Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2010 vasario 9d. Nr. 2 (98)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
 
 

Gal ir visai neblogai bus

 

Tokios mintys kilo po to, kai sausio mėnesio pabaigoje Šilutės Savivaldybės taryba patvirtino 2010 metų rajono biudžetą. Žinoma, pirmiausiai domino kultūrai skiriamos lėšos. O jos nei kiek ne mažesnės nei praėjusiais metais – priešingai – šiek tiek didesnės: 350 tūkstančių litų. Palyginimui – 2009 metais buvo paskirta 321 tūkstančių.      

 

Šilutėje kultūra, kaip ko gero ir daugelyje respublikos savivaldybių, finansuojama programiniu principu. Tai reiškia – yra rengiami projektai, kurie sudarytos komisijos yra svarstomi ir atrenkami finansavimui. Taip jau daugelį metų. Šiais metais ši tvarka buvo kiek patikslinta, greičiau patobulinta: buvo atskirtos įvairios grupės ir taip išvengiama bereikalingo projektų konkuravimo. Šioms grupėms buvo pasiūlyta numatyti ir proporcinį pinigų skyrimą. Šią tvarką peržiūrėjo ir patobulinimus numatė iš politikų, kultūros darbuotojų sudaryta darbo grupė. Ji parengė siūlymus ir juos pateikė 2010 metų biudžeto projektą Tarybai tvirtinti rengiamam Administracijos direktoriui.

 

Iš karto buvo atskirtos lėšos Mėgėjų meno kolektyvams, kurių rajone yra nemažai. Jų veiklai finansuoti (vadovų atlyginimams, renginiams ir kitoms veikloms) numatyta 58 procentus Kultūros plėtros programos lėšų. Jau posėdžio metu jau Tarybos posėdžio metu tvirtinant rajono biudžetą ši suma buvo 50 tūkstančių litų padidinta. Taryboje yra patvirtinta ir Šilutės rajono strateginiai renginiai. Tai po vieną kiekvienoje seniūnijoje. Dar trys bus parengti Šilutės F.Bajoraičio bibliotekos, muziejaus bei jau tradicija tapusi emalio laboratorija Kintų Vydūno kultūros centre. Šiems renginiams numatoma skirti 16 procentų kultūros projektų lėšų. Į 66 tūkstančius litų galės pretenduoti Kultūros įstaigų bei asociacijų parengti projektai. Tiesa, čia taip pat yra numatomi prioritetai, taip lyg ir formuojant kultūrinį užsakymą. Jau yra paskelbtas ir konkursas šiems projektams. Kaip ir ankstesniais metais tai tik dalinis finansavimas ar kitaip Savivaldybės parama ar indėlis šiems projektams įgyvendinti. Dar iš Kultūros plėtros programos numatyta lėšų kasmetiniam aukščiausiam Šilutės rajono apdovanojimui – „Sidabrinės nendrės“ premijai, kuri įteikiama Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena – kovo 11-ąją.

 

Taigi, nors Šilutės rajono 2010 metų biudžetas lyginant su parėjusiais metais sumažėjo beveik 30 milijonų litų, tačiau kultūros reikalams jis net šiek tiek padidėjo. Tai rodo rajono politikų brandą ir požiūrį, kurį išreiškė skirdami didesnes lėšas kultūrai. Gal bus iš ties ne taip jau blogai...  

 
     
  Atgal...  

"Šilainės sodas"  ©  2010  m.