Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 rugpjūčio 5d. Nr. 15 (63)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
  Bitėnai - ypatingos traukos centras  
 
Šių pastabų tikslas - pasidžiaugti ir atkreipti dėmesį, kad yra vietų, kurios savo dvasia ir čia vykstančiais procesais ypač traukia žmones.

Viena jų - Bitėnai. Nedidelis arba net visai mažytis kaimelis Nemuno pašonėje, Rambyno kalno papėdėje, šiandien žinomas ne tik mūsų krašte, bet ir žymiai toliau. Žinoma, pagrindinis traukos objektas - Rambyno kalnas, kurį dažnas suvokia tokį esant tik pasižvalgęs nuo jo viršūnės. Gražu ir labai didinga pro medžius matyti tolumos laukus ir klonius.

Pro šalį vedančiu keliuku leidžiantis nuo šio kalno randamos labai jaukios ir nepaprastai dvasingos Bitėnų kapinės, vietinių kapinaitėmis vadinamos. Nėra čia kažko ypatingo ar kitose panašiose vietose randamų didingų postamentų. O lyg netyčia esantis ir savo šaltu akmeniu žvilgantis - atrodo kaip svetimkūnis ir sugadina čia esančią gamtos vienovę. Apsilankius čia pajunti tikrą gamtos grožį ir harmoniją. Ateina ramuma ir nusiraminimas. Savo paprastumu jos ir yra didžiausia vertybė, kuri pasiekė mus iš amžių glūdumos. Čia amžinam poilsiui po klajonių sugrįžo Vydūnas, Martynas Jankus, Kristupas Banaitis. Pamažu jos tampa Mažosios Lietuvos panteonu.

Toliau keliuku pasiekiamas jau minėtasis Bitėnų kaimas. Čia visa ko centras - atstatyta ir atkurta Martyno Jankaus spaustuvė bei įsikūręs šio krašto vieno garsiausių sūnų muziejus. Jame pasakojama apie šio žmogaus gyvenimą ir veiklą. Nors ir nėra ypatingai nuo pagrindinių kelių reklamuojamas, tačiau labai retą dieną nesulaukiantis kelių dešimčių turistų, vykstančių čia visomis įmanomomis priemonėmis. Kas traukia juos? Žinoma, galima tik spėlioti, tačiau keletas akivaizdžių dalykų leidžia manyti, kad tai rimto darbo ir gamtos sąjungos rezultatas.

Nors ir nėra rimtų įrodymų, tačiau yra pagrindo manyti, kad šios vietovės buvo Skalvių genties centras. O kažkur ir jų paslaptingoji Ramigės pilis bei šventvietė buvo. Žinojo protėviai, kur gamtos jėgos padeda žmonėms, todėl tokias vietas ir saugojo, čia būti stengdavosi, čia jėgų semdavosi. Gal todėl ši vieta ir traukia žmones. Nepaprastai gražu čia. Ir ne tik dėl jau minėto gamtos grožio, bet ir čia įsikūrusio Mažosios Lietuvos paveikslų sodo. Jau ne vienerius metų ši galerija po atviru dangumi pasipildo vietoje kuriamais paveikslais. Dažnas tapytojas čia apsilanko pirmą kartą ir patirtus įspūdžius bei naujai įgytas žinias perteikia savo darbuose. Tai labai tikra ir įspūdinga. Ir labai patrauklu. Gal ši gamtos ir žmogaus harmoninga sąjunga ir traukia bei veikia...
 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.