Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 gruodžio4d. Nr. 23 (46)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  Vieningos Lietuvos diena  
 
Loreta MCIVOR

Lapkričio 30 dieną buvo paminėtos 90-osios Mažosios Lietuvos prisijungimo prie Didžiosios Lietuvos metinės. Šilutės F.Bajoraičio viešojoje bibliotekoje šiai dienai paminėti skirta popietė buvo surengta išvakarėse - lapkričio 29 d.

Visai šaliai svarbi data Šilutės F.Bajoraičio viešojoje bibliotekoje buvo paminėta suvienijant Mažąją ir Didžiają Lietuvą. Pastarajai simboliškai atstovavo Valdovų rūmų paramos fondo direktorė Indrė Jovaišaitė-Blaževičienė. Ji pristatė kilnojamąją edukacinę parodą "Praeitis atverta ateičiai: Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai ir jų atkūrimas". Dešimtyje stendų sukaupta kiek įmanoma daugiau informacijos apie Valdovų rūmus. Moteris pasakojo, kad, savaime suprantama, visko juose sutalpinti negalima. Tačiau I.Jovaišaitė-Blaževičienė tikisi, kad paroda paskatins žmones atvykti ir pamatyti Valdovų rūmus. Jei ne dabar, tai bent jau 2009 metais, kai Vilnius bus Europos kultūros sostinė, o Valdovų rūmai bus pabaigti ir atverti lankytojams.

Mažosios Lietuvos tradicijas renginio metu pristatė Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Baltų kalbotyros ir etnologijos katedros doc. dr. Dalia Kiseliūnaitė. Jos skaitytą pranešimą "Mažosios Lietuvos etnokultūros gyvoji tradicija" puikiai iliustravo Klaipėdos etnokultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio "Vorusnėlė" nariai. Susirinkusieji sužinojo, kad lietuvininkų dainose buvo minima daug kaimų, upių pavadinimų, kad senieji mūsų krašto žmonės buvo geografiškai išsilavinę - tose pačiose dainose daug įvairių kraštų ir miestų pavadinimų. Papasakojo ir apie tai, kaip jauni vaikinai ir merginos sutuoktinio iš kito krašto - Tilžės - tikėdavosi. O kad tuo visi galėtų įsitikinti - "Vorusnėlės" nariai sudainavo ne vieną dainą. Padainavę ansamblio nariai padėjo išstumdyti į šonus kėdes ir kartu su renginio žiūrovais sušoko ne vieną ratelį.

Po renginio žiūrovai skirstėsi įraudusiais skruostais ir su šypsenomis veiduose - taip, kaip ir turėtų skirstytis svarbios ir džiugios šventės dalyviai.

                              
         Edukacinę parodą apie Valdovų rūmus pristatė Valdovų rūmų paramos fondo
                                direktorė Indrė Jovaišaitė-Blaževičienė.

 Doc. dr. Dalios Kiseliūnaitės pranešimą dainomis ir šokiais iliustravo folkloro ansamblio   
                                              "Vorusnėlė" nariai.
 
     
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.