Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 rugsėjo 11d. Nr. 17 (40)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
 

Prasidėjo H.Zudermano minėjimo renginiai

 
 

 

 
 

Loreta MCIVOR 

Ketvirtadienį, rugsėjo 6 d., Šilutės F.Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko vienas pirmųjų renginių, skirtų paminėti iš mūsų krašto kilusio rašytojo H.Zudermano  150-osioms gimimo metinėms.

Šiais metais minėsime itin daug lietuvių istorijai, kultūrai ir literatūrai svarbių datų. Jau tūkstantis metų praėjo nuo tada, kai pirmąkart buvo paminėtas Lietuvos vardas,  460 metų nuo tada, kai pasirodė pirmoji lietuviška knyga. Malonu, kad su šiomis garbingomis datomis ir mūsų kraštas minės vieno garsiausių iš čia kilusių rašytojų gimtadienį. 

Renginio „H.Zudermanas ir Šilutė“ organizatoriai nusprendė išvengti datų ir oficialių kalbų. Literatūriniais pašnekesiais pavadintą popietę pradėjo mokytojas M.Smelevičius, perskaitydamas ištrauką iš apysakos „Kelionė į Tilžę“. Tada  daugiau informacijos suteikė mokytojas ir Šilutės H.Zudermano literatūrinės kraštotyros klubo narys A.Žibaitis. Pasirodo, kad ir Vokietijoje jaunoji karta jau vis mažiau žino apie šį rašytoją. Žinoma, jsi tik vienas iš daugelio vokiečių rašytojų. Priminė, A.Žibaitis ir tai, kad savo kūriniuose H.Zudermanas yra aprašęs nemažai to meto autentiškų dalykų: pastatų, papročių, aplinkos detalių. Dabar tai tarsi savotiškas istorijos vadovėlis. Išgirdo susirinkusieji ir pasakojimų apie ambicingą rašytojo charakterį bei ilgą kelią į pripažinimą.

H.Zudermano kūriniai buvo ir tebėra ekranizuojami tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse. Renginio dalyviai gavo puikią progą pamatyti ištrauką iš vokiečių statyto filmo pagal apysaką „Jonas ir Erdmė“.  O kad susirinkusieji ne tik pamatytų, bet ir suprastų Šilutės muziejaus direktorė R.Šikšnienė ir vertė, ir kai kurias detales paaiškino. Muziejaus direktorė taip pat papasakojo ir apie Macikuose įkurtą H.Zudermano muziejų. Tiesa, jame iš autentiškų daiktų tėra durys, viena originali nuotrauka ir pirmųjų leidimų knygos. Tačiau apie 130 muziejuje esančių eksponatų padės truputį geriau suprasti, kaip gyveno Nobelio premijai gauti siūlytas rašytojas, kurį jau nuo seno gerbė krašto žmonės. 

Literatūrinę popietę užbaigė M.Smelevičius, perskaitydamas dar vieną ištrauką ir sustodamas labiausiai intriguojančioje vietoje. Reikia tikėtis, kaip sakė pats mokytojas, kad visus neskaičiusius tai paragins susirasti knygą ir patiems sužinoti, kaip baigėsi Anso ir Indrės šeimos drama. 


M.Smelevičius vaizdžiai ir išraiškingai skaitė ištraukas iš
H.Zudermano apysakos „Kelionė į Tilžę“.

 
Mokytojas A.Žibaitis papasakojo daug įdomių
dalykų apie rašytoją H.Zudermaną.

 
 

 

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.