėsi vienas svečias iš JAV. Jis domėjosi mano kolekcija. Pradėjom kalbėti apie futbolą ir jis man pasakė, kad jo tėvas, gyvenęs Lietuvoje, žaidė futbolą. Pavartę knygas mes radome jo tėvo nuotrauką, – juokėsi pašnekovas, prisiminęs linksmą nutikimą. – Paprašiau svečio pasirašyti greta tėvo nuotraukos".

Kolekcijos domina net singapūriečius

Šis svečias nebuvo vienintelis iš užsienio. "Kai kuo nors domiesi, kalbos sklinda greit. Taip iš lūpų į lūpas ir išgirstama apie mano kolekcijas. Turėjau svečių iš visų kaimyninių valstybių, Vokietijos, Airijos, Australijos, Danijos, Kanados, net iš Singapūro". Po poros valandų, praleistų šioje "kolekcijų šventovėje", galima suprasti, kad H.Bundorfo kolekcijomis domisi žmonės iš viso pasaulio. Nekelia nuostabos faktas – šis šilutiškis kolekcionierius yra sukaupęs unikalų, išskirtinį paveldą, o mūsų kraštas gali didžiuotis, kad H.Bundorfas gyvena Šilutėje.

Tarp originaliausių - rastų pirštinių, plytų kolekcija

Šiuo rašiniu apžvelgta tik itin maža kolekcijos dalis, o tam, kad aprašytume viską, reiktų išleisti ne vieną storą knygą. "Kažkada pas mane lankėsi Roza Šikšnienė (Šilutės muziejaus direktorė). Ji kolekcijas apžiūrinėjo 8 valandas ir neapžvelgė visko. Manau, tam reiktų ne vienos paros", - šmaikštavo H.Bundorfas. Tarp publikacijų apie šį kolekcionierių radome seną "Šilokarčemos" straipsnį, pavadintą "42 kolekcija – buteliukai". Ši antraštė parodo, koks platus ir masiškas yra H.Bundorfo sukauptas paveldas – vienas straipsnis, skirtas tik vienai kolekcijai apžvelgti.

Norėtųsi paminėti ir itin originalias kolekcijas: plytų, rastų pirštinių, įvairių žemynų smėlio, įvairių šalių akmenukų. Taip pat H.Bundorfas turi kolekciją, kurią būtų galima pavadinti "Ką kolekcionuoja kiti žmonės?" arba "Ką dar galima kolekcionuoti?". Šią kolekciją sudaro po keletą pavyzdžių iš žymių žmonių kolekcijų. Pavyzdžiui, TV žvaigždė Edita Mildažytė kolekcionuoja kalėdinius eglučių papuošimus, tad H.Bundorfas taip pat turi keletą žaisliukų, kurie yra lyg E.Mildažytės kolekcijos pavyzdys.

Apžvelgus kolekcionieriaus ekspozicijas kyla klausimas: "Tačiau, kaip reikia surinkti tiek unikalių, nepakartojamų eksponatų?”. H.Bundorfas paaiškino: "Yra katalogai, kuriuose gali pamatyti tai, ko dar neturi. Yra draugijos, pažįstami kolekcionieriai, su kuriais keitiesi egzemplioriais. Be to, yra internetas - susirandi, ko dar neturi ir kas tai turi". Pokalbio pabaigoje kolekcionierius sakė: "Ir jei pažįstate pradedančiųjų kolekcionierių, jei reikia kokios informacijos, patarimo, visada kreipkitės į mane, su mielu noru padėsiu". Galbūt H.Bundorfą aplankys koks kolekcionierius ir ateityje mes turėsime dar ne vieną tokį didį paveldo sergėtoją? Galbūt... Tačiau bent jau artimiausiais dešimtmečiais vargu ar kam pavyks pavyti H.Bundorfo sukauptas kolekcijas.
 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.