Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 sausio 27d. Nr. 2 (74)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
Senstelėjęs modernusis menas

Vilnius šiemet yra Europos kultūros sostinė. Ta proga, žinoma, renginių yra daug ir pačių įvairiausių. Vienas jų - sausio pradžioje prasidėjęs ARTscape/MENOrama. Šis projektas Vilniuje pristatys dvylikos Europos kultūros sostinių savičiausius šiuolaikinius vaizduojamojo meno, džiazo ir kino atstovus. Su užsieniečių menininkų kūryba bus pristatyti ir tų pačių sričių lietuvių meno atstovų darbai. Pasak projekto rengėjų, šis projektas turėtų statyti tiltus tarp buvusių, esamų ir būsimų kultūros sostinių. Na, tikslas tikrai gražus.

Pirmieji šiame projekte buvo pristatyti Suomijos menininkai. Pažiūrėjus jų darbų pristatymą, iškart ir pagalvoji: „Modernu...“. Štai, pavyzdžiui, vienas iš darbų buvo toks: salėje ant sienos buvo pakabinta didelė valytojos nuotrauka, o visa patalpa apšviesta kažkokiomis lempomis. Nežinia, kiek čia meno, gal daugiau galimybių įvertinti valytojos darbą.

Bet dabar modernusis šiuolaikinis menas toks ir yra: unitazai, akmenys, šiukšlės ir kiti kasdieniai bei dažnai ne patys gražiausi mūsų aplinkos objektai. Atrodo, kad svarbiausia yra sugalvoti neįprastą pavadinimą bei turėti drąsos tokius dalykus eksponuoti. Gal ir būtų galima vertinti tokius dalykus kaip menininkų žaidimus, bet ar jie tikri verti meno vardo ir tokių pinigų, kurie už juos mokami?

O be to, visi šie žaidimai yra jau smarkiai senstelėję. Pasirodo, kad jau XIX a. viduryje menininkai užsiiminėjo tokiais triukais. Prancūzas Alphonse Allais, gyvenęs 1854-1905 metais, buvo pirmasis sukūręs begarsės muzikos kūrinį. Taip taip. Čia, kai visi susirenka, tyloje pasėdi, o tada sužino, ką „girdėjo“. Pasak Alphonse Allais, tai buvo gedulingas maršas.

Šis prancūzas buvo ne tik „gabus“ kompozitorius, bet ir dailininkas. Itin garsūs buvo du jo paveikslai. Vienas jų buvo visiškai baltas popieriaus lapas, pavadintas „Jaunoms, anemija sergančioms mergaitėms sniege suteikiama Pirmoji Komunija“. Kitas paveikslas buvo juodos spalvos drobė, pavadinta „Negrai, miegantys naktį urve“.

Taigi, atrodo, kad mūsų modernieji menininkai pavėlavo tik kokiu šimtu metų.
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.