Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 rugsėjo 22d. Nr. 18 (90)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
Savastis praeityje?
 
Senosios Kuršių marių burvalčių vėtrungės - tapo vienu skiriamuoju Lietuvos ženklu. Maskvoje, vienoje iš lietuviškų salų - J.Baltrušaičio lietuvių etninės kultūros bendrojo lavinimo vidurinėje mokykloje - jos ne tik puošia interjerą, bet ir yra lyg pranešimas maskvėnams apie lietuvišką kultūrą. Jos palaipsniui iškeliauja į platųjį pasaulį primindamos apie nedidelį ir mielą žemės kampelį - Lietuvą. Tuo pačiu lyg kunigaikščio Gedimino žinia primena apie lietuvių tautą. Pasirodo, ir ne tik sportas gali atstovauti tautą.

Burvalčių vėtrungės - tai senojo paveldo palikimas. Pamažu jį atkuriame ir juo didžiuojamės. Tai praeitis. Dažnai pasauliui pristatome savo kultūrą ir kitais etnografiniais dalykais. Gražu, tačiau tai mėgėjams ir žinovams. Nepasiruošusiems tai gali veikti ir priešingai: šiaudinės skrybėlės ir vilnoniai tautinių rūbų audiniai moderniame pasaulyje gali pasirodyti ir ne itin patraukliai. Ir kalbėti priešingai - negi tik tiek yra toje šalyje?

O kas šiandien yra mūsų tautos skiriamasis ženklas, iš kurio būtume be vargo pažįstami. Ar tas kvadratėliais išdėliotas Lietuvos siluetas su anglišku įrašu Lithuania, kuriuo lyg ir pradedame prisistatyti pasauliui? Gal tai ir šiuolaikiška ir pasaulyje madinga. Tačiau kur ta mūsų lietuvių dvasia ir identitetas? O iš tiesų, kas dabar galėtų pasakyti, koks ženklas ar simbolis galėtų mus pristatyti? Negi tik praeityje buvo mūsų tautos dvasia, o šiandien nieko nesukūrėme? Negi...
 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.