Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 birželio 22d. Nr. 12 (35)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
 

Mūsų miestelių amatininkai

 
 

 

 
 

Loreta MCIVOR

Prieš savaitę projekto "Pajūriais pamariais" organizatoriai - Šilutės, Gargždų ir T.Mano muziejai - pasiūlė pakeliauti po mūsų krašto miestelius ir susipažinti su juose gyvenančiais amatininkais. Mat mūsų krašte amatai klestėjo jau seniai ir dar XVI a. buvo reglamentuojami įstatymais. O norintys gauti meistro vardą turėdavo būti itin profesionalūs ir dirbti ne mažiau penkerių metų, kad galėtų laikyti egzaminą meistro vardui gauti. Nemažai talentingų amatininkų yra ir dabar.

Audėja

Zita Jasudavičienė, mokanti ir kalvio darbus, austi išmoko būdama 35-erių, kai panoro ir gražesnių staltiesių, ir kitų dalykų. Austi be jokių raštų ją išmokė mama. Tačiau greitai moteris panoro audinius išmarginti. Pagalbos teko prašyti kaimynės. Tiesa, Zitai užteko, kad kaimynė jai kartą parodė, kaip ir ką daryti, o jau kitą dieną ji audė pati.

Audimas - itin daug kantrybės reikalaujantis darbas. Jei Zita nori austi su šilkiniais siūlais, vien juos susukti ant šeivų užtrunka porą savaičių. O visas pasiruošimas net apie tris savaites. Net jei audžiama ne su šilkiniais siūlais, procesas netampa paprastesnis. Per dieną raštuoto audinio Zita sakė nuaudžianti apie pusę metro. Taip yra todėl, kad reikia porą lentų nuolat vartyti. Ne veltui dabar daugelis audimą vadina tiesiog mistika.

Ir net dabar, kai parduotuvėje galima nusipirkti viską, Zita vis dar sėda į stakles. Daro tai, kai atranda laiko po bitininkystės, šokių ar pagalbos vyrui, mokančiam suspausti nepaprastai skanų varškės sūrį.

Medžio drožėjas

Medžio drožėjas Stasys Šarkauskas į Degučius atsikraustė iš Telšių. Dabar žemaitis gražina mūsų kraštą. Jo darbų yra Vainute, Degučiuose, Makių kaime. Linksmą būdą drožėjas sako paveldėjęs iš tėvo, kuris mėgo piršliauti ir supiršo tikrai ne vieną porą. Tačiau į savo amatą Stasys žiūri rimtai.

Šiuo metu jis jau baigė daryti keturis krikštų pagrindu padarytus darbus. Turbūt daugelis žino Usėnuose vieno mūšio atminimui pastatytus koplytstulpius. Keturių iš šių greitosiomis pastatytų darbų jau senokai nebebuvo. Stasio buvo paprašyta būtent juos ir padaryti pagal keletą išblukusių nuotraukų. Tačiau drožėjui pavyko - darbai, impregnuoti naftą, kad ilgiau laikytų, jau laukia, kada bus pastatyti Usėnuose.

Stasys ruošiasi ir restauruoti vieną iš tų koplytstulpių. Tiesa, pamačius jį atrodo, kad lengviau būtų padaryti naują, bet reikia manyti, kad darbas pavyks.

Siuvinėtoja ir akmenų tapytoja

Žemaičių Naumiestyje yra ne vienas amatininkas. Viena jų - Janina Bėtienė - ne tik siuvinėja nepaprasto grožio paveikslus, staltieses, bet ir tapo ant akmenų. Ji pasakojo, kad iš pradžių tiesiog pabandė piešti ant akmens, bet labai greitai "užsikabino". Dabar moteris jau skundžiasi, kad labai sunku rasti tinkamų akmenų.

Kai pavargsta tapyti, Janina sėda siuvinėti. Siuvinėja ji ir mašina. Ką siuvinėti dažniausiai išsirenka iš žurnalų ar atvirukų. Kartais ir pati sugalvoja. Kadangi ilgai siuvinėti pabosta ir Janina vis imasi kitos veiklos, tai per kiek laiko išsiuvinėja vieną paveikslą, ji net negalėjo pasakyti. Beje, siuvinėtų Janinos paveikslų galite pamatyti ir tautodailininkų darbų parodoje, eksponuojamoje Šilutės muziejuje.

Janinos talentą paveldėjo ir jos dukra. Ji baigė tekstilės studijas ir dabar modeliuoja rūbus bei iš juostelių kuria itin gražias gėles ir sages. Jai padeda ir jos dukra. Taigi visos trys šios šeimos moterų kartos kuria grožį sau ir kitiems.

Tapytojas

Žemaičių Naumiestyje gyvena ir tapytojas Tadas Malinauskas. Tapyti pradėjęs dar mokykloje tapo jis jau daugiau kaip penkiasdešimt metų. Daug jo paveikslų dabar kabo Lieuvos bažnyčiose, nemažai išvežta į Angliją. Šiuolaikinio meno nevertinantis Tadas daugiausia tapo žinomų šventųjų ir kitų paveikslų dublikatus. Tiesa, tapytojas sakė, kad dažnokai jis pakeičia vieną ar kitą jam nepatinkančią detalę.

Daug Malinauskų namuose yra Tado žmonos portretų. Tiesą pasakius, po vieną kiekviename kambaryje. Iš jų žvelgia graži ir šviesi moteris. Taip pat ji atrodo ir dabar, ypač kai pasakoja apie savo vyrą ar vaikus. Beje, viena Malinauskų dukra taip pat susiejo savo gyvenimą su menu - ji moko dailės.

Dabar Tadui Malinauskui jau 89-eri. Tačiau jis vis dar tapo. Matyt tiesa, kad prie meno prisiliečiantys žmonės gyvena ilgiau.


T.Malinausko tapytas žmonos portretas


J.Bėtienės siuvinėtas paveiklas.

 
 

 

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.