Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 gruodžio 8d. Nr. 23 (95)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
Senoji Katyčių evangelikų liuteronų bažnyčia turėtų dar pagražėti
 
Saulius SODONIS

Prieš metus viena seniausių krašto Katyčių evangelikų liuteronų bažnyčia pasidabino nauju stogu. Tai didelis šios bendruomenės darbo rezultatas. Juos pasiekė žinia, jog gali būti rasta lėšų sutvarkyti ir jos vidui.

Viena seniausių bažnyčių krašte

Dabartinė Katyčių bažnyčia, esanti miestelio viduryje, yra viena senesnių šio krašto bažnyčių. Ji buvo pastatyta ir pašventinta prieš 235 metus, 1774 metų gegužės pirmą dieną. Nuo to laiko ji ne kartą buvo remontuota. Tokia ji sulaukė ir mūsų laikus. Netrukus po Antrojo pasaulinio karo sovietinė krašto valdžia bandė iš šios bažnyčios padaryti kultūros namus. Iš to niekas neišėjo, nes teko grąžinti vietos evangelikų bendruomenei. 1991 metais Katyčių evangelikų liuteronų bendruomenė atgimė iš naujo.

Netrukus prasidėjo ir bažnyčios remontas. Buvo tvarkomas vidus, iš naujo čerpėmis klojamas stogas. Deja, tuo metu statybinių medžiagų kokybė buvo labai prasta. Ne ką geresnis buvo ir prie rinkos sąlygų dar neįpratusių statybininkų darbas. Nors 1994 metais visi džiaugėsi naujai suremontuota bažnyčia, tačiau netrukus čerpės ėmė aižytis ir kristi nuo stogo. O po didesnio vėjo ar audros tekdavo rinkti nukritusias čerpes ar jų atplaišas.



Remontas

Nepriklausomybės pradžioje Klaipėdos evangelikų liuteronų bažnyčios vyresnybė dėjo nemažai pastangų atgauti sovietinės valdžios nusavintą turtą. Taip pavyko atgauti nemažai statinių. Vienas jų - buvusi Paleičių pradinė mokykla, kuri evangelikų vyskupui sutikus buvo parduota. Taip atsirado nemaža pinigų suma, kurią Katyčių evangelikų bendruomenė nusprendė panaudoti būtinam ir skubiam stogo remontui. Šios bendruomenės pirmininkė Ela Jonaitienė prisiminė, kaip tada kilo mintis kreiptis į žemietį Liną Gedvilą, vadovavusį "GPI statyba" - vienai iš didesnių statybos įmonių Šilutėje. Tai buvo labai sėkmingas sprendimas, nes jis ir jo vadovaujama bendrovė labai nuoširdžiai ėmėsi darbo.

Šis objektas priklauso Kultūros vertybių apsaugos departamentui. Dėl to darbus reikėjo atlikti ne tik kruopščiai, bet ir viską derinti, atlikti visus būtinus projektus, ekspertizes. Tuo taip pat rūpinosi L.Gedvila. Buvo parengtas projektas, viskas suderinta su būtinomis žinybomis. Šiuose darbuose dalyvavo ir nepriklausomas ekspertas, kuris prižiūrėjo darbus bei konsultavo restauraciniais klausimais.

Per maždaug penkias savaites visi stogo remonto darbai buvo atlikti. Naujomis iš Vokietijos atvežtomis čerpėmis uždengtas stogas, kur reikia suremontuotos jo konstrukcijos. Iš tolo "šviečiančiu" stogu Katyčių bažnyčia praeitais metais atgimė naujam gyvenimui.

Laukia vidaus darbai

Katyčių bažnyčios bendruomenės pirmininkė sakė, jog darbai tuo nesibaigė. Dabar didžiausias rūpestis - sutvarkyti bažnyčios vidų. Nors iš pirmo žvilgsnio čia viskas lyg ir neblogai atrodo, tačiau atidžiau pasižiūrėjus matosi pelijančios nuo grindų sienos, kai kurios medinės konstrukcijos taip pat yra remontuotinos. Graži iš senųjų laikų išlikusi metalinė krosnis taip pat jau netinkama naudojimui - per daugybę metų išdegė jos vidus.

Išradingoji Katyčių bendruomenės pirmininkė E.Jonaitienė ir aktyvūs jos padėjėjai Birutė ir Richardas Liulaičiai kreipėsi į Šilutės kultūros skyriaus vedėją Vilmą Griškevičienę. Pastaroji padėjo jiems užmegzti kontaktus su Kultūros vertybių apsaugos departamento vadovybe. Pagal esamą, tačiau labai retai taikomą praktiką, galima religinėms bendruomenėms kompensuoti restauracijos bei remonto darbus šio departamento globojamiems objektams. Taigi, neseniai pirmininkė E.Jonaitienė gavo laišką iš šio departamento, kad pritarta prašymui padengti dalį turėtų remonto išlaidų tvarkant Katyčių bažnyčios stogą. Bendruomenės pirmininkė sakėsi dar tuo negalinti patikėti, juo labiau, kad ir pinigų kol kas nėra. Tačiau jei jie išties pasieks bažnyčios bendruomenės kasą, tada prasidės ir vidaus remonto darbai.

O baigdama pokalbį E.Jonaitienė su savo padėjėjais lauke parodė keletą bažnyčiai priklausančių pastatų, kuriuos taip pat reikėtų remontuoti...

            

                  

                    

              

 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.