Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 kovo 27d. Nr. 6 (29)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
 

Pamario fotomeno istorijos kūrėjai

 
 

 

 
 

Dovydas PANCEROVAS

Jau beveik metai kai Šilutėje veikia Fotografų klubas. Jaunoji organizacija dar tik pradeda veiklą, tačiau jau dabar turi 12 narių. Šiomis dienomis Fotografų klubas Šilutės publikai pristato savo pirmąjį projektą.

Narius rinko skelbimu spaudoje

Jaunieji menininkai savo veiklą pradėjo prieš metus. Nors oficialiai klubas įsikūrė 2006 metų birželio 20 dieną, vienas klubo narių Edvardas Jurjonas pasakoja, kad fotografai būrėsi ir anksčiau. "Audrius Martinkus ir Gintarė Merkytė rajono spaudoje įdėjo skelbimą, kad ieško fotografuojančių bendraminčių. Aš pats atsiliepiau į šį skelbimą ir kovo mėnesį jau pradėjome rinktis", - trumpai Fotografų klubo kūrimosi pradžią pasakoja E.Jurjonas. Tada naujai susibūrusi draugija diskutavo apie fotografiją, surengė seminarus Žemaičių Naumiestyje ir Rusnėje, keliavo po Pamario kraštą. Tiesa, mūsų pašnekovas pasakoja, kad netrukus klubo sudėtis pasikeitė. "Kada organizacija įsikūrė oficialiai, daugelis narių išvažiavo studijuoti į kitus miestus. Tada Audrius pakvietė naujų žmonių į klubą", - dalinasi prisiminimais E.Jurijonas. Taip buvo atverstas pirmasis puslapis Šilutės fotografų klubo istorijoje. "Šiuo metu klube yra 12 žmonių. Visi klubo nariai, išskyrus Edvardą ir Audrių, yra merginos", - šypsosi viena iš "naujosios kartos" klubo atstovių Eglė Agintaitė.

Klubo narė - respublikinio konkurso nugalėtoja

Visą šaunųjį dvyliktuką kartą savaitėje galima sutikti Šilutės kultūros ir pramogų centre - čia fotografai renkasi, bendrauja, diskutuoja, kuria naujus planus. Šiuo metu Pamario fotomeno kūrėjai miestui pristato savo pirmąjį projektą - seminarų ciklą "Fotografija Šilutėje... Vakar ir šiandien...". Projektą sudaro keturi susitikimai ir diskusijos su Tauragės fotoklubo "Fotojūra" nariais. "Projekto tikslas - pakloti Šilutės fotografijos pamatus, supažindinti klubo narius su fotografijos ištakomis, raida, atlikimo būdais", - sako Fotografų klubo vadovas Audrius Martinkus. Pirmasis susitikimas jau įvyko. Šilutės klubo draugai iš Tauragės pasakojo apie fotografijos istoriją, įvardino esminius fotomeno žanrų skirtumus. Kiti susitikimai vyks balandžio mėnesį. Tada "Fotojūros" atstovai pasakos apie juostinę ir skaitmeninę fotografiją, taip pat apie kompoziciją ir apšvietimą.

Kol kas tai yra vienintelis klubo projektas. "Mūsų potencialas dar tik auga", - sako klubo narys E. Jurijonas. Tiesa, Šilutės fotomeno atstovai gali pasidžiaugti vienos iš klubo narių pasiekimais - dešimtokė Justė Navickaitė tapo respublikinio fotografijų konkurso nugalėtoja. Socialinės fotografijos konkursui Justė pristatė savo fotografijų ciklą "Bendrabučio vaikai". "Kol kas dar nedalyvavome konkursuose. Dar tik pradžia", - pripažįsta Eglė Agintaitė.

Kuria ateities planus

Jaunieji menininkai jau kuria ateities planus. Žinodami klubo narių veržlumą, aistrą ir veiklumą, galime neabejoti, kad ateityje Šilutės fotografų klubas taps galinga kūrybos jėga. "Šią vasarą planuojame važinėti po Pamario kaimus. Planuojame aplankyti keturias vietoves ir ten praleisti bent po dvi dienas. Kaimai, nedidelės gyvenvietės ir jų unikalumas jau nyksta. Norime bent nuotraukose išsaugoti jų dvasią", - apie ateities planus kalba E.Agintaitė. Vienuoliktokė Eglė sako, kad sukaupus pakankamai patirties ir darbų jaunieji fotografai pradės aktyviai dalyvauti konkursuose, kurs naujus projektus. "Bandėme dalyvauti tarptautiniame projektų konkurse, tačiau nepavyko, - šypsosi Eglė. - Dabar ruošiamės 2007 metų rajono savivaldybės jaunimo programų konkursui".

Šilutės fotografų klubas dar tik žengia pirmuosius žingsnius. "Jūs įeisite į Šilutės fotografijos istoriją, nes būtent jūs ją kuriate", - gyrė šilutiškius "Fotojūros" vadovas Romualdas Vaitkus. Pamario kraštas gali didžiuotis savo jaunaisiais entuziastais. Tikėkimės, kad ateityje Šilutės fotografų klubas taps ne tik žvaigždute Pamario kultūriniame gyvenime, bet dideliu ir galingu socialiniu reiškiniu.


Šilutės foto klubo nariai su svečiais iš Tauragės.

 
 

 

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.