Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 gruodžio4d. Nr. 23 (46)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  Žaidėjas žodžiais  
     
  Vienu žodžiu nusakyti, kas yra Marijus Budraitis, sudėtinga. Visi lyg ir jaučiamės žinantys bei pažįstantys jį. M.Budraitis iš pirmo žvilgsnio daugumai yra Šilutės vietinės televizijos laidų vedėjas ar krepšinio varžybų komentatorius. Ir tiek. Tačiau daugiau pabendravus, pasidžiaugi pašnekesiu su juo, nes tai labai šiltas ir subtilus žmogus, didžiąją savo kūrybinės energijos, deja, atiduodantis ne mums, šilutiškiams, bet kitiems žmonėms. O gal turėtumėme tuo džiaugtis, nes jo kūryba yra tapusi visos Lietuvos turtu.

Nematoma, bet girdima Marijaus pusė

O girdime labai dažnai, nes klausydamiesi lietuviškos šiuolaikinės muzikos dažnai
nė neišgirstame, kas yra skambančių dainų autoriai, nes jau praėjo tie laikai, kai būdavo anonsuojamos dainos. Šiandien Marijus suskaičiuoja daugiau kaip 150 dainų tekstų, kurias atlieka žymūs ir populiarūs estrados atlikėjai. Dažną dainą su atlikėjais dainuoja kartu. Taip atsitiko ir su Arinai bei Edmundui Čivinskui skirta daina, kurią savo karjeroje panaudojo ir "Kelio į žvaigždes" dalyviai Donata ir Mino - "Viva per lei".

Tokių populiarių ir laiko išbandytų dainų šiandien nemažai yra pritaikyta Lietuvos publikai. Dažnai, suderinus su jų autoriais ar kai baigia galioti jų autorinė apsauga, yra kuriami lietuviški tekstai. Taip šios dainos įgauna "antrą gyvenimą" ir tampa iš naujo populiariomis. Panašu, kad tai gali atsitikti ir su naujausia Žilvino Žvagulio dainų kompaktine plokštele "Švyturio alaus baro dainos". Tai bendras šio dainininko ir Švyturio alaus bendrovės projektas, kuriame skamba dainos, labai tinkančios dainuoti apie alų bare. Dešimties šios kompaktinės plokštelės dainų tekstų autorius ir yra Marijus Budraitis. Kūriniai yra labai skambūs ir linksmi. Gal išties kada nors vėl grįšime prie dainų baruose? Tada tai bus ir šilutiškio M.Budraičio nuopelnas. Ši plokštelė jau tapo platinine, jos parduotas tiražas viršijo 20 tūkstančių egzempliorių. Norintieji įsigyti labai smagią dainų rinktinę turi pirkti Švyturio alaus pakuotę viename iš prekybos tinklų.

Marijus džiaugiasi, kad vienai dainai sukurti originalų tekstą, sutikimą davė net pats maestro Raimondas Paulas. Šią labai švelnią ir įtaigią dainą šiandien atlieka viena populiariausių grupių "Tabasko".

Pradžioje - Simonas Donskovas

Šiandien Marijaus Budraičio sukurtas dainas atlieka labai daug atlikėjų. O prasidėjo viskas nuo bendradarbiavimo su grupe "Nerija" ir tada joje dainavusiu Simonu Donskovu. Jam buvo parašyti pirmieji tekstai. Vėliau ratas norinčių bendradarbiauti su M.Budraičiu plėtėsi. Toliau dainų tekstai buvo kuriami grupėms "Vairas", "Jonis", Algimantui Butnoriui, Ovidijui Vyšniauskui, Arinai, Gyčiui Paškevičiui, "Rebel Heart" ir Veronikai Pavilionienei bei kitiems. Su pastaraisiais siejamas vienas maloniausių M.Budraičio atsiminimų. Dauguma girdėjo bendras dainas, kurias atlieka ši lietuviška sunkiojo roko ir unikalių dzūkiškų liaudies dainų atlikėja. 2004 metais Marijui teko vesti, kaip pats sako, bene patį iškilmingiausią renginį, kuriame dalyvavo per 50 tūkstančių žiūrovų. Tai buvo Šiauliuose, ant Salduvės piliakalnio, surengta karštų oro balionų fiesta. Šio renginio pabaigoje ant skirtingų kalvų įsitaisę iškilmingai uždainavo rokeriai "Rebel Heart", o netrukus jiems atitarė Veronika Pavilionienė. Įspūdis buvo nepakartojamas. Ši daina buvo įrašyta į atskirą kompaktinę plokštelę - singlą, kurią parėmė ir išleido šventę rėmusi "Gubernijos" alaus darykla.

Ir daugiau dainų šiandien yra populiarios ir žinomos. Pavyzdžiui, jo ir grupės "Vairas" sukurta daina yra tapusi Birštono miesto himnu, su kuria prasideda visi iškilmingi šio kurortinio miesto renginiai.

