Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 lapkričio 20d. Nr. 22 (45)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  "Mano sena fotografija"  
 


Tai daugiamečio projekto pavadinimas, kurį nuo 2002 metų vykdo Kintų Vydūno kultūros centro darbuotojai. Spalio 30 dieną čia įvyko seminaras "Vienos sodybos vartus atkėlus". Šio krašto gyvenimą aptarė Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorė istorijos mokslų daktarė Silva Pocytė, apie praeities išgyvenimus pasakojo Kintų seniūnijoje gyvenantys šišioniškiai, pristatyti planai Pricmų kaime įrengti etnografinę sodybą, surengta šioje sodyboje gyvenusių senųjų krašto gyventojų buities ir fotografijų paroda.

S.Pocytė savo kalboje bandė perteikti šiame krašte gyvenusių žmonių aplinkos ir vykusių įvykių subtilumus. Tačiau geriausiai apie tai papasakojo senieji šio krašto gyventojai, kurių nemažai atėjo į seminarą. Jie su didele įtaiga pasakojo apie gyvenimą iki karo ir sugrįžimo į namus istorijas. Vienodų istorijų nebuvo. Žmonės norėjo išsikalbėti, todėl ne vieną pasakojimą teko trumpinti.

Pristatyta ir eksponuojama paroda. Joje - Pricmuose iki karo ir po jo gyvenusių Klimkaičių apyvokos daiktų eksponavimas. Daiktai stebino, nes dabar tokių gražių ir įspūdingų, kokie buvo Pricmuose, šiandien galima pamatyti tik brangių prekių parduotuvėse. Apie juos pasakojo šiuose namuose dažnai vaikystėje besilankiusi, o vėliau jų šeimininke tapusi klaipėdietė pedagogė Gražina Šimkuvienė. Ji ir puoselėja mintį čia įkurti etnografinę sodybą ir perteikti čia vyravusią atmosferą. Tačiau svarbiausia ir įdomiausia buvo senų fotografijų paroda. Joje šioje sodyboje gyvenusios ir aukle dirbusios Anna Pleikis turėtos fotografijos. Jos labai įdomios ir informatyvios. Kintų muziejininkai fotografijas suskirstė temomis, kuriose matomi atskiri gyvenimo epizodai: šventės, darbas, laidotuvės. Šiandien sunku pasakyti, kas ir kur tai nufotografavo, nes jokių užrašų kitoje jų pusėje nėra. Todėl muziejininkai kviečia į Kintų Vydūno kultūros centrą ne tik susipažinti su paroda, bet ir padėti pažinti nuotraukose užfiksuotas gyvenimo akimirkas. Projektas "Mano sena fotografija" tęsiasi.
S.S.

 

 
     
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.