Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                     Leidinys pamario krašto kultūrai

               2010 metai

 


Pradžia

Komentarai

Kultūros ženklai

Kūryba

Šilainė

Kultūros naujienos

Archyvas

Kontaktai


 

Kultūros naujienos

Planuojami kultūros renginiai


            

            

    

Spalis

12 d.

Visą vasarą Vilkyškių evangelikų liuteronų bažnyčioje skambėję vargonų muzikos garsai, spalio 12 dienos vakarą, pakvietė į paskutinyjį tarptautinio vargonų muzikos festivalio “Vargonų muzika Vilkyškiuose 2010“ koncertą. Jo metu skambėjo Johaneso Bramso „Vokiškasis requiem“. Paskutinyjį vargonų muzikos koncertą vainikavo Padeborno Abdinghofo bažnyčios choras iš Vokietijos. Plačiau...

16-17 d.

Vilniuje vyko respublikinis vokalinių ansamblių konkursas „Sidabriniai balsai 2010“, kuriame dalyvavo Šilutės kultūros ir pramogų centro vokalinis ansamblis „Vaivora“. „Vaivora“, kurios vadovė yra Gražina Liaudanskienė ir koncertmeisterė Liuda Kašėtienė, šiame konkurse tapo laureatais bei pelnė III laipsnio diplomą. Sveikiname!

15 d.

Penktadienį Šilutės F.Bajoraičio bibliotekoje vyko jos 65-erių metų minėjimo iškilmės, pavadintas „Durys, atviros visiems!“. Pradžioje visi galėjo susipažinti su jos kelią ir pasiekimus liudijančia paroda. Toliau sveikinimai bibliotekininkams ir padėkos. Atsidėkodami bibliotekininkai visuomenę pakvietė į nuostabų koncertą Šilutės evangelikų – liuteronų bažnyčioje „Giesmė ir žodis Tavo šlovei“.

8 d.

Šilutės F.Bajoraičio viešojoje bibliotekoje surengtas kraštietės menininkės Giedrės Bulotaitės-Jurkūnienės kūrybos vakaras „Skambėjimai“. Tai vienas iš ciklo „Sugrįžimai“, skirto artėjančiam Šilutės jubiliejui, renginių, šiais metais vykusių bibliotekoje. Menininkė Pamario  krašto žmonėms žinoma ne tik kaip dailininkė, surengusi keletą savo kūrybos parodų, bet ir kaip kas dvejus metus Šilutėje vykstančio ir jau tradiciniu tapusio literatūrinio rudens „Prisijaukinkim  žodį, paukštį, debesį...“ dalyvė ir nominantė. Giedrei talkino aktoriai Vytautas Taukinaitis ir Saulius Sipaitis, vakaro metu atlikę partizanų ir karo metų dainas, skaitę eiles.

 

Menininkė pristatydama parodą teigė, kad joje pateikiami realistiški kūrybos darbai. Čia matome dekoratyvinės tapybos darbus iš ciklo „Nutikimai“, tapytų portretų bei miniatiūrų ciklus. Pastarųjų paveikslų dydis yra nuo 1x1 cm iki 0,1 x 0,1 cm. Už šiuos mažiausius daugiaplanius ir daugiaspalvius paveikslus autorė apdovanota keturiais Lietuvos rekordų diplomais.

 

G. Bulotaitės-Jurkūnienės tapybos paroda „Nutikimai“ veiks iki lapkričio 5 d.

5 d.

Traksėdžių pagrindinėje mokykloje įsikūrusį Šilutės F.Bajoraičio viešosios bibliotekos filiale bibliotekininkė Vida Paldauskienė, pakvietė į Algimanto Sakalnyko fotografijų parodą. Per daugelį darbo metų A.Sakalnykas durpynų laukuose sugebėjo įžvelgti ne tik ekonominę naudą, bet ir išmoko pamatyti unikalų Aukštumalos aukštapelkės grožį, nepakartojamą peizažą, augmeniją, gyvūniją. Visą tai jis ir užfiksavo savo fotografijose.

