Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 birželio 10d. Nr. 11 (59)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  Kapinių pažinimo savaitė užbaigta pažintine ekskursija  
 


Saulius SODONIS

Jau keletą metų birželio pradžioje skelbiama kapinių pažinimo savaitė. Jos metu visuomenė kviečiama apsilankyti kapinėse ir pažiūrėti į jas kaip į paveldo objektą. Šilutės gražinimo draugija birželio 2-8 dienomis paragino Šilutės rajono gyventojus apsilankyti artimiausiose kapinėse ir jas apžiūrėti. O sekmadienį, baigiantis šiai savaitei, pakvietė į senąsias kapines pažintinei ekskursijai.

Savaitės viduryje Šilutės gražinimo draugijos iniciatyva prie šiose kapinėse buvusios ir šiuo metu apleistos koplyčios buvo pritvirtintas stendas, kuriame supažindinama su laidojimo ir kapinių tradicijomis Mažojoje Lietuvoje, pateikti šios koplytėlės remonto brėžiniai, kapinių plane pažymėtos žymiausių šilutiškių kapavietės. Į ekskursiją susirinkę šios draugijos nariai, susidomėję kapinėmis šilutiškiai pasidžiaugė, kad per keletą dienų šis nuošalioje vietoje stovintis stendas nebuvo nuniokotas.

Apie nuveiktus darbus papasakojo šios draugijos pirmininkas Orestas Lidžius. Jis pasakojo apie parengtą ir pateiktą projektą bendrovės "Philip Morris Baltic" programos ALVUS INICIATYVA fondui. Juo tikimasi sulaukti paramos šių kapinių tvarkymui. Jei pateiktam projektui pritars, bus galima apsodinti kapines gyvatvore, įsigyti šiai vietai priežiūrėti inventoriaus. Jis taip pat paminėjo, kad šią savaitę turėtų būti skelbiamas konkursas šios koplytėlės remontui, nes neseniai vykusiame Šilutės savivaldybės Tarybos posėdyje buvo pritarta investiciniam projektui, kurio viena iš sudėtinių dalių ir yra šios koplytėlės sutvarkymas.

Šilutės muziejaus direktorė Roza Šikšnienė papasakojo apie šių kapinių istoriją. Direktorę papildė Šilutės pirmosios gimnazijos mokytoja Aldona Petrošienė, kuri prisiminė, kad šios kapinės dar labai neblogai atrodė apie 1950-1955 metus. Čia buvusi labai graži vieta, kurioje mėgdavo pasivaikščioti ne vienas šilutiškių. Vėliau neprižiūrimos kapinės apaugo krūmais ir tapo labai nejaukios. A.Petrošienė taip pat prisiminė, kad prasidėjus Atgimimui kilo mintis šią vietą tvarkyti. Į tai įsijungė tuometinė Šilutės pirmoji vidurinė mokykla, o iniciatorius buvo užklasinės veiklos organizatoriumi tada čia dirbęs Vitalijus Šopis. Vėliau šių kapinių priežiūra rūpinosi mokytoja A.Petrošienė, kuri tuo su mokiniais užsiima iki šiol. Ji sakė, kad pavyksta tik šiek tiek prižiūrėti kapinaites. A.Petrošienė prisiminė ir vieną liūdną epizodą, kai norėdami išsaugoti išvirtusius kryžius bei kapinių tvoreles, organizavo jų parvežimą į mokyklos kiemą. Kažkaip netrukus visa tai iš ten ir dingo. Ji prisiminė ir daugiau kapinių tvarkymo epizodų.

Pažintinė ekskursija prasidėjo nuo kažkada buvusių miestiečių giminių iniciatyva 2000 metais kapinėse sutvarkyto paminklo. Šia proga susirinkusiesiems buvo papasakota apie po karo buvusiame Klaipėdos krašte senosiose kapinėse atsiradusią tradiciją rengti kapinių šventes. Viena tokių švenčių spalio mėnesio pabaigoje ir vyksta prie šio kapo. Ją rengia Šilutės pirmosios gimnazijos mokiniai ir mokytojai. Tam talkina Šilutės evangelikų bažnyčios kunigas Remigijus Šemeklis. Tęsiant ekskursiją buvo aplankytas H.Zudermano tėvų kapas, kurį vandalai praėjusiais metais nusiaubė, tačiau jau minėtos gimnazijos mokytojų dėka pavyko kai kurias detales išsaugoti. Buvo aplankytos žymiųjų miestiečių kultūrininkų Štalių, Sekunų šeimos kapavietės, kurias žymi pastaraisiais metais pastatyti apie tai liudijantys ženklai.


Ekskursijos dalyviai pradėjo pažintinę ekskursiją nuo 2000 metais atidengtos atminimo lentos čia palaidotiems šilutiškiams.


Susitinkusieji aplankė buvusių Šilokarčemos kultūrininkų Štalių giminės kapavietę.

 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.