Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 gegužės 29d. Nr. 10 (33)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
 

Kalbos pamokėlė

 
 

 

 
 

Simona PUŽAITĖ, Jūratė ČINČIUKAITĖ

"Kalba - sielos veidrodis. Kaip žmogus kalba, toks jis ir yra" - kadaise pasakė romėnų poetas Publilijus Siras. Nors jis gyveno I a. pr. m. e., tačiau ši mintis tiktų ir mums, XXI-ojo amžiaus gyventojams. Rašydami begales SMS žinučių kasdien, bendraudami internetu ir ne tik, retas kuris galvojame apie kalbos taisyklingumą. O vertėtų. Juk savo kalba turėtų rūpintis visi, ne tik grūmojant kalbininkams, bet kiekvieną dieną.

Daugelis žurnalistų yra girdėję, kad naujųjų anglybių antplūdžio reikia vengti, nes, tarkim, žodį sponsorius puikiai pakeičia rėmėjas ar kartais mecenatas „meno dalykų rėmėjas“, žodį menedžeris – vykęs naujadaras vadybininkas, marketingas - rinkodara, bet pasidavę madai šiuos žodžius pavartoja. Plačiai vartojama kalbos kultūros klaida yra parkuoti ( automobilį). Šį žodį labai lengvai galima pakeisti žodžiu statyti (automobilį). Labai mėgiamo ir daug kur vartojamo būdvardžio seksualus(–i) reikšmė DLKŽ apibūdinta kaip „lytiškai patrauklus“. Todėl jį reikia taikyti tik žmonėms, o ne rūbams, muzikai, aplinkai ir pan. Rūbai gali būti gundantys, erotiški, provokuojantys, seksualumą pabrėžiantys, tačiau ne seksualūs. Tai dėl užsienio kalbų įtakos paplitę barbarizmai, kurie ypač veikia mūsų žodyną. Daugiausia dėl tarmių, ypač rytų aukštaičių, poveikio plinta trumpųjų kirčiuotų balsių ilginimas, pvz.: kytas (= kitas), sunkūmas (= sunkumas), nekirčiuotų ilgųjų balsių trumpinimas, pvz.: pažimys (= pažymys), grudelis (= grūdelis). Toks tarmiškas kirčiavimas ir tarimas griežtai taisomas. Būdingos klaidos, vartojamos ir televizijoje, radijuje, pvz.: Pas mus (= mums) trūksta ryžto. Kas liečia įstatymus, jie (= o įstatymai, o dėl įstatymų) nepakankamai tobuli. Skaitau kelis laikraščius, tame tarpe (= tarp jų, taip pat) „Šilokarčemą“.

Taip taip, sudėtinga ta mūsų lietuvių kalba, bet visvien reikia stengtis ir tobulėti. Daugiau apie kalbos kultūros klaidas galima pasiskaityti http://www.vlkk.lt/ (valstybinės lietuvių kalbos komisijos) internetinėje svetainėje. Ten galima rasti ir „Didžiųjų kalbos klaidų“ sąrašą, kuriame surašytos būdingiausios ir dažniausios kalbos kultūros klaidos. Mokėdami taisyklingai kalbėti savo gimtąja kalba turėsime gražų savo sielos veidrodį.

 
 

 

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.