Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 spalio 23d. Nr. 20 (43)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  "Vaikai - žymiai supratingesnė publika"  
     
 

Šių metų Šilutės literatūrinio rudens "Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį..." laureatu tapo poetas Sigitas Poškus. Šiuos žodžius jis pasakė atsiimdamas apdovanojimą. Ir pasakė neatsitiktinai, nes dauguma jo kūrybos skirta būtent jiems, nors pavadinti jį tik kūrėju vaikams vargu ar būtų teisinga.

Poetu S.Poškų greičiausiai reikia įvardinti gal
tik todėl, kad jo dauguma tekstų eiliuoti, nors tai nėra vien tik eiliuoti dalykai, o jo proza kažin ar telpa tik į tokius rėmus. Paklaustas, kas jo adresatas, griežtai pabrėžia, kad nėra vaikų ar suaugusiųjų kūrybos - vaikams reikia taip pat rašyti labai rimtai, be jokių vaikiškų liūliavimų ar parypavimų. Ir tai tiesa, nes skaitant jo kūrybą pastebima pagarba skaitytojui ir tiesus bei aiškus pasakojimas, kuris pagal amžių ir knygų apipavidalinimą turėtų būti skirtas vaikiško amžiaus skaitytojams. Sigitas pastebi, kad visos per porą metų išėjusios knygos yra visiška jo išmonė. Ir ne tik tekstai. Dailininkai ir apipavidalintojai tik vykdė jo prašymus. Ir labai puikiai, nes visos knygos yra labai gražios ir patrauklios. Autoriui pavyko rasti bendrą kalbą su dažnos jo knygos dailininke Raimonda Namikaite, kuri papildo S.Poškaus mintį patraukliais piešiniais. Vienoje knygelių - "Su varna Barbora", kuri įvardijama kaip istorijos iš pajūrio, yra įdėtas ir ne vieno vaikystėje mėgiamas stalo žaidimas. Žaidžiant jį be didesnių didaktinių pamokymų vyksta pažintis su Pamario kraštu, nes kelionės tikslas - kuo greičiau apeiti Kuršių marias bei visą pamarį, o visos vietovės realios, kaip ir pats kelionės žemėlapis. Be to, šioje knygelėje esantys tekstai, kuriuos pasakoja varna Barbora, yra pamokantys.
Knygelėje "Pajūrio naujienos" rašoma taip pat apie gyvenimą ir pasaulio pažinimą. Joje kiek mažiau iliustracijų, nes ji skirta kiek augesniems vaikams. Čia tekstai yra patrauklūs savo šmaikštumu, žodžių braviūra ir minties tiesumu. Knygutėje "Neramios dienos" vėl yra pasakojimas apie žuvis ir vandenų pasaulį. Šį kartą tai detektyvinė istorija iš vandenų karalystės gyvenimo. Ir pasakojimas, ir R.Namikaitės iliustracijos labai daug ką sakančios. Į jas įsižiūrėjęs mažas žmogus vėliau nesunkiai pažins daugelį žuvų, kurios čia nors ir nupieštos labai stilizuotai, tačiau labai įtaigios.

Iš viso per pastaruosius dvejus metus S.Poškus išleido 7 knygas. Šis derlius yra po ilgos, beveik šešerius metus trukusios pauzės. Viena iš išėjusių knygų - tai rinktinė, į kurią sudėti geriausi per 35 metus parašyti eilėraščiai. Labai panašaus dizaino ir išvaizdos - kitos dvi jo bičiulio ir bendraminčio dailininko Algio Kliševičiaus parengtos knygutės. Tai knygutė "Pakeliui iš Liliputijos", kurią pasirašo Stasys Grigulis ir autoriaus-redaktoriaus parašyta knyga "Re-konstrukcija". Ironijos ir saviironijos pilnos tekstų knygelės, kuriose pašaipiai ir su gera humoro doze parašyti tekstai. Juose - mūsų gyvenimas ir jo atspindžiai.
S.S.

 
     
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.