 

Autorius pasakojo, kiek reikia kantrybės norint sukurti įdomią fotografiją: tenka ir su guminiais batais pabraidyti po pelkes, ir nuo įkyrių vabzdžių gintis. Laukti, kol pro debesį švystelės saulės spindulys ar atsiras įdomesnis šešėlių žaismas. Viskas atsiperka, kai pamatai atliktą darbą, kuris džiugina ne tik patį kūrėją, bet ir suteikia džiaugsmo stebėtojams ir vertintojams. Visiems buvo įdomu klausytis kai kurių įdomesnių  nuotraukų komentarų - savo fotografijos darbus Algimantas komentavo ir kaip meno žmogus, ir kaip durpių gamybos specialistas.

 

Planuojama, kad ši paroda bus eksponuojama ir kitose F.Bibliotekos filialuose.

Birželis

23 d.

Šilutės F.Bajoraičio viešojoje bibliotekoje pristatyta kraštiečio Roko Flick neseniai pasirodžiusi knyga „Šiaurės Sachara: romanas apie pamirštąją Neriją“. Plačiau...

Gegužė

21 d.

Sovietske (Tilžėje) vyko konferencija „Vydūno – teosofo, dramaturgo kultūrinė veikla Tilžėje“. Ją surengė vietos lietuvių bendruomenė padedama Lietuvos konsulato ir konsulo Arūno Kaminsko. Joje dalyvavo ir skaitė pranešimus bei pasisakė Vydūno gyvenimo ir kūrybos tyrinėtojas Vacys Bagdonavičius, Rita Tarvydienė, Kintų Vydūno kultūros centro direktorė, bei Sigutė Kulikauskienė, Martyno Jankaus Bitėnuose vadovė.

 

Šios pažinties su kažkada Tilžėje gyvenusiu Vydūnu norėjo ir vietos bendruomenės žmonės – čia dabar gyvenantys Rusijos piliečiai. Dabar yra labai gilinamasi į Tilžės praeitį ir ieškoma čia gyvenusių žinomų ir garsių žmonių, ieškoma šio krašto praeities. Pamažu pradedama ne tik domėtis praeitimi, bet ir ja didžiuotis.  

 

Tuo pačiu Sovietsko miesto pakraštyje buvusioje mokykloje buvo atidaryta Vydūnui skirta ekspozicija. Ją įrengė šiame mieste gyvenančios ukrainiečių bendruomenės nariai.

20 d.

„Viesulo“ kavinėje Švėkšnoje įvyko kūrybinė renginių vedėjo, poeto Marijaus Budraičio popietė. Gausiai susirinkusiems švėkšniškiams jis pristatė savo kūrybą. Vyko labai nuoširdus iš šiltas dialogas su šiuo šilutiškiu. Pasisekus pirmam tokiam susitikimui, ir ateityje planuojama šioje įdomioje erdvėje rengti įvairius kūrybinius susitikimus.   

15 d.

Senuosiuose Švėkšnos gimnazijos rūmų rūsyje, kur įsikūręs Švėkšnos muziejus, šeštadienio vakarą, Muziejų nakties proga, kūrybinis klubas „Diana“ susirinkusiems parodė meninę kompoziciją „Pasikalbėjimas po Pasaulio medžiu“.

Įvairūs šiai progai skirti renginiai vyko visuose Šilutės krašto muziejuose.

14 d.

Tarptautinių Muziejų naktų metu Kintų Vydūno kultūros centre vyko vienas pirmųjų Kintų 470 metų jubiliejui skirtų renginių. Čia susirinkusiems kintiškiams buvo parodytos muziejuje esančio nuotraukos. Juose užfiksuoti Kintai, bei jų apylinkės nuo seniausių laikų iki pokario. O taip pat vyko Klaipėdos krašto dainų vakaras. Jas atliko klaipėdiečiai Laura Gedgaudaitė. Kanklėmis jai akomponavo Kristina Kartanaitė bei šių dainų rinkinio sudarytojas profesorius Gediminas Purlys.

11 d.

Gegužės 5-7 dienomis Panevėžio rajone vykusiame etninės kultūros specialistų seminare buvo aptarti teminės etnografinės ir tautosakinės medžiagos rinkimo konkurso "Etninės kultūros šaltiniai. Tradicinės mitybos kultūra" rezultatai. Šiame konkurse dalyvavo ir Žemaičių krašto etnokultūros centro etnografė Adma Baltutienė, pateikusi aprašą apie pyraginius patiekalus ir progines vaišes. Etnografei įteikta Lietuvos liaudies kultūros centro padėka už savo krašto specifiką atskleidžiančios medžiagos aprašus.

6 d.

