Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 gruodžio4d. Nr. 23 (46)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  Pažink savo kraštą - Mažąją Lietuvą  
 
Edvardas LUKOŠIUS

Trečią kartą Viešoji įstaiga Šilutės kultūros ir pramogų centras (direktorė Daiva Žilionienė) bei Mažosios Lietuvos regiono etninės kultūros globos taryba (specialistė Regina Jokubaitytė) surengė jaunimo (10-12 klasių moksleiviams) viktoriną "Pažink savo kraštą - Mažąją Lietuvą".

Šiemet šiame konkurse dalyvavo tik trys moksleivių komandos iš Šilutės pirmosios gimnazijos (vadovės V.Galinskienė ir G.Pocienė), Kintų vidurinės mokyklos (vadovės O.Ališauskienė, A.Neimantienė ir N.Sodonienė) bei Nidos vidurinės mokyklos (vadovė E.Marinskienė). Pernai vykusiame konkurse dalyvavo keturios komandos iš Klaipėdos, Nidos, Viešvilės ir Šilutės pirmosios gimnazijos. Šiemet, kaip ir pernai, viktorinos nugalėtojais tapo Šilutės gimnazistai.

Renginio vedėja V.Galinskienė istoriko Algirdo Červinsko paprašė trumpai apžvelgti Mažosios Lietuvos istoriją. Naktį iš Briuselio grįžusi Šilutės rajono savivaldybės mero pavaduotoja Stasė Skutulienė kartu su Savivaldybės jaunimo reikalų koordinatore Jurgita Gurevičiūte pasveikino viktorinos dalyvius bei įteikė parvežtas dovanėles.

Komandos turėjo išsitraukti po tris klausimus apie Mažosios Lietuvos istoriją ir juos atsakyti. Trijų balų sistema atsakymus vertino kompetetinga komisija: Šilutės kraštotyros muziejaus istorikas Darius Barasa, Neringos krašto draugijos direktortė Eleonora Jonušienė, Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejaus direktorė Liuda Burzdžiuvienė, Šilutės kraštotyros draugijos pirmininkė Regina Jasudienė-Meškauskienė ir Gargždų krašto muziejaus Agluonėnų etnografijos sodybos vadovė (šilutiškė) Jūratė Pancerova. Komandos buvo paruošusios namų darbus, joms teko parodyti, kaip išmano savo krašto istoriją, papročius, tradicijas, tautosaką, folklorą ir net kulinarinį paveldą.

Komisijai "sunkiausiai" sekėsi šmėkioti (ragauti) mokinių paruoštą kulinarinį paveldą. Renginio vedėja V.Galinskienė įtarė, kad kepta "varna" yra per didelė. Tačiau nidiškiai išsisuko, sakydami, kad jas palesina atvykę turistai, todėl jos tokios didelės.

Pašmėkiavusi komisija nutarė, kad geriausiai viktorinoje pasirodė Šilutės pirmos gimnazijos ir Kintų vidurinės mokyklos komandos, tad jos iškopė į tolimesnį etapą, regioninį turą.

Gruodžio 8 dieną viktorinos dalyviai su mokytojais keliaus po Panemunės pilis.

<f>Trečią kartą Šilutės pirmosios gimnazijos komanda tampa viktorinos nugalėtoja.
 
     
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.