Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 kovo 27d. Nr. 6 (29)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
 

Vydūno gimtadienis paminėtas kūryba

 
 

 

 
 

Kovo 22-tą, per lygiadienį, minima Vydūno gimimo diena. Kintuose tada vyksta iškilmės, kurių metu ir prisimenamas šis daug lietuviškumui nusipelnęs Mažosios Lietuvos kultūros veikėjas. Šiemet iš Klaipėdos, Šilutės, Žemaičių Naumiesčio susirinkę jaunuoliai paminėjo Vydūno 139-ąjį gimtadienį.

Minėjimą pradėjo Klaipėdos Vydūno vidurinės mokyklos etnografinis kolektyvas, vadovaujamas mokytojos Dalios Kubiliūtės. Vėliau poetinę kompoziciją iš Vydūno pjesės "Probočių šešėliai" įžanginės dalies "Anga" parodė šios mokyklos dramos būrelis, vadovaujamas mokytojos Laimos Galkauskienės. Tai Vydūno gimtadienio proga statyta kompozicija, kuria norėta pažiūrėti į supantį pasaulį Vydūno akimis. Ne vienas atkreipė dėmesį, kad pagrindinis herojus, kurį sukūrė Matas Drukteinis, labai panašus į Vydūną jaunystėje. Tai buvo galima pamatyti ir palyginti todėl, kad Kintų muziejininkai pasigamino beveik žmogaus dydžio Vydūno nuotrauką. Todėl susidarė įspūdis, kad pats Vydūnas visą laiką dalyvavo minėjime.

Rita Tarvydienė, Kintų Vydūno kultūros centro direktorė, pristatė "Šilutės rajono moksleivių kūrybos rinktinę". 2006 metais lietuvių kalbos metodinio ratelio Kūrybos dienų organizacinė grupė sumanė ištrūkti iš mokyklinės aplinkos ir pasukti į tas vietas, kur plevena kūrybos dvasia. Taip mokytojai ir atvyko į Kintų Vydūno centrą. Čia gimė mintis išleisti tokią moksleivių kūrybos rinktinę. Vydūno gimtadienio metu ji ir išvydo dienos šviesą. Šio darbo koordinatorė Asta Neimantienė išdalino ją čia esančių darbų autoriams.

Violeta Šopienė, atsiimdama šiuos darbus, Vydūno muziejui padovanojo 1991 metais mokinių pagamintos knygelės kopiją, kurioje Šilutės pirmosios gimnazijos moksleiviai, vadovaujami Reginos Milukienės, pabandė aprašyti, nupiešti įspūdžius, patirtus Vydūno perlaidojimo metu.

Vėliau kintiškės Radasta Žukauskaitė ir Šilinta Jančiauskaitė skaitė savo naujausią kūrybą. Savo eiles skaitė ir Šilutės pirmosios gimnazijos, Žemaičių Naumiesčio moksleivės. Gitara grojo ir dainavo klaipėdiečiai Povilas Mintautas ir Junija Tamošiūnaitė.

Pasibaigus minėjimui Kintuose jo dalyviai išvažiavo į Bitėnus, kur šalia amžinojo Rambyno ilsisi Vydūnas.


Literatūrinės kompozicijos pagrindinis veikėjas Matas Drukteinis atrodė labai panašus į Vydūną. Šalia jo partnerė Gintarė Dragūnaitė.


Gitara savo dainas grojo P.Mintautas.


Klaipėdos Vydūno mokyklos dramos studijos nariai suvaidino ištrauką iš Vydūno dramos "Probočių šešėliai" įžangos "Anga".


Klaipėdiečių vyduniečių etnografinis ansamblis, vadovaujamas Dalios Kubiliūtės.


Nuo Vydūno kapo Bitėnų kapinaitėse matosi Rambyno kalno papėdė
ir amžinasis Nemunas.

 
 

 

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.