Šilutės F.Bajoraičio viešojoje bibliotekoje Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos išvakarėse vyko naujausios Editos Barauskienės knygos „Amžinasis keleivis Abraomas iš Kulvos“ knygos pristatymas. Apie jos gimimą, sumanymą bei kaip ją sekėsi rašyti, papasakojo pati knygos autorė. Savo įspūdžiais apie šį kūrinį dalinosi Šilutės H.Zudermano literatūrinės kraštotyros klubo nariai. Moksleiviai perskaitė kelias ištraukas iš šio istorinio romano.

 

Romane „Amžinasis keleivis Abraomas iš Kulvos“ yra pasakojama apie vieno raštijos ir lietuvių kultūros pradininko Abraomo Kulviečio gyvenimo kelią. Tai labai stipri asmenybė gyvenusi Italijos karalienės Bonos, Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto laikais. Jis įsteigė pirmąją mokyklą Vilniuje, tačiau už susižavėjimą reformatinėmis idėjomis turėjo bėgti į Karaliaučių, kur kunigaikščiui Albrechtui padėjo kurti universitetą. 

 

Tai jau trečias istorinis priekuliškės pedagogės E.Barauskienės parašytas romanas. Pieš keletą metų dienos šviesą išvydo knygą apie Ievą Simonaitytę „Vyžeikių karalienė“, pieš trejetą metų išėjo istorinis romanas apie Martyną Mažvydą „Žodi, nekrisk ant akmens“. Kaip sakė autorė, šiuo metu ji rašo naują knygą apie pirmąjį Lietuvos karalių Mindaugą. Ji pastebėjo, kad tik nuo jo ir pasidėjo sumanymas parašyti šias knygas istorine tema. 

5 d.

Šilutė F.Bajoraičio viešojoje bibliotekoje Bernardas Aleknavičius kartu su leidyklos „Druka“ (Klaipėda) vadove Renata Būdvytiene ir redaktore Jovita Saulėnene šilutiškiams pristatė savo vieną naujausių savo knygų „Mažosios Lietuvos poringės“.

 

Šioje knygoje pateikiami pasakojimai, kuriuos Mažosios Lietuvos metraštininkas, fotografas B.Aleknavičius parašė per keturiasdešimt metų. Jis susitikimo dalyviams prisipažino, kad apie išėjusią knygą labai neįdomu kalbėti, nes visi su ja gali susipažinti. Todėl daugiau jis kalbėjo apie tai, kaip jam teko bendrauti su šio krašto žmonėmis, kaip juos pažino ir iš jų sužinojo daugybę istorijų bei šio krašto paslapčių. Jis prisipažino, kad per savo fotografo žurnalisto darbą užfiksavęs per 140 senųjų Klaipėdos krašto gyventojų ir apie juos parengęs knygą. Labai buvo įdomu klausytis šio daug žinančio žmogaus pasakojimų. Tačiau smagiausiai buvo, kai jis ėmė atsakinėti į susitikimo dalyvių klausimus. Kalbėdamas su jumoru ir meile šiam kraštui jis sukūrė ypatingą ir šiltą susitikimo atmosferą.

1 d.

Antrą kartą Šilutės grojikai prisijungė prie A.Mamontovo kvietimo surengti Gatvės muzikos dieną. Šią gan žvarboką dieną miesto gatvės skveruose ir aikštėse grojo ne tik žinomi ir patyrę muzikantai, bet ir tie kurie dar to tik mokosi – Šilutės meno mokyklos violončelistės su savo mokytoju Ričardu Paškausku, švekšniškiai, vadovaujami Mindaugo Nogaičio. Šventę organizavo kaimiškos muzikos klubo „Karčema“ vadovai Vygantas Stoškus ir Valdas Lacko bei jaunas miesto verslininkas Donatas Štaras.

1 d.

Miesto seniūnijos salėje Šilutės kraštotyros draugija surengė konkursinių darbų aptarimą – konferenciją „O buvo taip...“.

 

Iš viso sulaukta 18 darbų, kuriuos parengė ir moksleiviai, ir suaugusieji krašto praeitimi besidomintys asmenys. Konferencijoje parengti darbai buvo suskirstyti į tokias grupes: „Miesto, kaimo bendruomenės istorijos“, „Giminės, šeimos, personalijų atsiminimai, pasakojimai apie juos“ ir dailės darbai šia tema. Beveik visus darbus pristatė jų autoriai.

