Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 birželio 23d. Nr. 12 (84)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
Vasaros šventės ir mes
 
Vasaros metu rengti įvairias šventes ar pasilinksminimus, į kurias renkasi būriai žmonių, pas mus pradėta visai neseniai. Ypač kaimo vietovėse. Tarpukariu, vadinamaisiais Smetonos laikais, tai buvo metas, kada reikėdavo šienauti - pasirūpinti pašaro gyvuliams. Tai buvo ne taip jau paprasta ir reikalavo nemažai pastangų ir, žinoma, laiko. Tačiau ir tuomet dažniausiai šiltuoju metų laiku vykdavo bažnytiniai atlaidai, kai žmonės galėdavo šiek tiek atitrūkti nuo kasdienių darbų ir pabendrauti su tolimesniais giminėmis, draugais bei šiek tiek atsipalaiduoti.

Dabar viskas žymiai paprasčiau - žmogus tapo ne toks priklausomas nuo gamtos, todėl švęsti ir linksmintis gali ir vasarą. Beveik kiekviename kaime, miestelyje ar seniūnijos centre vyksta šventės. Prieš keletą metų Šilutės rajono taryba jas įtraukė į strateginių renginių planą. Tai, savo ruožtu, garantavo finansinę paramą.

Dabar ekonominė valstybės padėtis verčia daug ką riboti. Tačiau šventės vis vien vyksta. Tradicija tapusi Šilutės miesto šventė gegužės pabaigoje taip pat nuvilnijo. Valdžia pinigų jai skyrė, tačiau gerokai mažiau nei ankstesniais metais. Nebuvo ir įvairių pirktinių renginių - samdytų koncertų. O pati šventė baigėsi labai jau neįprastai - gerokai prieš vidurnaktį. Ir be jokių fejerverkų ar diskotekų. Tačiau bendra nuotaika buvo nebloga. Tai liudijo joje dalyvavusių žmonių veidai, buvo galima rasti neblogų atsiliepimų internete. Iš to peršasi išvada, kad viskas priklauso nuo požiūrio ir nusiteikimo. Ir ne samdyti žmonės nulemia šventės sėkmę - labai svarbus žmonių bendrumas.

Jau ryt - Rasų šventė, Joninės. Neužilgo ir kitokiais vardais pavadintos šventės nuvilnys po rajono kaimus ir miestelius. Ir visoms joms reikia ir dar prireiks rengėjų išmonės ir kitokio požiūrio, nes beveik neliko valstybinio finansavimo. Todėl šie nepriteklių metai - tai naujų kelių ieškojimas, naujos kokybės atsiradimas. Tad belieka tik viltis, kad ir jos bus šaunios ir suteiks džiaugsmo visiems jose dalyvaujantiems. Todėl verta prisiminti, kad šventes kuriame mes patys.
 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.