Kūryba

Marijus nesutinka su sakančiaisiais, kad jei gali nerašyti - nerašyk. Jis mano, kad kuo daugiau bus rašančiųjų - tuo geriau, o laikas atsirinks, kas tai daro nuoširdžiai. O pats žodžius dainoms kuria labai atidžiai pažinęs tą dainininką, kuriam kuria tekstą. Dažnas mėgsta tam tikrus žodžius ar priešingai, savotiškai juos kirčiuoja. Todėl rašydamas tekstus turi labai atsižvelgti į konkretų atlikėją. Dažniausiai, kaip pats sakė, pasileidžia jau dainai skirtą muziką ir "žaidžia žodžiais". Ir labai sėkmingai. Pabandykite sukurti 10 dainų skirtų alui... O apie sėkmę liudija ir vis dažnesni įvairių atlikėjų skambučiai su prašymu sukurti tekstus. Vienas paskutinių - estrados princu vadinamo Ryčio Cicino. Kaip bus su šiuo prašymu, Marijus neskubėjo sakyti, nes taip pasiūlymų turi per akis. Vienas naujas (gal tik mums, šilutiškiams?) - buvo nesenai pas mus vykęs gyvo garso koncertas - spektaklis "Cafe Emigrant", kuriame dalyvavo Nijolė Narmontaitė, Romas Dambrauskas, Edmundas Čivinkskas, grupė "Vairas" ir ... Marijus Budraitis. Tiesa, scenoje jo niekas nematė, tačiau jo įtaigų ir malonaus tembro balsą girdėjo visi susirinkusieji. Tai jis, skaitydamas savo tekstą šio koncerto - spektaklio pradžioje ir pabaigoje, nuteikia apmąstymams ir susikaupimui. Šiame koncerte skamba ir ne viena M.Budraičio tekstu paremta daina. Jis juokėsi, kad po šio projekto be darbo tikrai neliks, nes gavo pasiūlymą įgarsinti dokumentinius filmus.

Poezija sau ir draugams

Gal tai bus pirmas viešas pranešimas, kad netrukus turėtų pasirodyti M.Budraičio pirmoji poezijos knygelė. Ją rengti padeda Šilutės F.Bajoraičio viešoji biblioteka, kurios dažnu talkininku - renginių vedėju yra mūsų pašnekovas. Biblioteka padės atlikti knygos rengimo techninius dalykus. O leidėjais bus M.Budraičio draugai.

Kodėl tik dabar pasirodo šį knyga? Marijus sakė, kad poeziją jis jau seniai rašo, tačiau neskubėjo leisti šios knygos, nes norėjo, kad tai būtų solidus leidinys. O tokių knygų Šilutės biblioteka jau yra išleidusi ne vieną - kad ir poezijos rinktinė "Dvidešimt ir vienas Šilutės užburtas" ar Vitalijaus Šopio ir Reginos Milukienės "Po skylėtu Prūsijos dangumi". Todėl jam draugai padarys dovaną ir tokia knyga turėtų išvysti dienos šviesą jau kitų metų pirmoje pusėje.

Rašyti M.Budraitis pradėjo dar mokykloje. Ne kartą yra tapęs ir įvairių konkursų - olimpiadų laureatu. Labiausiai įsiminė įvertinimas devintoje klasėje, kuris buvo įteiktas Lietuvos rašytojų sąjungoje. Tai buvo poezijos almanachas, su daugelio joje esančių poetų linkėjimais. Tuo jis didžiuojasi ir dabar.

Šilutė

Pagrindinis M.Budraičio pragyvenimo šaltinis yra įvairių renginių vedimas. Todėl dažnai keliauja po įvairias Lietuvos vietas. O grįžęs parengia kelias vietinės televizijos laidas, kuria namuose. Savaitgaliais komentuoja Nacionalinės krepšinio lygos rungtynes. Ir vėl į kelią. Todėl kilo natūralus klausimas, kodėl gimtajame mieste - Šilutėje - taip mažai žinoma apie jį, kaip kūrėją. M.Budraitis buvo atviras, kad grįžus apima kažkoks keistas jausmas, lyg čia gyvenimas virtų kaip nedideliame stiklainyje. Jis pasigenda platesnio ir gilesnio požiūrio į vykstančius procesus. Labai norėtųsi, kad tie, nuo kurių priklauso mūsų gyvenimas, turėtų platesnį požiūrį ir ne tik plauktų pasroviui, bei ir "muziką užsakinėtų". Dabar kažkaip keistai atrodo, kai surinkę į būrį "specialistai" nutaria, kad ir respublikoje žinomas muzikinis kolektyvas "Karčema" nenusipelno aukščiausios kategorijos, o vienos seniūnijos moterų vokalinis ansamblis nusipelno ir pakelia įvertinimą. Kažin ar apsieina nors viena šventė be šios kantri grupės, o štai tą moterų dainininkių būrelį retas be tos seniūnijos žino. Keista ir tiek. Kažkada M.Budraitis siūlėsi rengti miesto šventes. Porą jų surengė, bet vėliau labai keistai pažiūrėta į tai buvo... Todėl tiesiog yra pakankamai įdomaus darbo ir kitur.

Su apmaudu kalbėjo ir apie aukščiausią rajono apdovanojimą "Sidabrinę nendrę". Jis vienas jau keletas metų yra iš šio apdovanojimo komiteto narių. Jis mano, kad ne žmonės ir kolektyvai turi siūlyti kandidatus, o tai išmanantys ir žinantys žmonės - gal kitas komitetas. Nes šiuo metu tai labiau panašu į juoką, kai įvertinimas skiriamas turint vos vieną kandidatą ar panašiai. Negi rajone nėra išties jo labui nusipelniusių žmonių, kurie nesigirdami dirba kasdienį darbą?

p.s.

Ir liūdna, ir džiugu buvo pajausti, kad šalia gyvena kuriantis žmogus, kurio kūryba yra mūsų visų pripažinta, bet dažnai nepastebėta. Ir apie tą mūsų provincialumą girdint reikia sutikti ir pritarti jam. Ir tuo pačiu stengtis, kad taptumėme atviresni ir imlesni. To linkinčių ir galinčių padėti ir patarti tarp mūsų yra. Tik reikia būti ryžtingesniems.
S.S.


                M.Budraitis žinomas ir kaip krepšinio komentatorius. 


                   Draugų apsuptyje: E.Jovaiša, R.Šilanskas ir I.Žilinskas.

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.