 

Visi darbai buvo nepaprastai įdomūs, tačiau ypatingai visus sužavėjo Šilutės pirmosios gimnazijos gimnazisčių Monikos Gaubytės, Jolantos Matuzaitės ir Viktorijos Jokubauskaitės darbas „O tuo metu mano gimtinėje...“. Šiose skaidrėse merginos papasakojo trijų karų išgyvenimus per tris XX a. karus. Gimnazistės apklausė ne tik savo, bet klasės draugų giminaičius ir sužinojo, bei visiems papasakojo, kaip skirtingai išgyveno žmonės parėjusį amžių. Mokines konsultavo mokytoja Laima Toliušienė.

 

Ši konferencija – tai vienas iš Kraštotyros draugijos dešimtmečiui skirtų renginių.   

23 d.

Laugalių kaime, netoli Degučių (Žemaičių Naumiesčio seniūnija), Žemaičių krašto etnokultūros centro kolektyvas su folkloro ansambliais „Lendra“, „Pilute“ kaimiškos muzikos kapela „Žaliakalnis“, pasikvietę į svečius aplinkinių kaimų ir miestelių gyventojus bei moksleivius, surengė šventę-pamoką „Jurginės prie rubežiaus“.

 

Susirinkusiems buvo papasakota apie šventąjį Jurgį - žemės, gyvūnų ir piemenėlių globėją. O taip pat apie unikalią Degučių bažnyčią. Šventės dalyviai aplankė ir apžiūrėjo likusios senosios  muitinės pastato dalį, merginos sodino jurginus ir rūtas. Visi klausė, ar dar „miega žemė“ ir barškindami mediniais šaukštais, budino ją. Pievoje visų laukė ant laužo kepta skani kiaušinienė, virta kleckynė. Jurgiai ir Jurgitos buvo apdovanoti „jurgučiais“ (margučiais). Pievoje dalyviai žaidė pavasarinius žaidimus, skambėjo liaudiškos dainos.

23 d.

Šilutės F.Bajoraičio viešojoje bibliotekos atidaryta Vyto Karaciejaus fotografijų ant drobės paroda „Būties miražai“.

Po parodos atidarymo vyko Klaipėdos krašto dainų vakaras-koncertas. Jis gimė iš 2006 m. išleisto rinkinio „Eit mergeli pajūriais“. Profesoriui Gediminui Purliui kilo mintis jas pritaikyti kanklėms ir fortepijonui. Jas dainavo Laura Gedgaudaitė, kanklėmis grojo Kristina Kartanaitė, pianinu akompanavo prof. Gediminas Purlys. Koncertą vedė Asta Dromantaitė.

15 d.

Šilutės F.Bajoraičio viešojoje bibliotekoje Kraštotyros draugijos folklorinis ansamblis „Ramytė“ (vadovė Giedrė Pocienė) kartu su Šilutės Pirmosios gimnazijos moksleiviais ir pedagogais surengė muzikinį – literatūrinį vakarą „Hugo Šojus: trys portretai“, skirtą žymiojo miestiečio 165-osioms gimimo metinėms.

Renginyje buvo pateikti trys skirtingi Šilutės dvarininko ir mecenato portretai: H.Šojus – šeimos žmogus, visuomenės veikėjas ir ūkininkas, kultūros puoselėtojas. „Ramytės“ atliekamos lietuvininkų dainos bei suvaidinta ištrauka iš Hermano Zudermano apysakos „Jonas ir Erdmė“ sukūrė to meto nuotaiką, kai Šilutėje gyveno ir veikė šis plačių pažiūrų dvarininkas. Dailės mokytoja Kristina Blankaitė pristatė gimnazistų nutapytus H.Šojaus portretus, kuriuose gimnazistai pateikė savo viziją kaip reikėtų sutvarkyti Šilutės dvaro parką, įrengiant ten alėją spausdinto žodžio puoselėtojams.

14 d.

Šilutės F.Bajoraičio viešojoje bibliotekoje įvyko Parmos universiteto (Italija) profesoriaus, Klaipėdos universiteto garbės daktaro Guido Michelini knygų „1612 m. Giemės Chrikscionischkos ir Duchaunischkos: renesansinio ciklo pabaiga“ ir „Pietistų „Psalmių knygos“ istorinis kontekstas“ pristatymas. Dalyvavo pats autorius Guido Michelinis. Jis papasakojo apie to meto Lietuvos istorinį kontekstą, giesmių svarbą to meto žmonių gyvenime bei tai, kaip rinko medžiagą šioms knygoms, jas rengė.

