Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 vasario 10d. Nr. 3 (75)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
Mokė, kaip gaminti kaukes
 

 

Saulius SODONIS

 

Praėjusį sekmadienį Šilutės dailės mokykla buvo pilna judesio ir šurmulio: čia virte virė darbas: vyko teorinis – praktinis seminaras “Užgavėnių kaukės”. Pavieniui ir šeimomis susirinkusiems šilutiškiams buvo pasiūlyta patiems pasidaryti originalias Užgavėnių kaukes. Seminarą vedė Šilutės jaunimo ir suaugusiųjų mokymo centro andragogai (suaugusių žmonių mokytojai – red.p): lietuvių kalbos mokytojas Vitalijus Šopis bei dailės ir technologijų mokytojas Aurimas Liekis.

 

V.Šopis papasakojo apie tradicinius Užgavėnių persirengėlių personažus: Kanapinį ir Lašininį, gervę, giltinę, ožį, vengrus, čigonus, žydus, daktarus ir kitus, paaiškino simbolinę jų prasmę. Kai iš pateiktų personažų gausybės seminaro dalyviai išsirinko sau labiausiai patikusius, mokytojas A.Liekis aiškino, kaip ir iš ko galima pasigaminti kaukes, kokios būna jų konstrukcijos, kaip jas dekoruoti. Po teorinės dalies netrukus prasidėjo šurmulinga kūryba, kurioje nebesiskyrė, kas vaikas, o kas suaugęs.

 

Kai kam tradicinių Užgavėnių personažų pasirodė negana, tad nenustebkit, jei šiais metais kartu su kitais persirengėliais pas jus į duris pasibels ir Šrekas.

 

Kelių valandų nepakako, kad visi spėtų baigti savo kūrinius, tad nešėsi juos namo. Svarbiausia, kad po seminaro visiems buvo aišku, ką ir kaip toliau daryti, kad šventės dieną galėtų pasipuikuoti prieš aplinkinius savo paties sukurta kauke.

 

Visus dalyvius seminaro rengėjai kviečia vėl susirinkti vasario 24 dieną, kai vyks tradicinės “Liberalios Užgavėnės”, kad visi kartu galėtų pasigrožėti jau pabaigtais savo kūriniais, pasilepinti blynais ir triukšmu bei linksmybėmis palydėti žiemą.

 


Kaukių modeliu tapo vienas iš savanorių.


Modelis labai ramus. Jis kvėpuoja per vamzdelį. Kaukę daro Daiva ir Raimondas Plikšniai.


Aurimas Liekis turi kitokį modelį...


Kaukė beveik baigta...

               
                        Vienas Užgavėnių personažas jau pasiruošęs...

 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.