Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 lapkričio 24d. Nr. 22 (94)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 

J.Vanagaičio atminimas bus įamžintas Klaipėdos mieste

 

 

Minint 140-ąsias Jono Vanagaičio gimimo metines, jo ir jo žmonos Marijos Vanagaitienės vaikaičių Romo Šležo ir Marytės Kavaliauskaitės-Merphy, Pagėgių savivaldybės administracijos, kultūros darbuotojų dėka rugsėjo mėnesį vyko iškilminga J. ir M.Vanagaičių palaikų perlaidojimo ceremonija. Bitėnų kapinėse, Mažosios Lietuvos panteone, amžino poilsio atgulė dar vieni lietuvybės puoselėtojai. Atsirado dar viena kapavietė, ant kurios žydės atminimo gėlės. 

 

Darniu bendradarbiavimu su R.Šležu, gyvenančiu Bostone, ir M.Kavaliauskaite, gyvenančia Niujorke, į Tėvynę buvo parvežti J.Vanagaičio ir M.Vanagaitienės palaikai. Jų asmenybės ir veikla pagerbtos konferencijos, vykusios perlaidojimo dieną, metu. Konferencijoje Bitėnuose dalyvavo Mažosios Lietuvos tarybos nariai, istorikai iš Vilniaus, Klaipėdos bei kitų miestų.

 

Svečiai, kuriems teko dalyvauti perlaidojimo ceremonijoje nuogąstavo, kad konferencijos organizatoriai Klaipėdoje nesuderino veiksmų ir nemaža dalis J.Vanagaičio gerbėjų nedalyvavo perlaidojimo ceremonijoje, nes tą pačią dieną Klaipėdoje taip pat vyko konferencija, skirta J.Vanagaičio 140-osioms gimimo metinėms paminėti. Tiesiog dėl nesuderinto laiko nebuvo galimybės dalyvauti dviejose vietose.

 

Klaipėdoje vykusioje konferencijoje pasiūlyta įamžinti J.Vanagaičio atminimą pakabinant memorialinę atminimo lentą ant namo J.Karoso gatvėje, kur prieš pasitraukiant į Vokietiją gyveno Vanagaičių šeima.

 

Atsižvelgdamas į artimųjų R.Šležo bei M.Kavaliauskaitės prašymą ir norėdamas suteikti deramą pagarbą Lietuvos veikėjui J.Vanagaičiui, Pagėgių savivaldybės meras Kęstas Komskis liepos mėnesį kreipėsi į Klaipėdos miesto merą Rimantą Taraškevičių prašydamas sudaryti galimybes pakabinti memorialinę lentą J.Karoso gatvėje ant namo Nr.13, kuriame Lietuvos nepriklausomybės metais gyveno J. ir M.Vanagaičiai.

 

Netrukus buvo gautas atsakymas ir pradėti projektavimo bei komisijų, susijusių su miesto įvaizdžiu, žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo Klaipėdos miesto viešosiose vietose,

darbai.

 

Klaipėdos miesto "Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo Klaipėdos miesto viešosiose vietose" komisijai buvo pateikti du atminimo lentos projektai. Praėjusį ketvirtadienį Pagėgių savivaldybės Kultūros centro direktorė Svetlana Jašinskienė pristatė atminimo lentos projektą, kurį paruošė Marija ir Martynas Purvinai. Antrąjį memorialinės lentos projektą pateikė Mažosios Lietuvos tarybos narys, klaipėdietis architektas Adomas Skiezgelas. Projektai pateikti komisijoms, po kurių verdikto bus pateikti tvirtinti Klaipėdos miesto tarybai. Abu projektai taip pat buvo pateikti J.Vanagaičio vaikaičiams, gyvenantiems JAV. 

 

Memorialinės lentos atidengimo iškilmės Klaipėdos mieste numatomos kitų metų sausio 15 dieną, minint Klaipėdos krašto prijungimo prie Didžiosios Lietuvos dieną. 1918 m. lapkričio 30 dieną J.Vanagaitis pirmasis pasirašė Mažosios Lietuvos tarybos aktą, kuris būtent apie tai ir byloja. 1936 metais J.Vanagaitis inicijavo meniškai paruoštą, spalvotą, didelio formato šio akto leidybą. 

 
 

 

 
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.