Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 rugsėjo 23d. Nr. 18 (66)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
  Aplinka ir susikaupimas  
 
Kasdien vis labiau skubame ir tiesiog nebeturime laiko. Liūdniausia, kad ne tik kitiems, bet labai dažnai ir sau. Laiko pritrūksta dienai apibendrinti, apmąstyti atliktus darbus. Gal todėl kartais ir paaiškinti savo poelgius būna sunku.

Ir ne taip jau lengva išsiaiškinti, kodėl taip yra. Ir tai, ko gero, kitų bei atidesnių studijų reikalas. Šiandien tiesiog norisi pastebėti, kad skubančiame pasaulyje dar yra vietų, kur žmonės turi galimybę susikaupti, pabūti su savimi kiek kitaip nei kasdienybėje.

Tos vietos - tai bažnyčia. Teisingiau - maldos namai, ar kaip kažkada sakė Vydūnas - dievnamis. Šis XX a. pradžios mąstytojas manė, kad ne taip jau svarbu yra apeigos, bet labai svarbu nusiteikimas ir pabendravimas su Aukščiausiuoju.

Tikriausiai per tą patį skubėjimą šiandien vis mažiau žmonių randa laiko užsukti į maldos namus. Žinoma, pabendrauti su Dievu galima bet kur, tačiau bažnyčia yra visai kas kita. Visų pirma, kokie ten bebūtų paveikslai, ar nutapyti, ar sukabinti šventieji, tačiau jų buvimas sukuria ypatingą nuotaiką. Be to, šiuose pastatuose, kurių ne vienas siekia šimtmečius ar net daugiau, bendraujančiųjų su Aukščiausiomis jėgomis mintys ir troškimai bei pageidavimai įsiliejo į statinių auras. Visa tai ir sudaro ypatingą šventovės atmosferą.

Tie, kurie lankėsi praėjusį šeštadienį Kintuose, kur nedidelis senųjų krašto gyventojų būrelis minėjo buvusių parapijos namų arba kaip jie sakė, Kintų bažnytėlės 100 metų jubiliejų, galėjo pajusti šio pastato ypatingą dvasią ir atmosferą. Daugelį metų čia senieji šio krašto gyventojai evangelikai ruošė vaikus konfirmacijai, mokėsi giedoti ar tiesiog turėjo kur susirinkę pabendrauti. Ir minint šio pastato, kuris jau ne vienerius metus, susiklosčius aplinkybėms, yra tapęs evangelikų bažnyčia, garbingą jubiliejų, galima buvo justi šviesią aurą, kuri verčia susikaupti čia atėjusį žmogų. Savotišką įspūdį daro senovine rašysena parašyti žodžiai: "Aš esmi kelias ir tiesa, ir gyvastis: nei vienas iškanka Tewop, kaip per mane". Šie žodžiai ir labai archaiška šios bažnytėlės aplinka nuteikė labai jaukiai ir maloniai. Tai buvo puiki vieta susikaupti.

 
 
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.