Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 spalio 9d. Nr. 19 (42)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  Donelaičio jubiliejaus rengėjai ieško idėjų  
     
  Kristijonas Donelaitis gimė 1714 metų sausio pirmą dieną. 2014 metais bus minima jo gimimo 300 metų sukaktis. Nors iki to dar labai daug laiko, tačiau jau susidarė šios sukakties minėjimo rengėjų iniciatyvinė grupė. Šiuo metu šios grupės žmonės važinėja po Lietuvą ir bando sutelkti visus, kurie prisidėtų prie šių iškilmių rengimo.

Į Šilutės F.Bajoraičio biblioteką praėjusią savaitę buvo atvykę šios grupės nariai Vilniaus universiteto profesorius Domas Kaunas, daktarė, Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorė Silva Pocytė iš Klaipėdos, bei šio instituto docentė Dainora Pociutė - Abukevičienė. Čia ir įvyko pirmasis susitikimas su vietos bendruomene. Jį pradėjęs profesorius D.Kaunas pristatė pačią idėją. O ji labai paprastai patrauki: surinkti įvarius siūlymus, ką reikėtų atlikti minint vieno iškiliausių mūsų literatūros klasikų gyvenimą kūrybą ir asmenį. Pirmosios Lietuviškos knygos 450 metų minėjimas 1997 metais parodė, kad visuomenė turi nemažai idėjų. Todėl ir buvo nuspręsta pradėti juos rinkti. Labai dažnai daugumai darbų - kaip antai - knygų rengimas ir išleidimas, įvairios medžiagos susisteminimas, reikalauja nemažai laiko, pastangų ir lėšų. Todėl pradėjus visą tai numatyti iš anksto galima daug ką numatyti ir tinkamai pasiruošti ir darbus atlikti. Profesorius D.Kaunas minėjo, kad be jokios abejonės didžiausias dėmesys bus sutektas į Lietuvos tūkstantmečio minėjimą 2009 metais, tačiau jis jau čia pat. Todėl būtina pradėti rengtis.

Pokalbyje dalyvavę kultūros darbuotojai, muziejininkai, dvasininkijos atstovai bandė improvizuoti, į ką reikėtų atkreipti dėmesį minint šios asmenybės jubiliejų. Labai rengėjus sudominęs pasiūlymas buvo apdovanoti tą respublikos savivaldybę, kuri tais metais geriausiai paminės K.Donelaičio jubiliejų. Buvo siūlymas įrengti Donelaičio laikų dvasininko gyvenamą aplinką. Ir tam labiausiai tiktų kuri nors iš esančių bažnyčių. Tuojau buvo prisiminta Rusnėje, kaip viena iš tokių patrauklių vietų. Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčios kunigas Remigijus Šemeklis kvietė pagalvoti, ar nevertėtų išleisti pamokslų rinkinį. Susirinkusieji teikė ir daugiau įdomių dalykų.

Savaime suprantama, įvairių minčių ir sumanymų dar turėtų kilti. Todėl buvo nutarta, kad visi, kas turi idėjų, gali kreiptis į minėtus asmenis ir siūlyti, į ką reikėtų atkreipti dėmesį. Geriausiai, jei tai būtų padaryta iki gruodžio pirmosios dienos. Surinkti pasiūlymai bus apibendrinti ir pradėti formuoti būsimi darbai. Todėl kviečiame Šilutės ir Pagėgių bendruomenes teikti mintis ir idėjas.


                                 Susitikimo dalyviai Šilutės bibliotekoje.

 
     
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.