Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 gegužės 13d. Nr. 9 (57)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  Vokiečiai Šilutės muzikantams plojo atsistoję  
 
Dovydas PANCEROVAS

Jaunieji Šilutės meno mokyklos muzikantai viešėjo Vokietijoje, kur vietos bendruomenėms surengė 6 koncertus. Šilutės mokinukai svečioje šalyje ne tik repetavo ir koncertavo, tačiau ir poilsiavo: dviračiais aplankė Beverštendo miesto apylinkes, leido laiką prie Šiaurės jūros, ragavo ką tik pagautų krevečių. Meno mokyklos delegacija Vokietijoje buvo šiltai sutikta, kai kurie vokiečiai netgi papuošė savo namų langus lietuviškomis trispalvėmis, o po jaunųjų šilutiškių koncerto Beverštendo bažnyčioje vokiečių publika plojo atsistojusi...

Beverštendo gyventojai šilutiškius pasitiko su trispalvėmis

Šilutės muzikantų delegaciją sudarė jaunieji pianistai bei instrumentalistais, o vaikus lydėjo Meno mokyklos mokytojos Liudmila Kašėtienė ir Žydrė Adomaitienė. Šios gastrolės - tai bendro Vokietijos bei Baltijos šalių projekto dalis, kurios tikslas - skatinti bendradarbiavimą tarp šių valstybių.

"Vokiečiai mus sutiko labai šiltai. Beverštendo žmonės savo languose iškabino lietuviškas trispalves. Kai koncertuodavome mokyklose, vėliavos kabėjo ir ten", - apie vokišką svetingumą pasakojo L.Kašėtienė. Viešnagės metu 17 Meno mokyklos auklėtinių gyveno vokiečių šeimose, kurias draugiškai vadino "tėveliais".

Lankydamiesi prie Šiaurės jūros lietuvaičiai buvo maloniai nustebinti. "Toje pakrantės vietoje, kur mes leidome laiką, priplaukė žvejybinis laivas. Buvo galima įsigyti ką tik pagautų krevečių. Nustebino ir tai, kad plaukiant iš žvejybos, dar pačiame laive, krevetės buvo išvirtos ir paruoštos valgymui", - įdomų nutikimą prisiminė Ž.Adomaitienė.

"Buvome pakviesti ir į Beverštendo savivaldybę. Mus priėmė miesto meras", - pasakojo L.Kašėtienė, o mokytojos kolegė Ž.Adomaitienė pridūrė: "Po susitikimo visi kartu pasodinome medį, kurį pavadinome Vokietijos ir Baltijos šalių draugystės medžiu".

"Ir publika, ir muzikantai buvo euforijoje"

Šilutiškiai Vokietijoje surengė 6 koncertus. 4 iš jų buvo Beverštendo ir miesto apylinkių mokyklose. Beje, Vokietijos mokyklose šilutiškiai ne tik koncertavo, bet ir surengė savo dailės darbų parodą. Taip pat Meno mokyklos delegacija kartu su jaunaisiais Vokietijos muzikantais koncertavo ir Hageno mieste. Į šį koncertą atvyko ne tik jaunųjų šilutiškių "tėveliai", bet ir lietuvių šeimos, gyvenančios Vokietijoje.

Pasirodymas Hagene buvo vienas iš pagrindinių koncertų, tačiau gražiausius prisiminimus lietuvaičiai parsivežė iš koncerto Beverštendo bažnyčioje. "Prieš koncertą grojo bažnyčios vargoninkė Carola Sasse. Mūsų vaikai ir vokietukai parodė valandos programą, kurioje grojo klasikinės muzikos kūrinius, lietuvišką ir pramoginę muziką", - prisiminė L.Kašėtienė. Po lietuvaičių pasirodymo bažnyčioje vokiečių publika plojo atsistojusi - tai didelės pagarbos ženklas... "Tą dieną mes turėjome du koncertus. Vaikai buvo pavargę, tačiau sugrojo puikiai. Šis koncertas įsiminė ir mums, ir vokiečiams. Ir publika, ir muzikantai buvo euforijoje", - gražias šilutiškių viešnagės akimirkas pristatė mokytoja.

Pašnekovės prisiminė, kad baigiamajame vakare verkė ne tik "tėveliai", bet ir lietuvių šeimos, gyvenančios Vokietijoje. Šių metų vasarą į Šilutę atvyksta Beverštendo meras Martin Besen.

Šio vizito metu tikimasi susitarti, kada jaunieji muzikantai iš Vokietijos apsilankys ir mūsų mieste.

 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.