Savo knygą „Lietuvių ir prūsų dievai, deivės, dvasios: nuo apeigų iki prietaro“ taip pat pristatė Klaipėdos universiteto profesorius, daktaras Rimantas Balsys. Renginyje taip pat dalyvavo Klaipėdos universiteto leidyklos direktorė Lolita Zemlienė bei Baltistikos centro direktorė docentė Lina Petrošienė.

14 d.

Šilutės kraštotyros draugija miestiečius bei svečius pakvietė į pažintinę ekskursiją po Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčią. Ją surengi mielai padėjo šios bažnyčios parapijiečiai.

Šis kvietimas buvo susijęs su Hugo Šojaus (Hugo Sheu) 165-osioms gimimo metinėms. Jis skyrė sklypą savo dvaro žemėje, kur ji 1926 m. buvo pastatyta. Tų pačių metų lapkričio 10 d., Martyno Liuterio gimimo dieną, ji ir pastatyta ir buvo pašventinta.

Ekskursiją vedė Erika Mockienė. Ji gerai susipažinusi su šios bažnyčios istorija, todėl gausiai susirinkusiems šios ekskursijos dalyviams papasakojo apie ją, kaip ją išpuošė dailininkas Richardas Pfaiferis. Ją papildė bei į klausimus atsakė šios bažnyčios kunigas Remigijus Šemeklis. Ekskursantai turėjo galimybę užlipti į bažnyčios bokštą, pamatyti laikrodį bei iš aukšto pasigrožėti Šilutės panorama. O taip pat apsilankyti nedideliame bažnyčios rūsyje.

10 d.

Rusnėje vyko "Šaktarpio" šventė.
Tai viena originaliausių pamario švenčių.
Ji siejama su prasidedančiu pavasariu ir tirpstančiu Nemuno deltos ledu.
Iki XX a. pradžios, kai buvo pastatytas tiltas į salą, vienintelis susisiekimas su „žemynu“ rusniškiams buvo galimas tik vandens keliu. Pavasariais dėl patižusio ledo tai būdavo neįveikiama. Tuo metu rusniškiai turėjo neilgą atokvėpio valandėlę. Jos metu ilsėdavosi ir švęsdavo.

9 d.

Šilutės muziejuje vyko renginys, skirtas Atvelykio šventei. Jo metu buvo atidaryta tautodailininkų Angelės ir Vytauto Raukčių sertifikuotų darbų paroda. Autoriai pristatė savo darbus. Parodos atidaryme meninę programą parodė vaikų lopšelio – darželio „Pušelė“ etnografinis ansamblis „Žuvininkai“ (vadovė Vaidutė Jovaišienė). Joje eksponuojami : skutinėti ir mediniai margučiai, stručio ir putpelės kiaušiniai, floristiniai paveikslai, skrynios ir kuporai, tekinti darbai iš įvairaus medžio, verbos. Renginį organizavo muziejaus etnografe Agne Jocaitė. Paroda veiks iki gegužės 26 dienos

9 d.

Penktadienio pavakarę Vainute viešėjo rašytojas, pedagogas Vytautas Mizeras. Čia jis pristatė savo naujausią knygą simboliniu ir šiek tiek paslaptingu pavadinimu “Lašo kelionė stiklu”.

 

V.Mizeras, nors, kaip pats sako, rašyti pradėjo jau būdamas senis, yra išleidęs 20 knygų. Pastaroji knyga – trijų dalių rinktinė, išleista autoriaus kūrybinės veiklos 25 metų sukakties proga.

 

Antrojoje rinktinės dalyje pavadinimu “Išlikimo kaina – likimo dovana” V.Mizeras svarsto apie žmonių gyvenimą ir mokytojo idealų realizavimą Šilutės krašte pokario sąlygomis. Jam pačiam visa tai teko išgyventi, mat 1949 metais, būdamas jaunas pedagogas, jis atvyko dirbti į Kivylių kaimo mokyklą. Ir užsibuvo pas žemaičius visus 23 metus.

Daugiau www.silutesetazinios.lt

1 d.

Hugo Šojaus (Hugo Scheu) gimtadienis

Hugo Šojus – Vakarų Lietuvos žemaičių tautosakos rinkėjas

 


 

 

                                                                                             "Šilainės sodas"  ©  2010 m.